Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Υπο-επίτροποι Ράιχενμπαχ για σεμινάριο

Τον τρόπο που θα μπουν οι «βεντούζες» της τρόικας στους Ελληνες υπουργούς συζητά από σήμερα στην Αθήνα ο Χορστ Ράιχενμπαχ. Οι «βεντούζες» είναι οι ξένοι υπουργοί, σκιές, που θα παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τους Ελληνες υπουργούς για τα επόμενα πολλά χρόνια. Χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης σε τηλεοπτικό σταθμό, ο προαναφερόμενος μίλησε και για τους 160 Γερμανούς εφοριακούς, οι οποίοι έρχονται στην Αθήνα για «σεμινάρια», όπως είπε, ώστε να βελτιωθεί ο ελληνικός φοροεισπρακτικός μηχανισμός....


Στην ατζέντα του Γερμανού γκαουλάιτερ είναι και τα νέα μέτρα των 6 δισ. ευρώ του ερχόμενου Ιουνίου, τα οποία θα συζητήσει με την ελληνική κυβέρνηση.

Εχουν προγραμματιστεί επαφές με τα περισσότερα μέλη της κυβέρνησης, εν όψει και της κατ’ ευφημισμόν «έκθεσης προόδου», την οποία θα παρουσιάσει μεθαύριο Πέμπτη ο Χορστ Ράιχενμπαχ.

Την ίδια στιγμή που η οικονομία έχει υποστεί συντριπτική αφαίμαξη πολλών δισ. ευρώ και απειλείται με νέα καταιγίδα φόρων, ο προαναφερόμενος Γερμανός και οι Ελληνες υπουργοί εμφανίζονται να θέλουν να δημιουργήσουν ανάπτυξη στην οικονομία. Η αντίφαση είναι πρώτου μεγέθους και η πραγματικότητα τιμωρεί.

Ο επικεφαλής της «Ομάδας Δράσης» της Κομισιόν βρίσκεται από χθες στην Αθήνα, ώστε να προετοιμάσει το έδαφος και για τους επιτρόπους που πρόκειται να εγκατασταθούν στα υπουργεία. Σήμερα συναντάται με την υπουργό Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου, ενώ έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις και με τον υπουργό Υγείας Α. Λοβέρδο, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη κ.λπ.

Η δεύτερη τριμηνιαία έκθεση προόδου της «Ομάδας Δράσης» του Χορστ Ράιχενμπαχ θα εγκριθεί σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα παρουσιαστεί αύριο από τον ίδιο στην Αθήνα. Την Παρασκευή θα υπάρξει αντίστοιχη παρουσίαση στις Βρυξέλλες.

Η συγκομιδή θα είναι πενιχρή, με δεδομένο ότι ελάχιστα έχουν γίνει για την τόνωση της ρευστότητας, που κατά τον επικεφαλής της «Ομάδας Δράσης» αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα της οικονομίας. Ακόμα λιγότερα έγιναν για την ουσιαστική εκκίνηση των έργων που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και ειδικά των 180 πρωτοβουλιών, που κατά τον Χ. Ράιχενμπαχ θα μπορούσαν να περιορίσουν τη βαθιά ύφεση.

Η νέα ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, που εξήγγειλε χθες ότι σε δέκα ημέρες θα απελευθερωθεί πλήρως η αγορά της κρουαζιέρας, την οποία είχε... απελευθερώσει και ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, θα επικεντρωθεί στο «μέτωπο» της ρευστότητας.

Οι εξαγγελίες του κ. Χρυσοχοΐδη για στήριξη της οικονομίας με έξι δισ. ευρώ, μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων του ΕΣΠΑ που θα αναπτυχθούν από κοινού με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), έμειναν στα χαρτιά. Τώρα η κυρία Διαμαντοπούλου επικεντρώνεται στο πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με κεφάλαιο κίνησης (με στόχο να ξεκινήσει μέσα στον Απρίλιο) και στον εγγυοδοτικό μηχανισμό μέσω ΕΤΕπ, που θα επιτρέψει την επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών αξόνων.

Ο Χ. Ράιχενμπαχ είχε υποστηρίξει στην τελευταία επίσκεψή του ότι ακόμα και υγιείς επιχειρήσεις στραγγαλίζονται από την έλλειψη ρευστότητας στην οικονομία. Από τότε η κατάσταση έγινε ακόμα χειρότερη και πολλοί ελπίζουν ότι θα βελτιωθεί με την ολοκλήρωση του PSI και την απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ. Γι’ αυτό χθες, σε συνέντευξη στο Mega, δήλωσε ότι, αν δεν ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες, δεν υπάρχει ελπίδα ανάκαμψης.

Δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια: