Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Goldman Sachs: Ορισμένες χώρες θα αποχωρήσουν από την ευρωζώνη

Για αποχώρηση ορισμένων χωρών από την ευρωζώνη κάνει λόγο η έκθεσή της η Goldman Sachs, καθώς όπως αναφέρει, κάποιες δεν θα αντέξουν και κάποιες άλλες θα κρίνουν ότι τα οφέλη που αποκομίζουν από το ενιαίο νόμισμα είναι πολύ μικρά.

"Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, είναι δυνατόν να φανταστεί κανείς ότι ορισμένες χώρες μπορεί να απαγκιστρωθούν από την ΕΕ. Και αυτό θα εξαρτηθεί από την βούληση ή όχι να λάβουν τα αναγκαία μέτρα παράδοση της κυριαρχίας, προκειμένου να είναι δυνατή η απαραίτητη ανταλλαγή των οικονομικών και δημοσιονομικών κινδύνων μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης’’ τονίζει.

Όπως αναφέρει η τράπεζα, ορισμένες χώρες -όπως οι τέσσερις μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία)- είναι ικανές και πρόθυμες να προχωρήσουν σε περαιτέρω δημοσιονομική ενοποίηση.

Εκτός ευρωνομίσματος μπορούν να βρεθούν χώρες οικονομικά ασθενέστερες (όπως η Ελλάδα), αλλά και που θα εκτιμούν ότι δεν έχουν πλέον μεγάλο όφελος από το ευρώ, όπως η Φινλανδία.

Σημειώνεται άλλωστε, ότι η φινλανδή υπουργός Οικονομικών φέρεται να είχε κάνει λόγο για το ενδεχόμενο αποχώρηση του Ελσίνκι από τη ζώνη του ευρώ, δήλωση που μετέπειτα διαψεύστηκε πάντως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: