Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Γιώργο, sorry, απολύεσαι

Ο χρόνος έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα για τον Γ. Παπανδρέου, ο οποίος βλέπει πια την πόρτα της εξόδου από την πρωθυπουργία. Η τραγική επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης, οι συγκρούσεις μεταξύ των υπουργών, οι κραυγές απόγνωσης των βουλευτών και οι (φραστικές μέχρι στιγμής) απειλές τους ότι δεν θα ψηφίσουν όλα τα νέα άγρια μέτρα επιταχύνουν -ενδεχομένως και μέσα στις επόμενες ημέρες- τις εξελίξεις.

Ολες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι ο κ. Παπανδρέου θεωρείται «καμένο χαρτί», ακόμη και για τις δάνειες δυνάμεις. Διαπιστώνοντας ότι δεν διαθέτει πλέον καμία αξιοπιστία και έχει χάσει όλα τα ερείσματά του, ετοιμάζονται να τον «απολύσουν» και να προσπαθήσουν να θέσουν σε εφαρμογή τα σενάρια της συγκυβέρνησης....
Το ενδεχόμενο αυτό υποβοηθείται από το εκρηκτικό κλίμα μεταξύ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι ζητούν «να φύγει», με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ο κ. Παπανδρέου, προκειμένου να περισωθεί ό,τι είναι δυνατόν από το σημερινό κυβερνών κόμμα. Για «συγκυβέρνηση» μίλησε ανοιχτά χτες, σε ραδιοφωνικές δηλώσεις του, και ο Θ. Πάγκαλος χωρίς μάλιστα να θέτει ως όρο την παρουσία Παπανδρέου στην πρωθυπουργία.

Καθοριστικής σημασίας για τις εξελίξεις θεωρείται η συνάντηση που θα έχει αύριο ο Ευάγγελος Βενιζέλος με την Κριστίν Λαγκάρντ στην έδρα του ΔΝΤ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επί τάπητος δεν θα τεθεί μόνο το θέμα των μέτρων αλλά συνολικά η ανύπαρκτη πλέον αξιοπιστία της κυβέρνησης. Σημείο αιχμής θα είναι μάλιστα, όπως αναφέρεται, η ανάγκη άμεσων απολύσεων (όχι απλώς εφεδρείας) από τον δημόσιο τομέα. Και ήδη στο ΔΝΤ έχουν ενημερωθεί ότι σημαντικός αριθμός βουλευτών του ΠΑΣΟΚ δηλώνει πώς δεν θα ψηφίσει τέτοιο μέτρο.

Οπως παραστατικά αναφέρουν οι πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό ο κ. Βενιζέλος, επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ, να μεταφέρει στις αποσκευές του και την «απόλυση» της σημερινής κυβέρνησης. Ο ισχυρός βραχίονας των δανειστών καλλιεργεί ήδη την άποψη ότι, αφού υπάρχει αδιέξοδο, πρέπει να επιδιωχθεί ένα νέο κυβερνητικό σχήμα με άλλον πρωθυπουργό που θα συνεχίσει να εκτελεί τις προσταγές τους. Δεν αποκλείεται μάλιστα αυτό να συνδεθεί ευθέως και με την εκταμίευση της έκτης δόσης, καθώς οι χειρισμοί της κυβέρνησης Παπανδρέου έχουν δέσει χειροπόδαρα τη χώρα.

Η πίεση όπως είναι προφανές θα ασκηθεί προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικά προς τη Ν.Δ., η οποία όμως παραμένει σθεναρά αντίθετη, διά στόματος του Αντ. Σαμαρά, σε τέτοιες μεθοδεύσεις. Τα εναλλακτικά σενάρια που συζητιούνται στο παρασκήνιο προβλέπουν τον σχηματισμό κυβέρνησης με άλλα σχήματα από την κατηγορία των προθύμων ή κυβέρνηση τεχνοκρατών.

Για τον κ. Παπανδρέου μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να προσφέρει τη δυνατότητα «απόδρασης» από τα αδιέξοδα που προκάλεσε και τις ευθύνες του γι' αυτά, εφόσον η μετάβαση στο νέο σκηνικό γίνει με τους όρους που τον εξυπηρετούν και πρωθυπουργός αναλάβει, π.χ., ο Λ. Παπαδήμος. Ως «διέξοδο» φέρεται ότι το αντιμετωπίζει και ο Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος θεωρεί ότι θα γλιτώσει από τις συνέπειες μιας ολοκληρωτικής αποτυχίας του. «Λύτρωση» έχει αρχίσει να φαντάζει και για πολλούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι βρίσκονται σε κατάσταση παράκρουσης, καθώς, αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση, θα πρέπει είτε να καταψηφίσουν τα νέα μέτρα είτε να μην ξαναβγούν ποτέ από τα σπίτια τους.

Εφημερίδα Δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια: