Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

"Κλειδώνουν" τα νέα μέτρα ...( με εκχώρηση κυριαρχίας ;)

Πολύ κοντά στο στόχο της εξεύρεσης των μέτρων της επόμενης διετίας βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς το υπουργείο Οικονομικών κατέληξε σε περικοπές 10,8 δισ. ευρώ, ενώ απομένει να ενημερωθεί το Μέγαρο Μαξίμου και να κλείσουν οι πολιτικοί αρχηγοί τις τελευταίες εκκρεμότητες.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να .... διασφαλίσει μία θετική έκθεση από την Τρόικα, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς θα επιδιώξει να προετοιμάσει το έδαφος στις συναντήσεις που θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα με Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ, ώστε να τεθεί επισήμως το αίτημα για διετή επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος. Το κλίμα που θα συναντήσουν στο Βερολίνο ο Πρωθυπουργός και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος γίνεται δεκτός αύριο από το Γερμανό ομόλογό του, Γκουίντο Βεστερβέλε, παραμένει βαρύ.

Παράλληλα, ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών διαμηνύει σήμερα ότι το θέμα της Ελλάδας έχει δρόμο ακόμη και προαναγγέλει σκληρότερους δημοσιονομικούς κανόνες, σε συνδυασμό με εκχώρηση κυριαρχίας από όλες τις χώρες.

Το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ απορρίπτει ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, που υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο θα είχε απρόβλεπτους κινδύνους. "Δεν θα συμβεί-εκτός κι αν η Ελλάδα παραβιάζει όλους τους κανόνες και δεν τηρεί τις συμφωνίες. Υποθέτω ότι η Ελλάδα θα διπλασιάσει τις προσπάθειες για να πετύχει τους στόχους, επομένως δεν υπάρχει λόγος να συμπεραίνουμε ότι αυτό το σενάριο εξόδου μπορεί να πραγματοποιηθεί. Μια έξοδος θα μπορούσε να είναι εφικτή τεχνικά, αλλά όχι πολιτικά", είπε μιλώντας στην εφημερίδα "Tiroler Tageszeitung".

Κι ενώ έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Αρχηγών εντός και εκτός Ελλάδας για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος, άρχισαν να φουντώνουν οι φήμες, οι πληροφορίες και οι αναλύσεις για την αναγκαιότητα ενός δεύτερου "κουρέματος" των ελληνικών ομολόγων, αυτή τη φορά με εμπλοκή της ΕΚΤ και των Κεντρικών Τραπεζών.

Τα νεότερα στοιχεία για το Χρέος της Κεντρικής Διοίκησης δείχνουν ότι έναντι ετήσιου στόχου 317,4 δισ. ευρώ, στο εξάμηνο αυτό είχε διαμορφωθεί στα 303,5 δισ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο 23,3 δισ. ευρώ μέσα σε ένα 3μηνο, καθώς σε αυτό το διάστημα το Χρέος επιβαρύνθηκε με 36,9 δισ. ευρώ από τα δάνεια του Μηχανισμού Στήριξης. Όσον αφορά, δε, στα ταμειακά διαθέσιμα, στο τέλος Ιουνίου διαμορφώνονταν στα 3,5 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: