Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Αλ. Τσίπρας: Φυσικός αυτουργός της ελληνικής τραγωδίας ο Ε. Βενιζέλος!

Σκιαμαχεί με τη δραχμή ο Ευάγγελος Βενιζέλος, την ώρα που η πολιτική του οδηγεί στη χρεωκοπία. Και εμμένοντας στον μονόδρομο της τρόικας, είναι έτοιμος να τα δώσει όλα, αλλά όχι να αλλάξει πολιτική και να πάρει ρίσκα, όπως του ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας χθες στη Βουλή. Ο υπουργός Οικονομικών επέλεξε να καταφύγει σε επικοινωνιακά σχήματα "από τη μία το ευρώ και από την άλλη η επιστροφή στη δραχμή" και δεν παραδέχθηκε ότι υπάρχει και άλλος δρόμος για να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη....

"Μας οδηγείτε και στη στάση των πληρωμών και στην έξοδο από το ευρώ με την πολιτική σας και στη χρεωκοπία με την πολιτική σας και είστε απόλυτα υπεύθυνος γι’ αυτή την πορεία του τόπου", τόνισε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος χαρακτήρισε "φυσικό αυτουργό" της τραγωδίας που ζει ο λαός τον Ε. Βενιζέλο και "ηθικό αυτουργό" τον Γ. Παπανδρέου.

"Αυτουργός της πτώχευσης"

"Με χαρακτηρίζετε αυτουργό ποιας προσπάθειας; Στο να σταθεί η χώρα ζωντανή;", απάντησε ο Ε. Βενιζέλος, που από την αρχή προσπάθησε να χρεώσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε εκείνους που θέλουν την πτώχευση. "Είστε αυτουργός της πολιτικής πρότασης να πτωχεύσουμε, να βγούμε από το ευρώ και να αγοραστεί φθηνά η χώρα από αυτούς που έχουν βγάλει τα λεφτά τους από τη χώρα. Πίσω από την καταστροφή υπάρχουν συμφέροντα που περιμένουν να παίξουν το παιχνίδι τους. Χρησιμοποιώντας εσάς ως όργανο πολιτικής δημαγωγίας και παραπλάνησης, όχι συνειδητά πιστεύω. Δεν παίζουμε με τη φωτιά όταν διαχειριζόμαστε τη μοίρα ενός λαού (…) γιατί αυτό που μπορεί να ζήσουμε και θέλουμε να αποφύγουμε δεν περιγράφεται" ισχυρίσθηκε, κατηγορώντας τον Αλ. Τσίπρα ότι "διαμορφώνει μία κρίσιμη μάζα αυτών που οδηγούν τον τόπο στην καταστροφή".


Δεν διαπραγματεύεστε, το 90% των χρημάτων πάνε για δάνεια

Ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να μην αποδεχθεί τα μέτρα που οδηγούν τον λαό στη φτώχεια. "Διακόψτε τώρα αυτή τη διαπραγμάτευση - παρωδία και πάμε σε κάλπες να μιλήσει ο λαός και έτσι μόνο θα μπει ο λαός, ο άνεργος, ο εργαζόμενος, ο χαμηλόμισθος στην αίθουσα της διαπραγμάτευσης", τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι "κανείς δεν σας δίνει το δικαίωμα να υπογράψετε εν ονόματι όλων των Ελλήνων". Τόνισε ότι ο Ε. Βενιζέλος δεν κάνει καμία διαπραγμάτευση και υπενθύμισε ότι από τον Αύγουστο με επιστολή του είχε συμφωνήσει την υπαγωγή του ελληνικού δανείου στο αγγλικό δίκαιο.
Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να σταματήσει η κυβέρνηση να εκβιάζει τον λαό και ξεκάθαρα πρότεινε: "Ε, ναι λοιπόν, εμείς σας λέμε να μην πάρετε τα λεφτά. Πόσο πιο απλά να σας το πούμε;". Συμπλήρωσε δε ότι το 90% των χρημάτων που θα πάρουμε θα πάνε για τόκους, χρεολύσια και για τις τράπεζες, όπως το 85% των χρημάτων που πήραμε μέχρι σήμερα πήγε για να αποπληρώνουμε παλιότερα δάνεια.
Η απάντηση του Ε. Βενιζέλου ήταν χαρακτηρισμοί κατά του Αλ. Τσίπρα για "δημαγωγία", "πολιτικό θέατρο", "παιχνίδι με τις φούσκες". "Παίζετε με την καταστροφή της χώρας", είπε και παραδέχθηκε ότι "έχετε βρει το εύκολο θύμα, το ΠΑΣΟΚ, που υπέστη κατεδάφιση γιατί αναγκάσθηκε να κάνει το εθνικό του καθήκον". Κατηγόρησε δε και τη Ν.Δ. λέγοντας ότι "είναι εύκολο να κρύβεστε πίσω από τους άλλους, να ξέρεις ότι άλλος θα κάνει τη δουλειά. Δημαγωγείτε, ανευθυνολογείτε, δημιουργείτε ψευδαίσθηση. (...) Το κάνουν και δυνάμεις που είναι στο εσωτερικό της κυβέρνησης".
"Είναι περίσσεια θράσους να βγαίνετε αυτή τη στιγμή κουνώντας το δάκτυλο, τη στιγμή που είστε ο φυσικός αυτουργός της τραγωδίας, που έχετε βυθίσει τον ελληνικό λαό δυο χρόνια τώρα σε μια πρωτοφανή περιδίνηση", του απάντησε ο Αλ. Τσίπρας.
Δημιουργώντας μία καρικατούρα των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Οικονομικών ισχυρίσθηκε ότι δεν υπάρχει άλλη πρόταση και εμφανίσθηκε ως ο μόνος που μπορεί να διαπραγματευτεί με τους εταίρους. Ο Αλ. Τσίπρας του πρότεινε να διεκδικήσει η Ελλάδα αυτό που έκανε η Γερμανία του 1953 για να αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα χρέους: μορατόριουμ και πολυμερή διαπραγμάτευση με άλλες 23 χώρες (και με την Ελλάδα), διαγραφή του 50% του χρέους της χωρίς μνημόνια, χωρίς λιτότητα, και με ρήτρες ανάπτυξης για να αποπληρώνει με χαμηλά επιτόκια εφόσον έχει ανάπτυξη.


Στοιχεία για τους οικονομικούς εισαγγελείς

Κατά τα λοιπά, ο Ε. Βενιζέλος είπε ότι γύρω στα 50 δισ. ευρώ αποσύρθηκαν από τις τράπεζες και βρίσκονται στα σπίτια των Ελλήνων. Από τα τέλη του 2009 αποσύρθηκαν 65 δισ. και τα 16 πήγαν στο εξωτερικό με εμβάσματα. Εξ αυτών το 32% (δηλαδή τα 5,12 δισ.) μεταφέρθηκαν σε βρετανικές τράπεζες και λιγότερο από το 10% (δηλαδή λιγότερο από 1,6 δισ. ευρώ) στην Ελβετία.
Ενημέρωσε ακόμη τη Βουλή ότι οι αυξήσεις 152% σε προμήθειες προς τις τράπεζες οφείλονται στο ότι το 2011 έγινε συσσώρευση των προμηθειών που πληρώνει το Δημόσιο στην Τράπεζα της Ελλάδος για την περίοδο 2009 - 2011. Για τις απόρρητες δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών υποστήριξε ότι οι τελικές δαπάνες είναι περίπου ίδιες τα τελευταία χρόνια: το 2008 ήταν 44 εκατ. ευρώ, το 2009 ήταν 57 εκατ., το 2010 ήταν 56 εκατ. και το 2011 ήταν 48,9 εκατ.
Ο Αλ. Τσίπρας του επεσήμανε ότι αυτά "θα είναι πλούσιο υλικό προς διερεύνηση των οικονομικών εισαγγελέων" και εκνευρισμένος ο Ε. Βενιζέλος απάντησε ότι "αν η αριστερά εξακολουθήσει να φλερτάρει με την ιδέα της τεχνητής ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής θα επαναλάβει ένα μεγάλο πολιτικό ολίσθημα" και ότι χρησιμοποιεί "ως πολιτικό εφαλτήριο τη Δικαιοσύνη και συγκεκριμένους εισαγγελείς".

Δεν υπάρχουν σχόλια: