Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

FT: Η Ευρώπη εξετάζει την απαγόρευση των “γυμνών” CDS !

Γράφει ο Οικονομικός

Λέτε γι’ αυτό να πηγαίνει σήμερα ο Παπανδρέου στο Βερολίνο;
 
Στόχος ο τερματισμός της κερδοσκοπίας επενδυτών στο να στοιχηματίζουν σε κρατικές χρεοκοπίες. 
Την μόνιμη απαγόρευση των αποκαλούμενων «γυμνών» τοποθετήσεων σε CDS εξετάζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, δεν αποκλείεται να αποφασίσουν μέσα σε διάστημα μερικών εβδομάδων.
Οι FT επισημαίνουν την πλήρη μεταστροφή πολιτικής της Ιταλίας ως προς το συγκεκριμένο....
θέμα, καθώς η Ρώμη αποφάσισε να επιβάλει ορισμένους περιορισμούς στην διαπραγμάτευση των CDS.
Οι Financial Times αποκαλύπτουν ότι σχεδιάζεται προσχέδιο προτάσεων βάσει του οποίου θα απαγορεύεται η τοποθέτηση των επενδυτών σε CDS κάποιου ομολόγου, εάν δεν έχουν τοποθετηθεί και στον ίδιο τον τίτλο. «Φαίνεται ότι αναμφίβολα θα υπάρξει απαγόρευση» αναφέρει στέλεχος της αγοράς που παρακολουθεί τις εξελίξεις.
«Αν και η συζήτηση ανάμεσα στο ευρωκοικονοβούλιο και τα κράτη μέλη πιθανότατα θα συνεχιστεί για μερικές ακόμη εβδομάδες, η πολιτική ισορροπία γέρνει πλέον προς τις προτάσεις που υποστηρίζει η Γερμανία περί τερματισμού της αγοράς των CDS από τους επενδυτές που θέλουν να στοιχηματίζουν υπέρ μίας κρατικής χρεοκοπίας» αναφέρει το δημοσίευμα.
Οι FT αναφέρουν ότι ακόμη και χώρες που αντιτίθετο σε αυτή την απαγόρευση, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, φοβούμενες ότι θα πυροδοτήσει μεγαλύτερη φυγή των επενδυτών, «κατ’ ιδίαν αναγνωρίζουν ότι είναι απαραίτητη η απαγόρευση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: