Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Herve Falciani, ο άνδρας που υπέκλεψε τα στοιχεία των φοροφυγάδων τηςΕυρώπης από την HSBC

Οι «λίστες» του προκάλεσαν κυβερνητική σύγχυση, πολιτικές αναταράξεις και έγιναν η αφορμή για σοβαρές αποκαλύψεις φοροδιαφυγής σχεδόν σε όλη την Ευρώπη. Οι κήνσορές του τον χαρακτηρίζουν θρασύ και… εγκληματία, ωστόσο για πολλούς έγινε ο «ήρωας» που ξεσκέπασε το μέγα σκάνδαλο της ελβετικής τράπεζας HSBC.
Στην Ελλάδα μόλις την περασμένη εβδομάδα επανεμφανίστηκε στο προσκήνιο με την περιβόητη λίστα της Λαγκάρντ, η οποία έχει δημιουργήσει ...
τριγμούς στην ελληνική κυβέρνηση και τον πολιτικό κόσμο. Ο λόγος για τον Herve Falciani, τον άνθρωπο που έφερε στο φως τη γνωστή στη χώρα μας ως λίστα των μεγαλοκαταθετών που περιλαμβάνει τα ονόματα των ελλήνων επιχειρηματιών που διατηρούν κρυφές καταθέσεις στην Ελβετία.

Παρόμοιες λίστες «βρέθηκαν» και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία καθώς ο Φαλτσιάνι υπέκλεψε τα πολυτιμότερα στοιχεία της HSBC.

O ιταλογαλλικής καταγωγής κ. Φαλτσιάνι γεννήθηκε το 1972 στο Μόντε Κάρλο και σπούδασε ειδικός υπολογιστών. Εργάστηκε από το 2002 ως επιστήμονας πληροφορικής και οικονομικός εμπειρογνώμονας στην Γενεύη στην HSBC Private Bank . Το 2006 άρχισε να εργάζεται ως ειδικός πληροφοριακών συστημάτων στην τράπεζα και γρήγορα εξελίχθηκε σε μεγαλοστέλεχος.

Η ζωή του άλλαξε άρδην όταν απέκτησε πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων της τράπεζας δουλεύοντας στα κεντρικά γραφεία της HSBC στη Γενεύη. Φιλόδοξος, λάτρης του χρήματος μαγεύτηκε από την δύναμη που του έδωσε η πρόσβαση στους… χρυσούς καταλόγους. Γνώριζε ότι με αυτά τα στοιχεία μπορούσε να «αγοράσει» και να «πουλήσει» πολλούς ισχυρότερούς του.

Στα τέλη του 2008 όταν η ελβετική αστυνομία αναζητούσε απεγνωσμένα την λίστα, ο Φαλτσιάνι διέφυγε στη Νίκαια της Γαλλίας καθώς στη Γαλλία ο νόμος δεν επέτρεπε να εκδίδονται εντάλματα σύλληψης για πολίτες τους σε ξένη χώρα. Μπορούσε επίσης λόγω διπλής υπηκοότητας να ταξιδεύει και στην Ιταλία που εφαρμόζεται ο ίδιος νόμος.
Μάλιστα, ο Φαλτσιάνι διέμεινε στη Νίκαια με τη σύζυγό του και το παιδί τους συνεχίζοντας απρόσκοπτος το έργο του…
Ο Φαλτσιάνι έγινε για πρώτη φορά πρωτοσέλιδο όταν, τον Αύγουστο του 2009, οι γαλλικές αρχές εντόπισαν ότι προσπάθησε να πουλήσει τους καταλόγους με τα κλεμμένα δεδομένα για κάθε πελάτη της τράπεζας ύποπτο για φοροδιαφυγή.

Ο μηχανορράφος κ. Φαλτσιάνι γνώριζε ότι αν πωλούσε αυτά τα στοιχεία θα ζήσουμε για πάντα μια υπερπολυτελή ζωή. Η πρώτη του σκέψη ήταν να τα πουλήσει στην μεγαλύτερη τράπεζα του Λιβάνου, ωστόσο η αρχές της Γαλλίας ήδη τον κατασκόπευαν.
Η Γαλλία επιστρέφει τα κλεμμένα δεδομένα τον Ιανουάριο του 2010 στην Ελβετία, αλλά η γαλλική κυβέρνηση διατήρησε ένα αντίγραφο της λίστας και άρχισε να ελέγχει τους φοροφυγάδες. «Τα δεδομένα θα πρέπει να μοιράζονται και με άλλες χώρες στο πλαίσιο της αμοιβαίας συνδρομής» ήταν η σκέψη του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών και έτσι η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να γνωστοποιήσει και στις υπόλοιπες κυβερνήσεις τα… ονόματα των φοροφυγάδων τους.

Η Γαλλία έλαβε επίσης μια παρόμοια λίστα με δεδομένα από τη Γερμανία, στο πλαίσιο της φορολογικής υπόθεσης του Λιχτενστάιν. Η Ελβετία γίνεται ο συνδετικός κρίκος κάθε… μεταφοράς δεδομένων από χώρα σε χώρα.

Ο Φαλτσιάνι, ο οποίος εντωμεταξύ είναι ήδη υπό παρακολούθηση από την αυστριακή μυστική υπηρεσία, αλλάζοντας όνομα επιχειρεί επιτέλους να πουλήσει τα αρχεία στη Βυρηττό. Αφού κατηγορεί την ελβετική τράπεζα και τις ελβετικές αρχές για παραβιάσεις της χρηματοπιστωτικής αγοράς, δεν καταφέρνει να κάνει το deal και στρέφεται στις μυστικές υπηρεσίες άλλων χωρών.

Στη συνέχεια παρέδωσε στις ελβετικές φορολογικές αρχές 3000 φορολογικά στοιχεία καταθετών χωρίς… χρέωση. Ο Φαλτσιάνι είπε ότι τα στοιχεία ήταν ελεύθερα στη διάθεση της τράπεζας.

Τον Ιανουάριο του 2010 το όνομα του Φαλτσιάνι βρέθηκε πάλι στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων όταν έγινε γνωστό ότι πρόσφερε τη λίστα 1.300 πελατών της HSBC στη Γερμανία ζητώντας 2,5 εκατομμύρια ευρώ από τις γερμανικές αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times Γερμανίας στο CD που προσπάθησε να πουλήσει στην Γερμανία είχε τα ίδια δεδομένα που είχε προσφέρει τον Αύγουστο του 2009 στις γαλλικές αρχές. Πολλοί δημοσιογράφοι όμως τότε είχαν γράψει ότι η γερμανική κυβέρνηση προσπάθησε να συγκαλύψει τα κακώς κείμενα της γερμανικής HSBC.

Παρόλα αυτά, τα στοιχεία από την λίστα Φαλτσιάνι αξιοποίησαν δεόντως εισπράττοντας διαφυγόντες φόρους η Γαλλία, η Ιταλία, η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Ισπανία! Μάλιστα ο τότε υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, είχε δηλώσει ότι εξαιτίας της λίστας Φαλτσιάνι έγινε η μεγαλύτερη είσπραξη διαφυγόντων φόρων στην ιστορία του ισπανικού κράτους!

Ο Φαλτσιάνι συνελήφθη τον Ιούλιο του 2012 στην Βαρκελώνη όταν με την επίδειξη του διαβατηρίου του οι αρχές είδαν ότι εκκρεμεί διεθνές ένταλμα σύλληψης.


Αναστασία Γαλάνη

Δεν υπάρχουν σχόλια: