Με αυτό τον τίτλο, ρεπορτάζ του BBC επιχειρεί να ρίξει φως στον ισχυρισμό ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότεροι ιδιοκτήτες Porsche Cayenne παρά φορολογούμενοι που δηλώνουν εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ....
Το BBC θυμίζει ότι η πατρότητα του ισχυρισμού αυτού ανήκει στον Ηρακλή Πολεμαρχάκη, πρώην σύμβουλο για οικονομικά θέματα του Γ. Παπανδρέου και νυν καθηγητή στο πανεπιστήμιο Γουόρικ στη Βρετανία. Ο κ. Πολεμαρχάκης είχε γράψει τον Οκτώβριο στην Επιθεώρηση του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Bulletin of the Economics Research Institute) ότι «πριν από κανά-δυο χρόνια, κυκλοφορούσαν στην Ελλάδα περισσότερες Cayenne παρά άτομα που δήλωναν και πλήρωναν φόρο για ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο των 50.000 ευρώ, ποσό μόνο ελάχιστα υψηλότερο από την τιμή του αυτοκινήτου αυτού».
Το BBC ρώτησε σχετικά τον κ. Πολεμαρχάκη ο οποίος απάντησε ότι το σχόλιό του ήταν πρόχειρο, βασισμένο σε αυτά που κυκλοφορούσαν στους πολιτικούς κύκλους της Ελλάδας λίγα χρόνια νωρίτερα. Πρόσθεσε ότι το μόνο αδιάσειστο στοιχείο που έχει υπ' όψη του είναι ότι «ο κατά κεφαλήν αριθμός των Cayenne στη Λάρισα είναι διπλάσιος από εκείνον στα κράτη του ΟΟΣΑ».
Τι ισχύει λοιπόν; αναρωτήθηκε το BBC. Το 2010, εισοδήματα υψηλότερα των 50.000 ευρώ δήλωσαν 311.428 φορολογούμενοι στην Ελλάδα. Ο αριθμός αυτός έκανε, σύμφωνα με το BBC, τον εκπρόσωπο της Porsche Λούκας Κουνζ να σκάσει στα γέλια. Η ιστορία αυτή είναι «γελοία» είπε. Συνολικά η Porsche έχει πουλήσει μόνο 1.500 Cayenne αφότου το πολυτελές αυτό αυτοκίνητο άρχισε να κυκλοφορεί στην Ελλάδα πριν από εννέα χρόνια.
«Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλοι οι Ελληνες πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν», σχολιάζει το BBC. Τα έσοδα από την φορολογία αποτελούν το 4,7% του ΑΕΠ στην Ελλάδα _ το χαμηλότερο ποσοστό στην ευρωζώνη _ ενώ στη Βρετανία το 10%. «Η καλή εξήγηση θα ήταν ότι αυτό οφείλεται απλώς στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει πολύ χαμηλή φορολόγηση αλλά δεν ισχύει κάτι τέτοιο _ οφείλεται στο ότι για μερικούς αυτά που πραγματικά κερδίζουν και αυτά που δηλώνουν στην φορολογική τους δήλωση είναι συχνά διαφορετικά ποσά», συνεχίζει η ιστοσελίδα του βρετανικού καναλιού.
Και καταλήγει με μια αναφορά στη δήλωση του επικεφαλής της τρόικας Χορστ Ράιχενμπαχ ότι το ύψος της φοροδιαφυγής υπολογίζεται γύρω στα 60 δισ. ευρώ.
Βήμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου