Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ: Η JP Morgan του δομημένου ομολόγου ποντάρει στη χρεοκοπία μας

 Η εφημερίδα Δημοκρατία δημοσίευσε ένα ενδιαφέρον άρθρο στο κυριακάτικο φύλο της που δείχνει από την «κλειδαρότρυπα» την σκληρή κουλτούρα κερδοσκοπίας της διεθνούς χρηματαγοράς. Το άρθρο παρουσιάζει...
e-mail ενός χρηματιστή της JP Morgan, που ασχολείται με αγοραπωλησίες ασφάλιστρων έναντι κινδύνου χρεωκοπίας (CDS). Το εν λόγω άτομο απορρίπτει την εθελοντική ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων μέσω του PSI και επιθυμεί την άμεση χρεωκοπία της Ελλάδας, ώστε οι κάτοχοι των CDS να προχωρήσουν στην άμεση είσπραξη των ασφάλιστρων. Το άρθρο αναφέρεται και στον ρόλο της JP Morgan στην υπόθεση των χρηματιστηριακών ομολόγων που είχαν προμηθευτεί τα ασφαλιστικά ταμεία.




Η κουλτούρα κέρδους είχε «ποτίσει» και τους πολιτικούς μας, που στην περίπτωση τoυ Δομημένου ομολόγου των 280 εκατ.ευρώ της JP Morgan, είχαν εμπιστευτεί τα λεφτά μας σε αυτή την ίδια εταιρία που τώρα ποντάρει στη χρεοκοπία μας. Και η JP Morgan αλλά και άλλες ανάλογες εταιρίες όπως η Goldman Sachs έχουν χρησιμοποιηθεί από τους πολιτικούς μας για να κουκουλώσουν ελλείμματα και για να δανείζονται από την πίσω πόρτα. Βεβαία όταν φτάνει η υπόθεση στη Βουλή όλα παραγράφονται, γιατί το «κουκούλωμα» είναι μεγάλο και πάει πολύ πίσω. Όλοι εκεί διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους για το καλό του τόπου αλλά το μόνο που στ’ αλήθεια μετράει είναι το κέρδος. Απίστευτο πως οι παλιοί μας «καλοί φίλοι» είναι οι σημερινοί μας εχθροί.


 Νίκος Δ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: