Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Έχουμε δεν έχουμε οκτώ μήνες για να αποφύγουμε την πλήρη και ανεξέλεγκτη χρεοκοπία!

Γράφει ο Δευκαλίων



Όλο το Σαββατοκύριακο τα δελτία ειδήσεων είχαν κύριο θέμα τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και της περιβόητης Τρόικας. Θέμα των διαπραγματεύσεων η δανειακή σύμβαση, η οποία μαζί με την υλοποίηση του PSI+ θα είναι οι άξονες δημοσιονομικής πολιτικής που θα εφαρμόζουν οι εκάστοτε Ελληνικές Κυβερνήσεις από εδώ και πέρα.

Επαναλαμβάνουμε «οι άξονες δημοσιονομικής πολιτικής που θα εφαρμόζουν οι εκάστοτε Ελληνικές Κυβερνήσεις από εδώ και πέρα». Ουσιαστικά όπως διαφαίνεται...
η περιβόητη Τρόικα επιδιώκει να δεσμεύσει τις επόμενες Ελληνικές Κυβερνήσεις σε μία μονοδιάστατη δημοσιονομική πολιτική. Μία δημοσιονομική πολιτική η οποία θα έχει σαν στόχο τον περιορισμό του Ελλείμματος σε επίπεδα μικρότερα του 3% του ΑΕΠ. Όμως η φίλο-μνημονιακή πολιτική που ακολουθήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια έχει θέσει το ΑΕΠ σε μία καθοδική και χωρίς δυνατότητα αντιστροφής καθοδική πορεία. Όσο μειώνεται το ΑΕΠ τόσο πιο σκληρά μέτρα θα απαιτούνται για να παραμένει το Έλλειμμα στα επιθυμητά επίπεδα.

Χρήσιμο για να αντιληφθούν όλοι οι αναγνώστες της στήλης το πρόβλημα θα είναι ένα αριθμητικό παράδειγμα. Εάν υποθέσουμε ότι σύμφωνα με τους στόχους της δανειακής σύμβασης το ΑΕΠ του 2012 θα διαμορφωθεί τελικά στα 220 δις ευρώ και το Έλλειμμα σε 11 δις ευρ,ώ τότε το Έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι 5%.

Αν όμως το ΑΕΠ είναι τελικά σε πραγματικές τιμές διαμορφωθεί στα 200 δις ευρώ, ακόμα και αν το Έλλειμμα παραμείνει εντός στόχων και διαμορφωθεί στα 11 δις ευρώ, τότε το Έλλειμμα θα είναι 5,5% του ΑΕΠ. Άρα για να πετύχουμε τον στόχο 5% του ΑΕΠ πρέπει να μειώσουμε το Έλλειμμα κατά 1 δις ευρώ.

Άρα νέα εισπρακτικά μέτρα. Άρα νέα μείωση του ΑΕΠ. Άρα φαύλος κύκλος.

Πως ονομάζεται το φαινόμενο αυτό στην διεθνή βιβλιογραφία; Το «σπιράλ του θανάτου». Κι εμείς, αλλά και πολλοί άλλοι τα γράψαμε όλα αυτά πολύ έγκαιρα. Και εμείς και πολλοί άλλοι γράψαμε επίσης πολύ έγκαιρα ότι χρειάζεται να «κουρευτεί» το χρέος. Τότε οι Υπουργοί του Γιώργου Παπανδρέου μας αποκαλούσαν περίπου προδότες.

Έχουμε το δικαίωμα να πούμε ότι είμαστε οι...
πρώτοι που είχαμε γράψει ότι η τυχόν θετική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις για το PSI+ θα συνοδευτεί με ασφυκτικές πιέσεις και εκβιασμούς από την περιβόητη Τρόικα για υιοθέτηση νέων σκληρών εισπρακτικών μέτρων στην κατάρτιση της δανειακής σύμβασης. Δικαιωνόμαστε πλήρως και σε αυτή την θέση μας. Όλοι διαβάσαμε και πληροφορηθήκαμε αυτό το Σαββατοκύριακο τι έγινε στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης και Τρόικας.

Είμαστε από τους πρώτους που επισημάναμε ότι η φίλο-μνημονιακή πολιτική καταστρέφει την μεσαία τάξη. Όλες οι στατιστικές και τα δημόσια δείγματα επιβεβαιώνουν αυτή την άποψη. Συρρίκνωση όμως της μεσαίας τάξης σημαίνει και συρρίκνωση του ΑΕΠ. Η μεσαία τάξη καταναλώνει και δημιουργεί πλούτο μέσα από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Με δύο απλές κουβέντες. Ακόμα και να προχωρήσει αυτές τις ημέρες η δανειακή σύμβαση σε λίγο καιρό θα χρειαστεί αναθεώρηση προς το χειρότερο γιατί η ύφεση θα έχει ξεφύγει των πλέον απαισιόδοξων προβλέψεων.

Πάρα πολύ απλά. Για να επιβιώσουν και το 2012 όσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις άντεξαν το 2011 πρέπει να σταματήσει επιτέλους η μηνιαία πτώση του τζίρου και να υπάρξει αναστροφή. Κι όχι μόνο να υπάρξει αναστροφή αλλά να καταγραφεί οπωσδήποτε μηνιαία αύξηση περίπου 10% σε σχέση με το 2011. Αυτή η αύξηση είναι η ελάχιστη επιθυμητή προκειμένου να σταματήσει η μηνιαία πρόσθεση ζημιών.

Τον πρώτο μήνα του 2012 καταγράφηκε πτώση του μηνιαίου τζίρου περίπου 20%. 
Αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός… έχουμε δεν έχουμε οκτώ μήνες για να αποφύγουμε την πλήρη και ανεξέλεγκτη χρεοκοπία!

Δεν υπάρχουν σχόλια: