Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Άστοχη εκείνη η αναφορά Παπανδρέου στη δραχμή!!!


Υπενθυμίζουμε ότι προ ημερών και συγκεκριμένα την περασμένη Τετάρτη, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου έκανε, εντελώς ξαφνικά και χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος ή αφορμή, μια περίεργη αναφορά στη δραχμή. «Αφήνω σε άλλους τη φιλοδοξία να γίνουν πρωθυπουργοί της Ελλάδας της δραχμής» είπε. Όλοι σκέφτηκαν....
ότι ήταν μια πολιτική κορώνα, μια πολιτική ατάκα για να πλήξει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Σαμαρά.  Όμως ο κ. Σαμαράς δεν μίλησε ποτέ για επιστροφή στη δραχμή, το αντίθετο μάλιστα.

Η αναφορά αυτή του κ. Παπανδρέου εκτιμούμε ότι δεν έγινε τυχαία. Την αναφορά αυτή, αν δεν κάνουμε λάθος, την διάβασε από κείμενο. Άρα ήταν μελετημένη και ζυγισμένη. Μάλιστα το ύφος της αναφοράς δείχνει μια βεβαιότητα ότι κάποιος άλλος θα γίνει πρωθυπουργός της δραχμής και ότι αυτός δεν θα είναι ο κ. Παπανδρέου.

Εκείνο όμως που μας έκανε περισσότερη εντύπωση ήταν ότι την επόμενη ημέρα Πέμπτη, στην εβδομαδιαία γερμανική εφημερίδα Die Zeit, δημοσιεύθηκε μια συνέντευξη του νομπελίστα οικονομολόγου και φίλου του κ. Παπανδρέου, Νούριελ Ρουμπίνι, ο οποίος έκανε την εκτίμηση ότι με πιθανότητα 30% η Ελλάδα θα επιστρέψει στη δραχμή.

Ταυτόχρονα φέραμε στη μνήμη μας εκείνη την προ καιρού αναφορά στη δραχμή της ελληνίδας επιτρόπου κ. Δαμανάκη, η οποία εκτιμούμε ότι δεν μπορεί να έκανε αυτή τη δήλωση χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση.

Εμείς πιστεύουμε ότι όλες αυτές οι αναφορές στη δραχμή είναι τυχαίες και συμπτωματικές. Πάντως είναι εντελώς λανθασμένες γιατί κινδυνεύουν να δημιουργήσουν στο λαό μια ψυχολογία  επιστροφής στη δραχμή.  


Δεν υπάρχουν σχόλια: