Το βιβλίο του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Παναγιώτη Ρουμελιώτη, κυκλοφορεί σήμερα και το περιεχόμενό του αναμένεται να προκαλέσει έντονες συζητήσεις καθώς αποκαλύπτει πως η χώρα οδηγήθηκε στο Μνημόνιο χωρίς να επιδιώξει εξ αρχής αναδιάρθρωση του χρέους με αποτέλεσμα να καταρρεύσει η οικονομία....
Το περιεχόμενο του βιβλίου, με τίτλο «Το άγνωστο παρασκήνιο της προσφυγής στο ΔΝΤ» κρατείται μέχρι σήμερα ως επτασφράγιστο μυστικό αλλά σύμφωνα με πληροφορίες θα περιέχει αναφορές που θα υποδηλώνουν πως η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να μην ήταν σήμερα στην κατάσταση που βρίσκεται αν η κυβέρνηση Παπανδρέου είχε θέσει θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους όταν συζητήτούσε με τους εταίρους την πρώτη δανειακή σύμβαση και το Μνημόνιο.
Σε συζητήσεις που έχει ο κ. Ρουμελιώτης με βουλευτές φέρεται να αποκαλύπτει πως ο τότε διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, είχε προτείνει πέντε φορές (από τον Μάρτιο του έως τον Οκτώβριο του 2010) από τον Γιώργο Παπανδρέου να ζητήσει και ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι η «αναδιάρθρωση» ήταν τότε σχεδόν απαγορευμένη λέξη, και ο Γιώργος Παπανδρέου αρνούνταν να το συζητήσει παρότι το είχε προτείνει και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης (τον Ιούνιο του 2011). Ο κ. Ρουμελιώτης υποστηρίζει πως «αν η αναδιάρθρωση είχε περιληφθεί στο πρώτο Μνημόνιο, δεν θα χρειαζόταν τόσο σκληρά δημοσιονομικά μέτρα και το πρόγραμμα θα είχε περισσότερες πιθανότητες να πετύχει».
Ο κ. Ρουμελιώτης καταλογίζει ευθύνες στον πρώην πρωθυπουργό που δεν επέμεινε στην αναδιάρθρωση του χρέους παρότι του το πρότειναν οικονομολόγοι όπως ο Στρος Καν και ο Κώστας Σημίτης. Αντίθετα, σύμφωνα με την εφημερίδα Δημοκρατία, καταλογίζει ευθύνες στον Λουκά Παπαδήμο τον οποίο εμφανίζει ως πολέμιο της αναδιάρθρωσης. Όπως σημειώνει αν η αναδιάρθρωση του χρέους είχε γίνει το 2010 τότε με κούρεμα 30% θα είχαν διαγραφεί 81 από τα 190,7 δισ. που χρωστούσαμε και το χρέος θα έπεφτε στο 80% του τότε ΑΕΠ. Αντίθετα ελήφθησαν σκληρά μέτρα που οδήγησαν σε εντεινόμενη ύφεση, με μείωση του ΑΕΠ και εκτόξευση του χρέους.
«Το άγνωστο παρασκήνιο της προσφυγής στο ΔΝΤ» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη.
Πηγή: iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου