Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Προσφυγή Λ. Λαυρεντιάδη στο ΣτΕ

Την ακύρωση της απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδος για ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Proton Bank και της απόφασης του υπουργού Οικονομικών με την οποία συστάθηκε η Νέα Proton Τράπεζα ζητεί με προσφυγή του στο ΣτΕ ο Λ. Λαυρεντιάδης.
Ο επιχειρηματίας προσέφυγε κατά των δύο αποφάσεων υποστηρίζοντας ότι είναι «αντισυνταγματικές, παράνομες και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ)».
Ο κ. Λαυρεντιάδης είναι βασικός μέτοχος της Proton και κατέχει....
από 24.3.2011 το 15,55% του μετοχικού κεφαλαίου της (πριν την ημερομηνία αυτή κατείχε το 31,91%), ενώ διετέλεσε μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου από τον Ιανουάριο του 2010 έως τον Ιανουάριο του 2011.
Όπως υποστηρίζει, πριν την ανάκληση της άδειας της Proton είχε προηγηθεί έλεγχος που κατέληξε στο διορισμό επιτρόπου. Όμως, σύμφωνα με την προσφυγή, ο διορισμός ήταν αντισυνταγματικός (αντίθετος στο άρθρο 20 του Συντάγματος) και παράνομος (αντίθετος στο άρθρο 6 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας και το άρθρο 63 του Ν. 3601/2007), καθώς δεν του παρασχέθηκε δικαίωμα προηγούμενης ακροάσεως. Ακόμη, ο διορισμός επιτρόπου ήταν παράνομος, αφού δεν έγινε λόγω αδυναμίας ή αρνήσεως αυξήσεως του κεφαλαίου της Proton, όπως προβλέπει ο Ν. 3601/2007, αλλά λόγω «σοβαρών δυσχερειών» της Τράπεζας και προς αποτροπή διακινδυνεύσεως της κεφαλαιακής επάρκειάς της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: