Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Ολάντ : Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη

Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει θέμα για τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη, επισήμανε ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ μετά τη συνάντηση που είχε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στο Μέγαρο των Ηλισίων, στο Παρίσι.
Ο κ. Ολάντ, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποδείξει την αξιοπιστιά της με την εφαρμογή των οικονομικών μέτρων και των μεταρρυθμίσεων, με τρόπο, όπως ανέφερε, που να μπορεί να τα αντέξει ο ελληνικός λαός....

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη και θα καταφέρει, ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση θέλει να πετύχει στο ακέραιο τους στόχους της. «Κάποιοι ποντάρουν ότι η Ελλάδα δεν τα καταφέρει», είπε ο Αντώνης Σαμαράς και πρόσθεσε: «βρίσκομαι εδώ για να διαβεβαιώσω ότη η Ελλάδα θα κάνει ότι πρέπει και θα τα καταφέρει».

Επανέλαβε δε την ανάγκη να υπάρξει ανάπτυξη, για να βγει η χώρα από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης άμεσα. «Θέλουμε να πετύχουμε τους στόχους μας στο ακέραιο, γι' αυτό πρέπει να βγούμε από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης άμεσα», επισήμανε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι οι χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα έχουν ανάγκη από ελπίδα και αξιοπρέπεια, ώστε να υπάρχει κοινωνική συνοχή.

«Με τον Γάλλο πρόεδρο μοιραζόμαστε την πεποίθηση ότι η ανάκαμψη της οικονομίας είναι προϋπόθεση για να πιάσουμε τους στόχους που έχει βάλει η Ελλάδα και η Ευρώπη», σημείωσε ο Αντώνης Σαμαράς.

Την Παρασκευή, η Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε την επιθυμία της να παραμείνει η Ελλάδα μέλος της ευρωζώνης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο, ενώ από πλευράς του ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε βέβαιος ότι η χώρα μας θα σταθεί στα πόδια της ταχύτατα και ότι θα τα καταφέρει.

«Είμαι πεπεισμένη ότι η νέα κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα. Ξέρουμε ότι απαιτούνται πολλές θυσίες και η Γερμανία θα στηρίξει την Ελλάδα σε αυτό. Η Ελλάδα είναι μέρος της ευρωζώνης και θέλω να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης», πρόσθεσε η κα Μέρκελ, τονίζοντας ότι περιμένει από την Ελλάδα να κάνει τα λόγια πράξεις και αναγνωρίζοντας ότι οι έλληνες πολίτες «περνούν τα πάνδεινα».

Από τη μεριά του, ο. Σαμαράς διευκρίνισε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και ότι η έκθεση της τρόικα θα σηματοδοτήσει ότι η νέα κυβέρνηση θα φέρει σύντομα αποτελέσματα.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται κανοποιημένη από το αποτέλεσμα της συνάντησης Μέρκελ - Σαμαρά στο Βερολίνο. Ενδεικτικό του καλού κλίματος που επικράτησε είναι ότι, μετά το πέρας της επίσημης συνάντησης και του γεύματος εργασίας, η κ. Μέρκελ είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό που διήρκεσε άλλα 40 λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: