Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Στο μικροσκόπιο 9 πρόσωπα που «ξέπλεναν» μίζες στην Κύπρο

Το ημερολόγιο του Άκη...

Τη συνδρομή των κυπριακών αρχών για άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών ζητούν οι ανακριτές, ενώ την ίδια στιγμή οι «σημειώσεις» του πρώην υπουργού πυροδοτούν εξελίξεις με την άσκηση νέων ποινικών διώξεων
Στο ημερολόγιο του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου και σε εννέα νέα πρόσωπα που -εκτός των ήδη κατηγορουμένων- φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση της διακίνησης μαύρου πολιτικού...
χρήματος εστιάζονται οι έρευνες των ειδικών ανακριτών κ. Μαλλή και Σταυρόπουλου, που χειρίζονται την ογκωδέστατη δικογραφία για τις μίζες από τα εξοπλιστικά προγράμματα TOR M1 και τα υποβρύχια.
Από αύριο αναμένονται σημαντικές εξελίξεις στην πολύκροτη έρευνα, καθώς οι ανακριτές έχουν καλέσει τους συνηγόρους του πρώην υπουργού, της συζύγου του Βίκυς Σταμάτη και της κόρης του Αρετής Τσοχατζοπούλου (και οι τρεις βρίσκονται προσωρινά κρατούμενοι στον Κορυδαλλό), αλλά και των υπόλοιπων συγκατηγορουμένων τους -έγκλειστων και όχι- προκειμένου να τους χορηγήσουν -όπως ορίζει ο νόμος- τα νεότερα στοιχεία από το αποδεικτικό υλικό της υπόθεσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για έγγραφα που κατασχέθηκαν από το γραφείο του Ακη Τσοχατζόπουλου, στην οδό Κομνά Τράκα, άλλα και προσωπικές του σημειώσεις, όπως και το λεπτομερές ημερολόγιο που λέγεται ότι κρατούσε ο πρώην υπουργός, στο οποίο κατέγραφε επαφές, συνομιλίες και δραστηριότητές του.
Δικαστικές πηγές εκτιμούσαν ως πολύ σοβαρό το περιεχόμενο των σημειώσεων του πρώην υπουργού και δεν απέκλειαν την πιθανότητα να σηματοδοτήσει νέο γύρο εξελίξεων με την άσκηση νέων ποινικών διώξεων σε καινούργια πρόσωπα ή να κληθούν για συμπληρωματική απολογία οι ήδη κατηγορούμενοι.
Κατά τις ίδιες πηγές, στις σημειώσεις του πρώην υπουργού που έχουν στα χέρια τους οι ειδικοί ανακριτές είναι καταγεγραμμένες σημαντικές πληροφορίες για ηχηρά ονόματα, που έπαιξαν ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου τα προηγούμενα χρόνια, ενώ φέρεται να σκιαγραφείται πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τη δράση των συνεργατών του κ. Τσοχατζόπουλου με στοιχεία τα οποία «δένουν» ακόμη περισσότερο τις υπάρχουσες κατηγορίες.
Από τα στοιχεία αυτά, αλλά και από άλλα που αναμένεται να διαβιβαστούν στο γραφείο του κ. Μαλλή θα καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις της ανάκρισης, όπως και το εάν θα προχωρήσουν σε νέες δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων κατηγορουμένων, εκτός από το νεοκλασικό παλάτι της Διονυσίου Αρεοπαγίτου που είναι ήδη δεσμευμένο.
«Πλυντήρια»
Το άλλο... μέτωπο της έρευνας των ανακριτών αφορά -σύμφωνα με πληροφορίες- τη δράση εννέα ακόμη προσώπων, που προέκυψαν από την έρευνα της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα (ξέπλυμα) και αφορούν 21 offshore εταιρείες με έδρα στην Κύπρο, που φέρονται να εμπλέκονται στη διαδρομή του μαύρου πολιτικού χρήματος το οποίο δόθηκε από τη γερμανική εταιρεία Ferrostal για τη σύμβαση των υποβρυχίων.
Πρόκειται για πέντε Ελληνες -ένας εκ των οποίων ήταν στενός συνεργάτης του κ. Τσοχατζόπουλου-, τρεις Κύπριους και μία Βρετανίδα, οι οποίοι εμφανίζονται ως εκπρόσωποι εξωχώριων εταιρειών που έχουν μπει στο μικροσκόπιο της δικαστικής έρευνας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη υποβληθεί από τους ανακριτές προς τις αρχές της Κύπρου αιτήματα δικαστικής συνδρομής για το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των εννέα προσώπων, προκειμένου να φωτιστεί ο ρόλος τους στην υπόθεση των offshore εταιρειών, που φέρονται ότι λειτουργούσαν ως «πλυντήρια» για τις μίζες.
Σύμβαση Υποβρυχίων
Για κακούργημα και άλλοι 29
Από τα στοιχεία που έστειλε η Αρχή στον ανακριτή Γ. Μαλλή προκύπτει εμπλοκή των προσώπων αυτών στην υπόθεση, καθώς φέρονται να μετέχουν στα μετοχικά κεφάλαια «αμαρτωλών» offshore εταιρειών που -όπως είπαν χαρακτηριστικά στο «Εθνος της Κυριακής» δικαστικές πηγές- «αποτελούσαν το δίκτυο που είχε στηθεί στην Κύπρο, μέσω του οποίου διακινήθηκαν οι μίζες για τα υποβρύχια».
Να σημειωθεί ότι για την υπόθεση της σύμβασης των υποβρυχίων, εκτός από το σκέλος που αφορά την εμπλοκή του Α. Τσοχατζόπουλου και των συγκατηγορουμένων του στην ανάκριση που διενεργούν οι ειδικοί ανακριτές κ. Μαλλής και Σταυρόπουλος, εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη το πρώτο μέρος της υπόθεσης, για το οποίο είναι ήδη κατηγορούμενοι σε βαθμό κακουργήματος 29 μη πολιτικά πρόσωπα, για ενεργητική και παθητική δωροδοκία κατά του Δημοσίου, απλή συνέργεια, απιστίακαθώς και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: