Προς διπλή κατεύθυνση κινούνται οι νέες ενέργειες του Οικονομικού Εισαγγελέα, Γρηγόριου Πεπόνη. Στην πρώτη πτυχή των ερευνών, στο στόχαστρο μπαίνει το θέμα της Αγροτικής Τράπεζας, ενώ στη δεύτερη, το «βλέμμα» στρέφεται προς τις οφειλές των τραπεζικών ιδρυμάτων στο κράτος.
Διερεύνηση για το θέμα της ΑΤΕ ...
Ποινική έρευνα για την Αγροτική Τράπεζα Ελλάδα διέταξε ο Οικονομικός Εισαγγελέας, Γρηγόρης Πεπόνης, με αφορμή τους προ μηνός ισχυρισμούς του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργου Προβόπουλου, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, περί «δομικών προβλημάτων και αστοχιών» που οδήγησαν την τράπεζα σε δεινή θέση.
Ειδικότερα, ο κ. Πεπόνης ανέθεσε στον Εισαγγελέα Σπύρο Μουζακίτη τη διερεύνηση όσων είχε υποστηρίξει ο κ. Προβόπουλος ως προς τη μεταβίβαση του υγιούς τμήματος της ΑΤΕ στον Όμιλο Πειραιώς και πιο συγκεκριμένα στους ισχυρισμούς του διοικητή της ΤτΕ περί άστοχων ενεργειών σχετικά με αγορές παραγώγων και άλλων «τοξικών» επενδυτικών προϊόντων που οδήγησαν σταδιακά σε κακή οικονομική θέση την τράπεζα.
Η έρευνα έχει σκοπό αφενός τη διακρίβωση του αν στην υπόθεση της Αγροτικής Τράπεζας υφίσταται διάπραξη αδικημάτων σχετιζόμενων με την υποβάθμιση της θέσης της, αφετέρου, αν ναι, τον εντοπισμό των υπεύθυνων.
Έρευνα για τις οφειλές των τραπεζών προς το Δημόσιο
Οι αναφορές του υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Παπαδάκη, περί οφειλής των πιστωτικών ιδρυμάτων προς το Δημόσιο, ύψους 500 εκατ. Ευρώ, από την περίοδο υπουργίας του Γιώργου Αλογοσκούφη, οδήγησαν στην παρέμβαση του Οικονομικού Εισαγγελέα, Γρηγόριου Πεπόνη.
Ο υποδιοικητής ανέφερε πως οι τράπεζες χρωστούν στο κράτος, από την κεφαλαιοποίηση που έγινε επί υπουργίας Γιώργου Αλογοσκούφη, συνολικό ποσό 555 εκατομμυρίων ευρώ.
Την ύπαρξη σχετικού ζητήματος επιβεβαίωσε στην Επιτροπή και ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών, ο οποίος σημείωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται, ήδη, σε διαπραγμάτευση με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, με σκοπό την απόδοση των οφειλομένων χρημάτων.
Όπως προκύπτει από τον Τύπο, τα δημοσιεύματα, τα οποία έλαβε υπόψη του ο κ. Πεπόνης, το χρέος των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων προκύπτει από την πρώτη δόση των 5 δισ. ευρώ, που είχαν λάβει στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου στήριξης, των 28 δισ. ευρώ, το 2009.
Το ποσό θα δινόταν έναντι προνομιούχων μετοχών και οι τράπεζες όφειλαν να αποδίδουν ως μέρισμα στο δημόσιο το 10% για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Βάσει των όσων ειπώθηκαν στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, μέρισμα δόθηκε μόνο την πρώτη χρονιά, καθώς, σύμφωνα με τον νόμο, η ετήσια απόδοση προβλεπόταν μόνο αν οι τράπεζες εμφάνιζαν κέρδη.
Ο Οικονομικός Εισαγγελέας ζητά να διερευνηθεί η υπόθεση και να αξιολογηθεί αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες προς όλες τις κατευθύνσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου