Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

To κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι επιζήμιο για την Ελλάδα ..

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (Reuters) - Ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι επιζήμιο για την Ελλάδα και τη ζώνη του ευρώ...και έχει συσσωρεύσει ευρύτερη ανησυχία για πιθανή απομείωση των ομολόγων σε άλλα κράτη μέλη της ευρωζώνης, δήλωσε ο Αθανάσιος Ορφανίδης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ σε συνέντευξη του σε εφημερίδα της Κυριακής.
"Ένα πιθανό κούρεμα

του ελληνικού χρέους δεν είναι απαραίτητο και είναι επιβλαβές για την Ελλάδα και για τη ζώνη του ευρώ ως σύνολο. 
Εξακολουθώ να έχω αυτή την άποψη, δήλωσε ο Ορφανίδης, ο οποίος είναι διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.
Οι ηγέτες της Ευρωζώνης στις 26 Οκτωβρίου συμφώνησαν οι ιδιωτικές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες, θα δεχόταν οικειοθελώς κατά 50 % μείωση του φορτίου του χρέους στην Ελλάδα. Οι πολιτικοί ηγέτες «επέβαλαν» την περικοπή, είπε ο Ορφανίδης .
"Κατά την άποψή μου, η επιβολή κουρέματος του ελληνικού χρέους δεν ήταν ούτε ο πιο αποτελεσματικός ούτε ο πιο αποδοτικός τρόπος για την επίλυση της κυρίαρχης κρίσης στη ζώνη του ευρώ."
«Δυστυχώς, επιδείνωση παρατηρείται στη ζώνη του ευρώ η οποία, πιστεύω, ήταν απόλυτα προβλέψιμη," ανέφερε ο κεντρικός τραπεζίτης.
Ο εξαναγκασμός του ιδιωτικού τομέα να αποδεχθεί απομείωση του ελληνικού χρέους, έχει δημιουργήσει ανησυχία για την πιθανή εξασθένιση των κρατικών ομολόγων των άλλων κρατών μελών της ευρωζώνης, είπε.
"Οι ανησυχίες αυτές έχουν ήδη εγείρει σημαντικά το συνολικό κόστος του δανεισμού στη ζώνη του ευρώ, μια εξέλιξη που πληρώνουμε ακριβά», δήλωσε ο Ορφανίδης.
"Αυτός είναι ο λόγος που ο Πρόεδρος Trichet και οι άλλες κεντρικοί τραπεζίτες είχαν παροτρύνει τις κυβερνήσεις να αποφύγουν τέτοιες κινήσεις”, είπε, αναφερόμενος στον πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Jean-Claude Trichet.


http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2011/11/to_13.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: