Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Ανίκανοι και επικίνδυνοι... Διακόπηκε η διαπραγμάτευση με την Τρόικα

Τους πήραν χαμπάρι και οι τροικανοί...

Σε διακοπή των συνομιλιών των ελεγκτών της Τρόικα φαίνεται να οδηγείται η διαπραγμάτευση για την 6η δόση των δανείων.
Οι απεσταλμένοι των ελεγκτών πιέζουν για νέα μέτρα «εδώ και τώρα», κάτι που η κυβέρνηση αρνείται και οι συνομιλίες διεκόπησαν έως ότου η ελληνική πλευρά ετοιμάσει ένα νέο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2012, όπου θα περιλαμβάνει...
μέτρα και προβλέψεις για το έλλειμμα. Ευάγγελος Βενιζέλος και οι εκπρόσωποι των δανειστών όμως δεν καθόρισαν το χρόνο για το νέο ραντεβού (ίσως σε 10-15 μέρες). Είναι άγνωστο κατά συνέπεια αν οι ελεγκτές θα παραμείνουν στην Αθήνα ή θα αποχωρήσουν, αλλά και τι μέλλει γενέσθαι με την 6η δόση του δανείου που –όπως όλα δείχνουν- θα καθυστερήσει και δεν θα δοθεί, πριν τουλάχιστον ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αυτές.

Πηγή της Τρόικας που μίλησε αποκλειστικά στο protothema.gr το πρωί της Παρασκευής τόνισε ότι δεν μπορεί κανείς να πει από τώρα έαν κινδυνεύει η 6η δόση του δανείου, καθώς η Ελλάδα είναι η χώρα με τη χειρότερη ύφεση στην Ευρωζώνη.

Το αδιέξοδο διαπιστώθηκε τα μεσάνυχτα στην σύσκεψη που είχαν Ευάγγελος Βενιζέλος και ελεγκτές στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς οι ξένοι τεχνοκράτες υποστήριζαν την ανάγκη λήψεως νέων μέτρων για να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από 9% του ΑΕΠ φέτος.

Όπως μετέδωσε το protothema.gr, οι ελεγκτές της Τρόικα εντοπίζουν νέα «μαύρη τρύπα» στους στόχους για το έλλειμμα, κάνοντας και μια προβολή για τους επόμενους μήνες έως το τέλος του έτους. Για το λόγο αυτό κρίνουν αναγκαίο να ληφθούν πρόσθετα διορθωτικά μέτρα «εδώ και τώρα». διαπίστωσαν Σύμφωνα με πληροφορίες, προκλήθηκε ένταση στις συζητήσεις όταν ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε στους τροϊκανούς πως θα πρέπει να επιδείξουν μεγαλύτερη ελαστικότητα στους στόχους που πρέπει να πιάσει η ελληνική κυβέρνηση, λόγω της επικείμενης μεγάλης ύφεσης. Οι εκπρόσωποι της τρόικα δέχθηκαν να μειώσουμε το έλλειμμα στο 8,1% αντί για το 7,4% που προβλέπονταν για φέτος και πρότειναν μέτρα που αντιστοιχούν σε 0,7% του ΑΕΠ.

Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε στους τροϊκανούς ότι αυτό το μίγμα της πολιτικής οδηγεί σε ύφεση και ζήτησε χρόνο για να διαπραγματευτεί με το Eurogroup έως τα μέσα Σεπτεμβρίου.  Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, διέκοψε τη συνεδρίαση, απεχώρησε από την αίθουσα και πήγε σε άλλο γραφείο προκειμένου – όπως είπε - να μιλήσει με τον Πρωθυπουργό. Λίγο αργότερα, ένα υπηρεσιακός παράγοντας μπήκε στην αίθουσα και ανακοίνωσε στους τροϊκανούς: «The meeting is over" («Η συνεδρίαση τελείωσε»). Οι εκπρόσωποι της τρόικα έφυγαν από το γραφείο και πιθανότατα να επιστρέψουν εσπευσμένα σε Βρυξέλλες, Φραγκφούρτη και Ουάσιγκτον για να μεταφέρουν το πλήρες αδιέξοδο στους ανωτέρους τους.

Τέλος, σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ το ΔΝΤ μετέθεσε τη συνεδρίασή του για την έγκριση της 6ης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ, που επρόκειτο να εκταμιευθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Η συνεδρίαση του ΔΝΤ ήταν προγραμματισμένη για τις 15 Σεπτεμβρίου και πλέον θα πραγματοποιηθεί στις 27 Σεπτεμβρίου, λόγω του ότι δεν θα είναι έτοιμη η έκθεση του επικεφαλής του Ταμείου στην τρόικα, Πολ Τόμσεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: