Το ινάτι βγάζει μάτι!... ή μάλλον γιατί κάποιοι ανεγκέφαλοι αποφάσισαν να αφήσουν να καεί το νησί της Χίου;
Ακόμη και την καταστροφή της Χίου από
τις πυρκαγιές βρίσκουν ως ευκαιρία του επεκτατισμού τους οι γείτονες μας
οι Τούρκοι. Δημοσιεύματα αναφέρουν πως «οι Έλληνες από το πείσμα τους δεν δέχθηκαν βοήθεια από την Τουρκία και το νησί καταστράφηκε»!
Από την άλλη υπάρχει και η βεβαιωμένη αδυναμία των τοπικών παραγόντων και κεντρικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσουν το...πρόβλημα (από την πρόληψη μέχρι την στρατηγική δράση)
Από την άλλη υπάρχει και η βεβαιωμένη αδυναμία των τοπικών παραγόντων και κεντρικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσουν το...πρόβλημα (από την πρόληψη μέχρι την στρατηγική δράση)
Με τίτλο: "Oι Έλληνες δεν μας ζήτησαν βοήθεια για τη Χίο και κάηκε το νησί", η τούρκικη προπαγάνδα προσπαθεί να κερδίσει τις εντυπώσεις.
Από την άλλη πλευρά η τροικανή συγκυβέρνηση της χώρας μας έχει αφήσει το νησί στο έλεος του θεού.
Στις περιπτώσεις αυτές η λογική της διάσωσης του νησιού θα πρέπει να έχει ως πρώτη προτεραιότητα τις δυνατότητες αντιμετώπισης και μετά την όποια επικοινωνιακή πρακτική.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα (από αναδημοσίευση του "onAlert") είναι το δημοσίευμα της μεγαλύτερης ιστοσελίδας ειδήσεων της γειτονικής χώρας haberler.com που έχει τίτλο «Κόστισε ακριβά το πείσμα του γείτονα»
"και γράφει χαρακτηριστικά « η απόσταση Τσεσμέ-Χίου είναι μόλις 8 μίλια. Με πλοίο φτάνει σε 45 λεπτά. Όταν η Χίος φλέγεται απένταντι στην Τουρκία σκεφτόμαστε πως μπορούμε να βοηθήσουμε. Όμως αποκαλύφθηκε πως παρόλο που το μεγάλο μέρος του νησιού έγινε στάχτες αποκαλύφθηκε πως οι ελληνικές αρχές ούτε ζήτησαν βοήθεια από την Τουρκία αλλά ούτε που την δέχθηκαν».
Η ιστοσελίδα φιλοξενεί δηλώσεις του προέδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Σμύρνης που αναφέρει πως την ημέρα της πυρκαγιάς ο ίδιος τηλεφώνησε τη νομαρχία της Χίου για να σταλεί βοήθεια, «όμως κανείς δεν μας απάντησε μετά» δήλωσε. Παράλληλα η Δασική Υπηρεσία της Τουρκία ανέφερε πως δεν δέχθηκε κανένα αίτημα των ελληνικών αρχών για βοήθεια. Πάντως το δημοσίευμα δείχνει πως οι γείτονες μας προσπαθούν με κάθε ευκαιρία να φέρουν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου στη δική τους «ζώνη επιρροής». Ο επεκτατισμός της Άγκυρας δεν έχει τέλος."
Δυστυχώς είμαστε μία χώρα του "φαίνεσθαι" και όχι του "είναι", πολύ δε περισσότερα στη σημερινή τρικομματική τροικανή διακυβέρνηση (Σαμαρά - Μπένι - Κουνέλη) οι συμμετέχοντες εκτελούν τις εντολές των αφεντικών τους και το κύριο μέλημα είναι το πως θα είναι συνεπείς στις υπογραφές που έχουν δεσμευτεί απέναντι τους και σε δεύτερη μοίρα αυτή καθεαυτή η χώρα και οι απελπισμένοι πολίτες της.
Τι θα μπορούσε να είχε γίνει;
Είναι ένα ερώτημα που θα είχε νόημα, εάν οι διατιθέμενοι πόροι για προσωπικό πυρασφάλειας και για την...
αγορά πυροσβεστικού εξοπλισμού είχαν την ικανή και ανάλογη πρόβλεψη για την αντιμετώπιση των αναμενόμενων επικίνδυνων καιρικών συνθηκών.
Οι κυβερνήσεις εδώ και πολλά χρόνια έχουν αφήσει τη χώρα στην λεγόμενη "ιδιωτική πρωτοβουλία" και στην αδύναμη τοπική αυτοδιοίκηση (χωρίς τα απαραίτητα κονδύλια και κυρίως χωρίς τον απαραίτητο έλεγχο ετοιμότητας). Κάθε χρόνο σπαταλώνται χρήματα για ενοικιάσεις ελικοπτέρων και άλλων πυροσβεστικών μέσων, ενώ θα μπορούσαν με τα ίδια σχεδόν χρήματα να τα είχαν αγοράσει.
Πότε σε αυτή τη χώρα δεν σχεδιάστηκε κάτι σωστά.
Το "βλέποντας και κάνοντας" είναι η πρακτική των μπουρδολόγων πολιτικών μας. Τα προεκλογικά σχέδια ξεχνιούνται την επόμενη των εκλογών.
Αξιοσημείωτη η " Δήλωση Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Βουλευτή Χίου, Κ. Μουσουρούλη, για την καταστροφική πυρκαγιά στη Χίο" ο οποίος μετά τις αυτονόητες και εθιμικές ευχαριστίες τελειώνοντας σημείωνε:
"Όσοι κάνουν μικροπολιτική πάνω στις στάχτες κρίνονται και αυτοί"
Κύριε Μουσουρούλη, θυμάστε την τελευταία εβδομάδα πριν τις πρώτες εκλογές του 2012 την συνάντηση μας στην "Απλωταρία" για την οποία, ευγενικά δεν μπορώ να πω, αρνηθήκατε τηλεοπτική αντιπαράθεση με συνυποψήφιο σας, για τα προβλήματα του νησιού και το μέλλον της επόμενης μέρας; Βεβαία πως θα μπορούσατε να ασχοληθείτε με τοπικό κανάλι και με συνυποψήφιο της "Κοινωνικής Συμφωνίας", ενώ θα μπορούσατε να διαθέσετε αυτό το χρόνο σε Μεγάλο κανάλι πανελλήνιας εμβέλειας.
Στο παραπάνω είναι σεβαστή η προεκλογική σας τακτική, αλλά αυτό που θέλω αυτή τη στιγμή να σας υπενθυμίσω είναι τα έωλα και μεγαλοπήβολα σχέδια για το " Στρατηγικό Σχέδιο για τη Χίο" που είχατε κάνει σημαία και για το οποίο οφείλεται σήμερα να το επανεξετάσετε πάνω σε μια καμμένη γη.
Βέβαια για να είμαι δίκαιος στη κριτική μου θα πρέπει να αναφερθώ και στην " Ανοικτή επιστολή του Κ. Τριαντάφυλλου" με τους πέντε άξονες πορείας και ανοικοδόμησης του νησιού, αλλά ο συγκεκριμένος δεν έχει τη θεσμική θέση τη δική σας και ούτε συμμετέχει στη χάραξη της κυβερνητικής πολιτικής.
Τελειώνοντας θα πρέπει να επισημανθεί και το τοπικό εφοπλιστικό κεφάλαιο, που η παρουσία του σε έργα υποδομής και δράσεων, ίσως θα έπρεπε να ήταν αυτονόητη και δυναμική, από το να μετράνε και αυτοί στάχτες και να "κλαίνε" όπως με τα δελτία τύπου οι πολιτικοί μας.
Στο δια ταύτα: Ποιος θα αποδώσει τις ενδεχόμενες πολιτικές αλλά και ποινικές ευθύνες σε αυτό που ισχυρίζονται τα τούρκικα ΜΜΕ για την καταστροφή στη Χίο; στο ότι δηλαδή:
«οι Έλληνες από το πείσμα τους δεν δέχθηκαν βοήθεια από την Τουρκία και το νησί καταστράφηκε»;
Νάσος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου