Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Το δάνειο της Ρωσίας σώζει το καθεστώς των offshore στην Κύπρο

Η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε σε δάνειο από τη Ρωσία ύψους 2,5 δις. ευρώ, ποσό που ξεπερνά το 10% του ΑΕΠ της χώρας.

Την Τετάρτη το δάνειο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο της χώρας, από την ΕΕ και την ευρωζώνη. Η πιστωτική γραμμή (credit line) διευθετήθηκε με τη μορφή διακυβερνητικής συμφωνίας και θα ισχύει από τον Ιανουάριο. Οι όροι της συμφωνίας είναι αρκετά ευνοϊκοί – 4,5% ετήσιο επιτόκιο για περίοδο 4,5 χρόνων, με δυνατότητα πρόωρης αποπληρωμής χωρίς επιπρόσθετη επιβάρυνση.
Η οικονομία της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν από τις πρώτες που επηρεάστηκε από τις συνέπειες της κρίσης χρέους της Ελλάδας.....
Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Κίκης Καζαμίας, επιβεβαιώνει, πως οι κυπριακές αρχές δεν είχαν την πρόθεση να ζητήσουν από την ΕΕ οικονομική βοήθεια.
Πολλοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι η Κύπρος προτιμά να πάρει δάνειο ακόμα και ακριβότερο από τη Ρωσία, παρά να προβεί σε συνομιλίες με την ΕΕ για την αλλαγή του υπεράκτιου-διαμετακομιστικού καθεστώτος της (offshore). Το νησί εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ακριβώς στη βάση αυτών των …αρκετά πονηρών όρων. Γι΄αυτό η λήψη δανείου από την ΕΕ θα σήμαινε αμφισβήτηση αυτού του καθεστώτος.
Πρέπει να σημειωθεί ότι εδώ και πολύ καιρό αυτό το καθεστώς το αξιοποιούν πολύ επιτυχώς πολλές ρωσικές εταιρίες. Γι΄αυτό, βοηθώντας την Κύπρο, η Ρωσία θα τους υποστηρίξει και αυτούς [πράγμα το οποίο σημαίνει αμφίδρομο όφελος για τα δυο κράτη]. Σ΄αυτό το γεγονός εφίστησε την προσοχή ο άνθρωπος του Τμήματος Στρατηγικής Ανάλυσης της εταιρίας FBK Ίγκορ Νικολάγιεφ:
«Τα κυπριακά κεφάλαια, τα οποία έρχονται στη Ρωσία, τυπικά είναι κυπριακά. Όμως γενικά είναι ρωσικά κεφάλαια, τα οποία οι Ρώσοι τα είχαν μεταφέρει στην κυπριακή υπεράκτια ζώνη (offshore) και μετά τα μεταφέρουν πίσω στη Ρωσία. Γι΄αυτό για την Κυπριακή Δημοκρατία είναι λογικό να ζητήσει δάνειο ακριβώς από τη Ρωσία. Και εμείς έχουμε βάσιμο λόγο να δώσουμε δάνειο στην Κύπρο
 Υποστηρίζοντας, αναμφίβολα, την κυπριακή οικονομία, η Ρωσία μ΄αυτό τον τρόπο διαμορφώνει συνθήκες, προκειμένου τα ρωσικά κεφάλαια στην Κύπρο να νιώθουν σχετικά άνετα.
Το ζήτημα συνίσταται και στο ότι οι κυπριακές τράπεζες για τις μεγάλες ρωσικές εταιρίες αποτελούν εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο ταμειακού μηχανισμού για την εξασφάλιση της λειτουργίας τους. Γι΄αυτό αν κάτι συμβαίνει στις κυπριακές τράπεζες, η ρωσική οικονομία σ΄ αυτό το σημείο πλήττεται αφάνταστα περισσότερο. Η Ρωσία στην Ευρώπη πρέπει να σώσει πρώτ΄ απ΄όλα την Κύπρο, τις τράπεζές της και όχι τις ευρωπαϊκές τράπεζες, που βρίσκονται στην «ομάδα του ρίσκου».
Το ρωσικό δάνειο σε συνδυασμό με τα μέτρα διασφάλισης της σταθερότητας του προϋπολογισμού θα δημιουργήσει ουσιαστικά οφέλη για την Κυπριακή Δημοκρατία. Όπως δήλωσε ο επίσημος εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Στέφανος Στεφάνου, «το δάνειο θα καλύψει τις χρηματοπιστωτικές ανάγκες της χώρας και θα τονώσει τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος και θα συμβάλει στην ενίσχυση της οικονομικής σταθερότητας του κράτους
.
Πηγή: «Φωνή της Ρωσίας» – 06/10/11
.
.
Σχόλιο: Ο αιφνιδιασμός τόσο των διεθνών αναλυτών όσο και των κορυφαίων θεσμικών οργάνων της Ε.Ε, όπως λέγεται, ήταν απόλυτος. Ενώ όλοι περίμεναν από την Κύπρο να ζητήσει επίσημα να ενταχθεί στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, διαπίστωσαν με έκπληξη την προσφυγή στον ρωσικό παράγοντα. Αυτό που δεν κατάφεραν οι ελληνικές αρχές το χειμώνα του 2009, το πέτυχαν οι κυπριακές αρχές, χωρίς φανφάρες και τυμπανοκρουσίες. Μια ακόμα επιβεβαίωση του ότι η χώρα μας δεν έχει …ελληνική διακυβέρνηση!
 
Alkimos

Δεν υπάρχουν σχόλια: