Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Ο Γιώργος που μας έσωσε...και η έξοδος από το ευρώ!!!

Το κάθαρμα που μας κατέστρεψε έχει το θράσος να μιλάει, ο Αμερικανός που σε διατεταγμένη υπηρεσία κατέστρεψε την Ελλάδα συνεχίζει να μας δουλεύει!!!

Ο πρώην σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου, Ρίτσαρντ Πάρκερ αποκάλυψε ότι ο τέως πρωθυπουργός, το 2010, σκεφτόταν σοβαρά το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά τελικά (αυτά είναι μυαλά...) αποφάσισε πως η «προσφορά» αυτή δεν ήταν και τόσο συμφέρουσα! 
"Ειλικρινά συζητήσαμε τα πάντα. Όλες οι επιλογές ήταν στο τραπέζι. Ακόμα και η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη ήταν θέμα που λήφθηκε πολύ σοβαρά", είπε ο Πάρκερ στο Sky News, προσθέτοντας πως ο Τζέφρι δεν φαινόταν να υπολογίζει το κύμα των....
εκατομμυρίων αγανακτισμένων πολιτών, μετά το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης.
Εν τέλει, αυτή η προοπτική έμεινε μόνο στα λόγια, αφού ο ΓΑΠ θεώρησε πως οι δύο κυρίαρχες βιομηχανίες στην Ελλάδα - τουρισμός και ναυτιλία - δεν θα ανταποκρίνονταν ικανοποιητικά στην αλλαγή νομίσματος.


Αναφορά και στη Βουλή είχε κάνει ο τέως πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στο θέμα ελληνικής εξόδου από το ευρώ, όπως τονίζει ο ίδιος σε ανακοίνωσή του σχολιάζοντας τις «κατά το δοκούν», όπως λέει, ερμηνείες σχετικής δήλωσης συμβούλου του σε βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο.
Πρόκειται για συνέντευξη που έδωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ο καθηγητής και οικονομικός σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Ρίτσαρντ Πάρκερ.

«Με αφορμή δημοσιεύματα που ερμηνεύουν κατά το δοκούν δηλώσεις του καθηγητή Ρίτσαρντ Πάρκερ» λέει στην ανακοίνωσή του ο Γ.Παπανδρέου, «υπενθμίζεται ότι η Ελληνική Κυβέρνηση επί Πρωθυπουργίας του Γιώργου Α. Παπανδρέου, εξέτασε, ως όφειλε, και το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το Ευρώ. Ο ίδιος, μάλιστα, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, είχε κάνει δημόσια αναφορά στο θέμα, σε ομιλία του στη Βουλή, στις 19 Ιουνίου 2011, κατά τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση»
Συνεχίζοντας, η ανακοίνωση παραθέτει το σχετικό απόσπασμα της ομιλίας του κ. Παπανδρέου στη Βουλή:

«Πριν ζητήσουμε τη στήριξη του μηχανισμού, φώναξα συνεργάτες, οικονομολόγους και τους αρμόδιους Υπουργούς στο γραφείο μου και έγραψα στον πίνακα, όπως συνηθίζω, τρεις επιλογές, τις τρεις μοναδικές, πραγματικές επιλογές που είχαμε μπροστά μας.
 
»Εφόσον, είπα, δεν μπορούμε να βγούμε στις αγορές για να δανειστούμε, αξιολογήστε και επιχειρηματολογήστε υπέρ ή κατά των τριών παρακάτω επιλογών: πρώτη επιλογή, η χρεοκοπία. Δηλώνουμε, δηλαδή, στάση πληρωμών.
 
»Δεύτερη επιλογή, φεύγουμε από το ευρώ και δηλώνουμε και εδώ στάση πληρωμών, διότι δεν θα μπορούσαμε ούτε να σκεφθούμε να πληρώσουμε σε δραχμές το χρέος μας, που είναι σε ευρώ.
 
»Τρίτη επιλογή, ζητάμε βοήθεια από το νέο ευρωπαϊκό μηχανισμό, που εμείς οι ίδιοι δημιουργήσαμε, και διαπραγματευόμαστε έναν δύσκολο, αλλά οργανωμένο δρόμο μπροστά στην κρίση. Δεν έχω το χρόνο σήμερα, βέβαια, να αντιπαραθέσω όλη την επιχειρηματολογία, γιατί απορρίφθηκαν οι δύο πρώτες επιλογές.
 
»Στην τρίτη επιλογή κατέληξε και το άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο της 22ας Απριλίου του 2010, την παραμονή της ανακοίνωσης της αίτησής μας για βοήθεια από τον μηχανισμό στήριξης.
 
»Μπορώ να σας πω, όμως, ότι οι συνέπειες μιας επιλογής βίαιης χρεοκοπίας ή εξόδου από το ευρώ, θα ήταν άμεσες και καταστροφικές για το ελληνικό νοικοκυριό, τις τράπεζες, αλλά και για την αξιοπιστία της χώρας μας, που μπορεί να μας έφερνε πάλι στα ίδια, δηλαδή σε μια ιδιότυπη οικονομική κηδεμονία από τον ίδιο ή άλλο μηχανισμό, έχοντας όμως πληρώσει ένα τεράστιο τίμημα ολόκληρη η ελληνική κοινωνία.
 
»Υπενθυμίζω ότι, χωρίς τον μηχανισμό στήριξης, θα πηγαίναμε κατευθείαν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, χωρίς ευρωπαϊκή στήριξη. Αλλά ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης που έχει δώσει ποτέ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είναι αυτό της Βραζιλίας, δηλαδή 30 δισεκατομμύρια δολάρια. Πού θα έβρισκε 110 δισεκατομμύρια ευρώ και άλλα τόσα περίπου, στο νέο πρόγραμμα που συζητείται;
 
»Προσπάθησα λοιπόν να αφυπνίσω τους Ευρωπαίους εταίρους, για να μας στηρίξουν, ενώ ταυτόχρονα αγωνίστηκα για να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας και κατεύθυνσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Στην αρχή, βρήκα πόρτες κλειστές, κανείς δεν μας άκουγε, κανείς δεν μας πίστευε, κανείς δεν πίστευε την Ελλάδα και τους Έλληνες. Τους είχαμε κοροϊδέψει για πολλοστή φορά, είχαμε πει και επισήμως ψέματα για το έλλειμμά μας.
 
»Έδωσα μάχη για να στηθεί εκ του μηδενός ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης. Τη μάχη αυτή την κέρδισα, την κερδίσαμε, την κέρδισε η Ελλάδα, με την αξιοπιστία της, την κέρδισαν οι πολίτες αυτής της χώρας. Με ειλικρίνεια σας λέω, επίσης, ότι από τότε ξέραμε ότι το ελληνικό χρέος είναι δυσθεώρητο και δύσκολο να το διαχειριστούμε, με όποιο καλό πρόγραμμα και να είχαμε.
 
»Γι΄ αυτό και σας λέω σήμερα – δεν θα μπορούσα να το πω χθες – ότι από τότε ξεκίνησαν μελέτες, προετοιμασίες και αθόρυβες διαπραγματεύσεις, για να φτάσουμε πρώτα απ’ όλα στη μείωση του επιτοκίου και στην επιμήκυνση του θεσμικού δανείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αυτό που τελικά καταφέραμε μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις τον Μάρτιο του 2011, δηλαδή πριν από δύο μήνες. Και αυτό έχει ως αποτέλεσμα, μόνο για το σκέλος του δανείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να έχουμε μια ανάσα 48,5 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2015 και 4 δισεκατομμυρίων ευρώ μείωσης των επιτοκίων».

Και η ανακοίνωση του Γ.Παπανδρέου τη Δευτέρα καταλήγει λέγοντας πως το «διακύβευμα σήμερα παραμένει το ίδιο, η χώρα να αποφύγει τη χρεοκοπία και να παραμείνει στο ευρώ».



Δεν υπάρχουν σχόλια: