Δείτε τι είχε πει στις 19.06.2010 !!!
Χθές με την διαγραφή της Κατσέλη έμεινε με 153 βουλευτές... Τώρα τι θα δηλώσει ;;;
-----------------------------------------------
Κρίσιμο τεστ για την κυβέρνησή του θεωρεί ο Πρωθυπουργός την ψήφιση του Ασφαλιστικού. Οπως όλα δείχνουν, ο Ιούλιος θα είναι ο μήνας που θα καθορίσει τις αποφάσεις του Γ. Παπανδρέου σε σχέση με τον κυβερνητικό σχεδιασμό του επόμενου διαστήματος, αφού σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες ο Πρωθυπουργός εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο προκήρυξης εκλογών σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ μετρήσει απώλειες στην ψηφοφορία για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Ηδη στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν φθάσει μηνύματα δυσαρέσκειας από μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν μπορεί να αντέξει» τις ρυθμίσεις για το Ασφαλιστικό, αλλά και τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο που έχει υπογράψει η κυβέρνηση με την τρόικα. Στην κυβέρνηση φοβούνται ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ο κίνδυνος να επαναληφθούν «διαρροές» από την Κοινοβουλευτική Ομάδα κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για το Ασφαλιστικό, που εκτιμάται ότι θα γίνει στις αρχές του επόμενου μήνα. Σε πρόσφατη σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου με αντικείμενο την ένταση που επικρατεί μεταξύ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ο Πρωθυπουργός φέρεται να είπε: «Δεν μπορώ να κυβερνήσω με 153-154 βουλευτές. Δεν θα καθήσω να με εκβιάζουν». Σε μία τέτοια περίπτωση, λένε συνομιλητές του κ. Παπανδρέου, ο Πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να θελήσει να προκηρύξει εκλογές ταυτόχρονα με τις περιφερειακές εκλογές που «ούτως ή άλλως έχουν πολιτικό περιεχόμενο». Οι σκέψεις του Γ. Παπανδρέου δεν φαίνεται όμως να βρίσκουν υποστηρικτές στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Ο Πρωθυπουργός έχει πει στους συνεργάτες του ότι θα ήθελε να επιβεβαιώσει την πολιτική νομιμοποίηση της κυβέρνησής του, ακριβώς επειδή αναγκάστηκε να πάρει αποφάσεις και μέτρα για τα οποία δεν προετοίμασε τους πολίτες προεκλογικά. Στον αντίποδα όμως οι συνομιλητές του αντιτείνουν ότι τα οικονομικά μέτρα ήταν μονόδρομος και ότι ουδείς μπορούσε να προβλέψει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην οικονομία το περασμένο φθινόπωρο.
Δεν είναι η πρώτη φορά. Επίσης, ορισμένοι συνεργάτες του Πρωθυπουργού τού έχουν πει ότι το ενδεχόμενο διενέργειας εκλογών μπορεί να λειτουργήσει ανάποδα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και τελικώς να αναγκαστεί η κυβέρνηση να στήσει κάλπες χωρίς ουσιαστικά να το επιθυμεί. Πάντως, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γιώργος Παπανδρέου σκέφτεται την πρόωρη προσφυγή σε εκλογές. Την ημέρα που ψηφίστηκε το μνημόνιο στη Βουλή, τον περασμένο Μάιο, έφθασε στο παρά πέντε από το να λάβει τη σχετική απόφαση. «Ηταν οργισμένος με τη στάση της Ν.Δ. και απογοητευμένος από την αντίδραση των τριών βουλευτών» λένε στελέχη που βίωσαν εκείνες τις κρίσιμες στιγμές των αποφάσεων. «Είχε αποφασίσει να πει από το βήμα, ψηφίζουμε για το καλό της χώρας και πάμε σε εκλογές» αναφέρουν τα ίδια στελέχη, επιβεβαιώνοντας ότι ποτέ δεν βγήκε από το μυαλό του Πρωθυπουργού η συγκεκριμένη ιδέα και για λόγους πολιτικής τάξης και για να σταματήσουν οι ψίθυροι και οι κριτικές εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ.
Καυτός ο Ιούλιος, δύσκολος ο Σεπτέμβριος
Μέχρι τον Ιούλιο η κυβέρνηση θα πρέπει να πατήσει κι άλλο γκάζι για να τηρήσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το μνημόνιο με την τρόικα.
Σε πρώτη φάση πρέπει να ολοκληρωθεί η αναλογιστική μελέτη και το προσχέδιο για το Ασφαλιστικό.
Πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η παρουσίαση του σχεδίου εξυγίανσης του ΟΣΕ.
Να δημιουργηθεί Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που θα χρηματοδοτεί κατά περίπτωση τις τράπεζες με το συνολικό ποσό των 10 δισ. ευρώ από τα 110 δισ. ευρώ του δανεισμού. Να τροποποιηθεί ο τρόπος κατάρτισης του προϋπολογισμού και να γίνεται δημοσίευση των στοιχείων του σε μηνιαία βάση.
Θα πρέπει να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την ανάρτηση των υπογραφών των υπουργών στο Διαδίκτυο του υπουργείου Εσωτερικών.
Ο επόμενος δύσκολος μήνας για την κυβέρνηση Παπανδρέου είναι ο Σεπτέμβριος. Ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου αποτελεί παραδοσιακά βαρόμετρο για κάθε κυβέρνηση αφού συμπίπτει με τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Φέτος η ΔΕΘ θα πραγματοποιηθεί μεταξύ της επετείου για την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ της 3ης Σεπτέμβρη και την 4η Οκτωβρίου, ήτοι τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την επιστροφή του κόμματος στην εξουσία. Οι πληροφορίες λένε ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να κάνει βαρύγδουπες εξαγγελίες κατά τη φετινή ΔΕΘ και θα φροντίσει να μη «σηκώσει» την εμφάνιση του Πρωθυπουργού από το βήμα του οικονομικοπολιτικού γεγονότος. Ο Πρωθυπουργός θα εστιάσει κυρίως στον απολογισμό των πεπραγμένων και στον προγραμματισμό για την επόμενη χρονιά.
Στο μεταξύ, θα πρέπει να έχει αρχίσει η εφαρμογή:
Του κανόνα της εξόδου με αναλογία 1/5 προσλήψεις από το Δημόσιο. Της έκτακτης εισφοράς σε κερδοφόρες επιχειρήσεις.
Της απελευθέρωσης των τυχερών παιχνιδιών.
Του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων παράλληλα με τη νομοθεσία για τις οδικές μεταφορές φορτίων, που θα άρει τους περιορισμούς σε σχέση με την είσοδο στο επάγγελμα.
Της λειτουργίας ενιαίας αρχής στο Δημόσιο για τους δημοσίους υπαλλήλους.
Ανασχηματισμός αν όλα πάνε καλά
Σε περίπτωση που όλα κυλήσουν ομαλά και δεν υπάρχουν απρόβλεπτες εξελίξεις, π.χ. με το Ασφαλιστικό και τα εργασιακά, συνεργάτες του Πρωθυπουργού εκτιμούν ότι ο κ. Παπανδρέου ενδέχεται να προχωρήσει σε κυβερνητικό ανασχηματισμό όταν οριστικοποιηθούν οι υποψηφιότητες για μεγάλους δήμους και περιφέρειες. «Εάν περιλαμβάνονται υπουργοί, υφυπουργοί στους υποψηφίους δεν αποκλείεται περί τις αρχές Σεπτεμβρίου, να υπάρξει ανασχηματισμός» λένε, χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο κάτι τέτοιο να συμβεί μετά τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση τον Νοέμβριο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου