Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Άμεσα η εξέταση της σορού του Αραφάτ

Η έρευνα για την ανεύρεση ραδιενεργού ουσίας στη σορό του Γιάσερ Αραφάτ πρέπει να γίνει γρήγορα για να δώσει επιστημονικά αξιόπιστα στοιχεία, προειδοποιεί το ελβετικό ερευνητικό ίδρυμα που συμφώνησε στο αίτημα της Παλαιστινιακής Αρχής για την εκταφή του ιστορικού ηγέτη.
Για την εξέταση θα απαιτηθεί πάντως και η συγκατάθεση της χήρας του Αραφάτ, Σούχα, ενώ πρέπει να ... ληφθούν υπόψη σειρά παραγόντων τεχνικών, ηθικών και θρησκευτικών.

«Επί του παρόντος, αναμένουμε τη θέση της γαλλικής δικαιοσύνης και της κυρίας Αραφάτ», είπε στo Reuters εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Ραδιοφυσικής της Λωζάνης.

«Εάν αναμείνουμε πολύ, επιστημονικά θα είναι ανώφελο. Πιστεύουμε πως υπάρχουν 50% πιθανότητες εντοπισμού, σε κλίμακα 50 με 60% σε αυτό το στάδιο. Εάν καθυστερήσουμε, αυτή η πιθανότητα θα μειωθεί κι άλλο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο χρόνος είναι σημαντικός, δεδομένης της ημιζωής του πολωνίου του πολωνίου που είναι μόνο 138 ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε αυτό το διάστημα η ποσότητα του πολωνίου έχει χάσει τη μισή της ενέργεια άρα θα εντοπίζεται όλο και πιο δύσκολα στα οστά.

Τα οκτώ χρόνια θεωρούνται ως όριο για τη διαπίστωση κάποιου ίχνους θανατηφόρου ραδιενεργούς ουσίας.

«Εάν τα πράγματα καθυστερήσουν έως τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο, θα πρέπει σαφώς να αμφισβητούμε για την έρευνά μας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ο Αραφάτ πέθανε σε γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο τον Νοέμβριο του 2004, έναν μήνα αφότου διακομίστηκε, σοβαρά άρρωστος, από τη Ραμάλα.

Σε περίπτωση που το Ινστιτούτο λάβει άδεια απ’ όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, μία ομάδα του θα μεταβεί στη Ραμάλα για να συζητήσει για τα επιστημονικά προαπαιτούμενα και να θέσει τη δική της απαίτηση για ανεξαρτησία και διαφάνεια, πρόσθεσε.

Το επόμενο βήμα θα είναι για όλες τις πλευρές να αποφασίσουν εάν και πότε θα πραγματοποιηθεί η εκταφή του Αραφάτ, εξετάζοντας όλους τους παράγοντες: επιστημονικούς, τεχνικούς και δεοντολογικούς. «Θα κάνουμε τα πάντα με πλήρη σεβασμό στις ισλαμικές πεποιθήσεις», είπε σχετικά.

Η πλευρά της Σούχα Αραφάτ αρνήθηκε να κάνει σήμερα κάποιο σχόλιο.

Μετά τον θάνατο του 75χρονου Αραφάτ δεν είχε πραγματοποιηθεί νεκροτομή, κατόπιν αιτήματος της χήρας του και συνεπώς στο πιστοποιητικό θανάτου του δεν αναφέρεται κάποιο αίτιο. Ο θάνατός του και τα αίτιά του επανήλθαν στην επικαιρότητα μετά την ανακοίνωση, τον Ιούλιο, του ίδιου ελβετικού ινστιτούτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: