Παγώνουν περιουσιακά στοιχεία Λαυρεντιάδη
Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθήνας, ύστερα από αίτημα του εισαγγελικού λειτουργού που χειρίζεται την υπόθεση, εξέδωσε βούλευμα με το οποίο...
αποφασίζεται το «πάγωμα» των τραπεζικών λογαριασμών, των μετοχών και των τραπεζικών θυρίδων του επιχειρηματία.
Η δέσμευση των στοιχείων αυτών έρχεται μόλις λίγα εικοσιτετράωρα από την κλήτευση του Λ. Λαυρεντιάδη με την ιδιότητα του υπόπτου διάπραξης κακουργηματικών πράξεων, που μάλιστα φέρεται να τελέστηκαν στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης. Από τα στοιχεία που προέκυψαν από τη μέχρι τώρα ποινική έρευνα, το ποσό για το οποίο «ελέγχεται» ο επιχειρηματίας αγγίζει τα 700 εκατομμύρια ευρώ, ξεπερνώντας κατά πολύ τα 51 εκατ. ευρώ που αρχικώς είχαν εντοπιστεί και τα οποία έσπευσε να επιστρέψει ο ίδιος βάσει νόμου ζητώντας το ακαταδίωκτο. Η κίνησή του αυτή πάντως δεν έχει ακόμα φέρει αποτελέσματα, αφού την αρχειοθέτηση έχει μπλοκάρει ο οικονομικός εισαγγελέας, ο οποίος έκρινε ότι δεν κατοχυρώνεται νομικά από το σχετικό έγγραφο της τράπεζας, καθώς σε αυτό δεν αναφέρεται ρητά ποια οφειλή καλύπτεται από τα 51 εκατομμύρια.
Με το βούλευμα, πάντως, στην ίδια μοίρα με τον επιχειρηματία και πρώην πρόεδρο του Δ.Σ. της τράπεζας μπαίνουν και τα έξι μέλη της διοίκησης της Proton, που διετέλεσαν και μέλη του συμβουλίου χορηγήσεων και τα οποία επίσης έχουν κληθεί, προκειμένου να παράσχουν εξηγήσεις. Σύμφωνα με το πόρισμα της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, στο «κάδρο» είναι τα τέως εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ.: Τρ. Κολίντζας (τέως πρόεδρος της Τράπεζας Αττικής, παραιτήθηκε από την Proton Bank τον Αύγουστο του 2010 για προσωπικούς λόγους), Α. Αθανάσογλου (διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος έως τις 30/07/2011), Αθαν. Παπασπηλιού, Δημ. Σαραμαντής, Σμαράγδα Λιαρμακοπούλου και Γραμματική Αρβανίτη. Οπως περιγράφεται και στο εν λόγω πόρισμα, τα αδικήματα που φέρεται ότι τελέστηκαν είναι κακουργηματικού χαρακτήρα, όπως εγκληματική οργάνωση, απάτη με βάση τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1609/50 περί καταχραστών του Δημοσίου και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
24 νέα πρόσωπα
Και οι επτά είχαν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις χθες ενώπιον του εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιω. Δραγάτση. Μέσω των πληρεξούσιων δικηγόρων τους ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία, προκειμένου να λάβουν γνώση των εγγράφων που περιλαμβάνονται στη δικογραφία. Επόμενο «ραντεβού» με τον εισαγγελικό λειτουργό ορίστηκε στις 22 Νοεμβρίου.
Ο κύκλος των εμπλεκομένων, όμως, συνεχίζει να μεγαλώνει. Οι προχθεσινές πληροφορίες, ότι δηλαδή ο αριθμός των υπόπτων θα ξεπεράσει τους 20, επιβεβαιώθηκε με τη χθεσινή απόφαση των τριών δικαστών του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, οι οποίοι ζήτησαν τη δέσμευση μετοχών, θυρίδων και τραπεζικών λογαριασμών, για ακόμη 24 άτομα -μεταξύ αυτών και εκπρόσωποι των εταιρειών συμφερόντων του ομίλου Λαυρεντιάδη- που καλούνται με τη σειρά τους για παροχή εξηγήσεων. Βέβαια, το επόμενο χρονικό διάστημα η λίστα των εμπλεκόμενων προσώπων δεν αποκλείεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο.
Σύμφωνα πάντως με τα μέχρι τώρα στοιχεία, τα χρηματικά ποσά που εκταμιεύθηκαν από τα ταμεία της Proton Bank κατά το έτος 2010 σε δάνεια με προνομιακούς όρους προς «εταιρείες αμέσου ή εμμέσου επιρροής του Λ. Λαυρεντιάδη», φτάνουν τα 700 εκατ. ευρώ. Η ιστορία φωτίστηκε για πρώτη φορά έπειτα από δημοσιεύματα της «Ε», στα οποία αναφερόταν ότι εταιρείες συμφερόντων Λαυρεντιάδη λάμβαναν δάνεια από την τράπεζα με χαμηλά επιτόκια και ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Τα χρήματα φέρεται ότι κατέληγαν σε ανενεργές εταιρείες του ομίλου και είχαν τελικό αποδέκτη ένα διοικητικό υπάλληλο, που -σύμφωνα με το πόρισμα της Τραπέζης της Ελλάδος- είναι το κύριο πρόσωπο που πραγματοποίησε αναλήψεις μετρητών σε σακούλες για λογαριασμό του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη...
enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου