Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

ΣΕΒ: Πουλάει στους Τούρκους ελληνικά νησιά και λιμάνια!

Ως πένητες, οι οποίοι με απλωμένο χέρι απευθύνονται (μέσα στην Κωνσταντινούπολη) στους Τούρκους και τους ζητούν να αγοράσουν κομμάτια «από το ένα τρίτο της ελληνικής γης», παρουσίαζαν χθες τους Ελληνες οι τουρκικές εφημερίδες. Αφορμή ήταν η πρόσκληση για επενδύσεις που απηύθηναν στους γείτονες τα στελέχη του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) στη διάρκεια προχθεσινής εκδήλωσης του ΣΕΒ στην Κωνσταντινούπολη...

Προκειμένου να παρουσιάσει έργο, καθώς στην ουσία δεν έχει προχωρήσει καμία ιδιωτικοποίηση, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ προσκαλεί τους Τούρκους να αποκτήσουν κρίσιμα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας. Για ορισμένα εξ αυτών χρειάστηκαν «πόλεμοι», όπως το στρατηγικής σημασίας για τα Βαλκάνια λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ενώ η πώληση κάποιων άλλων δένει τη χώρα χειροπόδαρα, όπως η παραχώρηση του δικτύου φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ στην τουρκική Botas.

Ο πρόεδρος του Invest in Greece Αρης Συγγρός, που συμμετείχε στην εκδήλωση, φέρεται να πρότεινε, σύμφωνα με τη «Hurriyet», την «αξιοποίηση» νησιών από Τούρκους επιχειρηματίες. «Η Ελλάδα έχει πάνω από 6.000 νησιά και τα δικαιώματα εκμετάλλευσης κάποιων τμημάτων τους μπορούν να μεταβιβαστούν» ανέφερε. Μάλιστα η «Hurriyet» πανηγύριζε, καθώς ο Τούρκος επιχειρηματίας Adnan Nas έχει εκφράσει ενδιαφέρον για οκτώ ελληνικά λιμάνια αλλά και για νησιά.

Ο κ. Συγγρός, με δήλωσή του, υποστηρίζει πάντως ότι δεν υπήρξε τέτοια πρόσκληση από πλευράς του.

Η στροφή προς την Τουρκία, την οποία σιγοντάρουν από κοινού το Ταμείο και ο ΣΕΒ (που μετείχε στην εκδήλωση), προκαλεί εντύπωση, καθώς οι Τούρκοι φέρουν επιχειρηματικά όλα τα άσχημα στοιχεία της Ασίας και βέβαια όλες οι σοβαρές χώρες αποφεύγουν συνεταιρισμούς μαζί τους.
Το δημοσίευμα της «Hurriyet» «ξεφώνιζε» την Ελλάδα, η οποία εμφανιζόταν να έχει πάει στην Τουρκία και να λέει ότι πουλάει το 1/3 της επικράτειας. Πανικός απλώθηκε στο ντόπιο κυβερνητικό επιτελείο. Κάποιοι μίλαγαν για λάθος. Κάποιοι σώφρονες όμως και... ξεσκολισμένοι στα χούγια αυτών που εκπροσώπησαν την χώρα στην Κωνσταντινούπολη ήταν σίγουροι ότι τούτο ειπώθηκε από τον εκπρόσωπο του Ταμείου.

Χθες χρειάστηκε να κινητοποιηθούν ακόμα και υψηλά κλιμάκια της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου «να κατέβουν» από την ιστοσελίδα της «Hurriyet Daily News» δηλώσεις του υψηλόβαθμου στελέχους του ΤΑΙΠΕΔ Π. Πρωτοψάλτη, σύμφωνα με τις οποίες «πωλείται το ένα τρίτο της ελληνικής γης». Το δημοσίευμα «διορθώθηκε» το απόγευμα, αφού είχε προκληθεί σοβαρός εκνευρισμός σε κυβερνητικά στελέχη που ζητούσαν επίμονες εξηγήσεις από τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ Κ. Μητρόπουλο.

Στο Ταμείο οι αρμόδιοι τρομαγμένοι προσπαθούσαν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Υποστήριζαν ότι ουδέποτε υπήρξαν τέτοιες δηλώσεις και ότι ο κ. Πρωτοψάλτης είχε αναφερθεί «στην πώληση 71.000 ακινήτων, συνολικής επιφάνειας 3.400.000 στρεμμάτων, που αντιστοιχούν στο 3% της χώρας». Χρειάστηκε μια επείγουσα επιστολή στη «Hurriyet» προκειμένου να διορθωθεί το κείμενο και να μετατραπεί το «30% της ελληνικής γης» σε «3% της ελληνικής γης».
Εντύπωση προκάλεσε και το υπόλοιπο της δήλωσης Πρωτοψάλτη, ο οποίος προσκάλεσε τις τουρκικές επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα Ιδιωτικοποιήσεων λέγοντας στον δημοσιογράφο της «Hurriyet» ότι είναι «περισσότερο από καλοδεχούμενες».

Ακόμα και ορισμένοι από τους συμμετέχοντες εμφανίζονταν χθες μετανιωμένοι, έπειτα από τον θόρυβο που δημιούργησε το (διορθωμένο με καθυστέρηση σχεδόν 24 ωρών) δημοσίευμα της «Hurriyet», με το οποίο πουλούσε το 1/3 της Ελλάδας.

Η διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, που προσπαθεί με κάθε τρόπο να δείξει ότι προσελκύει ενδιαφερομένους για στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας, έφτασε μέχρι του σημείου να δηλώνει, μέσω του κ. Πρωτοψάλτη, ότι θα ήθελε «να δει την Botas (την τουρκική κρατική εταιρία φυσικού αερίου) να λαμβάνει μέρος στον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ» και ότι οι Τούρκοι επιχειρηματίες μπορούν «να επωφεληθούν από τις χαμηλές τιμές». Στην αγορά επισημαίνουν ότι στο Ταμείο λειτουργούν σαν πλασιέ χωρίς να ενδιαφέρονται για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις μιας ιδιωτικοποίησης, την εξασφάλιση εσόδων για το Δημόσιο σε βάθος χρόνου και για τις πολιτικές παρενέργειες μιας πώλησης.

Εφημερίδα Δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια: