Έτσι για να μην ξεχνάμε...
Του Σπύρου Τρίψα
Σχέδιο δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με την κωδική ονομασία «Πυθία 1», το οποίο φέρεται να εκπονήθηκε από «συμμαχικές μυστικές υπηρεσίες» και να ανατέθηκε σε τουλάχιστον είκοσι Έλληνες συνεργάτες τους, που «δεν ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο», αποκαλύπτουν σήμερα τα «Επίκαιρα». Άκρως απόρρητο έγγραφο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), με την κωδική ονομασία «Ειδικό Δελτίο Ενημέρωσης» (Νο 219/5 Φεβρουαρίου 2009), ενημέρωνε την τότε κυβέρνηση Καραμανλή ότι η υπηρεσία έλαβε γνώση από την FSB, δηλαδή τη Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας, πως μία «ομάδα Εργασίας» της, που αποτελούνταν από δεκαεννέα άτομα, εντόπισε και αποκάλυψε σχέδιο επίθεσης σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού, «με σκοπό την αναβολή ή τη ματαίωση της ενεργειακής πολιτικής της χώρας»....
Η συγκεκριμένη ομάδα είχε αναπτυχθεί στην Ελλάδα με αφορμή «απόπειρα τηλεφωνικής υποκλοπής συνομιλιών μεταξύ των κυρίων Κ. Καραμανλή, Β. Πούτιν και Τζ. Παρβάνοφ», διοργανώνοντας κυρίως επιχειρήσεις «αντιπαρακολούθησης». Πρόκειται, δηλαδή, για επιχειρήσεις που ως στόχο είχαν τον εντοπισμό ατόμων ή ομάδων που παρακολουθούσαν τον πρώην πρωθυπουργό, ιδιαίτερα κατά τις μετακινήσεις του, καταγράφοντας με κάθε λεπτομέρεια οτιδήποτε θα μπορούσε να τους φανεί χρήσιμο, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που η προαναφερόμενη «ομάδα Εργασίας» περιέγραψε ως «επαγγελματική και εντεινόμενη από τις αρχές Απριλίου 2008».
Ωστόσο, στο πλαίσιο της παραπάνω διαδικασίας και σε μία τουλάχιστον περίπτωση, οι ομάδες των πρακτόρων της FSB και οι άνδρες που παρακολουθούσαν το αυτοκίνητο του Έλληνα πρωθυπουργού αντιπαρατέθηκαν μεταξύ τους στην «περιοχή της Νέας Μάκρης Αττικής, και πιο συγκεκριμένα στη διασταύρωση των φωτεινών σηματοδοτών που οδηγούν στην Ιερά Μονή του Αγίου Εφραίμ». Σύμφωνα με το έγγραφο των μυστικών υπηρεσιών, κατά τις απογευματινές ώρες και σε χρόνο που δεν προσδιορίζεται ακριβώς, μεταξύ του πενθημέρου 20 και 25 Απριλίου 2008, έλαβε χώρα μια «ελεγχόμενη διαδικασία εμπλοκής» μεταξύ FSB και πρακτόρων Δυτικών Υπηρεσιών και της MOSSAD, που δεν κράτησε πάνω από 30 δευτερόλεπτα. «Η εν λόγω ελεγχόμενη διαδικασία εμπλοκής υλοποιήθηκε λόγω του ότι στην προαναφερόμενη περιοχή είχε εντοπιστεί όχημα τύπου VAN, μάρκας Toyota Hiace, χρώματος μπεζ. Τα άτομα του κλιμακίου της “ομάδας Εργασίας“ της FSB που συμμετείχαν στην αναφερόμενη εμπλοκή ήταν τέσσερα, ενώ τα άτομα του άλλου “Χώρου” ήταν δύο, άοπλα, γυμνασμένα, μιλούσαν ελληνικά και διέφυγαν από το χώρο της εμπλοκής χρησιμοποιώντας μοτοσικλέτα τύπου Enduro, χρώματος κίτρινου, που δεν έφερε πινακίδες κυκλοφορίας. Το προαναφερόμενο όχημα εγκαταλείφθηκε στο χώρο της εμπλοκής», αναφέρει χαρακτηριστικά το έγγραφο που κοινοποιήθηκε στον πρώην πρωθυπουργό. Λίγες γραμμές παρακάτω το συγκεκριμένο έγγραφο επιβεβαιώνει ότι στόχος των ατόμων του άλλου «Χώρου» ήταν ο κ. Κώστας Καραμανλής, καθώς μέσα στο εγκαταλελειμμένο όχημα βρέθηκαν:
• Χάρτες στους οποίους είχε γίνει λεπτομερής καταγραφή της διαδρομής που ακολουθούσε κατά τη μετακίνησή του από το Μέγαρο Μαξίμου στο σπίτι του στη Ραφήνα.
• Ο αριθμός των ανδρών της ασφάλειάς του και τα στοιχεία των συνοδευτικών οχημάτων και μηχανών ασφαλείας που συνέθεταν την πρωθυπουργική πομπή.
• Άλλοι χάρτες πάνω στους οποίους είχαν σημειωθεί τα σημεία συνάντησης των ομάδων παρακολούθησης και υποστήριξης που είχαν στοχοποιήσει τον κ. Καραμανλή.
• Κιάλια νυχτερινής όρασης και υλικά καμουφλάζ, όπως εργαλεία μακιγιάζ, μολύβια, κουκούλες μη χρησιμοποιημένες και χωρίς διακριτικά κ.ά.
• Συστήματα επικοινωνίας συγχρονισμένα στις συχνότητες της ΕΛ.ΑΣ., υψηλής ευκρίνειας και εμβέλειας.
• Όπλα τύπου Τοκάρεφ και Καλάσνικοφ, τηλεχειριστήριο, τρόφιμα και σκηνές.
• Εκρηκτική ύλη C-4. Πρόκειται για στρατιωτική εκρηκτική ύλη, η οποία δεν κυκλοφορεί στο εμπόριο και δεν έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα σε καμία από τις τρομοκρατικές ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα μας.
Σχέδιο «Πυθία»
Η επιχείρηση δολοφονίας του κ. Κώ- στα Καραμανλή, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της ΕΥΠ, εντασσόταν σε ένα ευρύτερο σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας, με «πραγματοποίηση επίθεσης σε βάρος του στόχου, με ειδικότερο σκοπό την αναβολή ή τη ματαίωση της ενεργειακής πολιτικής της χώρας». Δηλαδή, κάποιοι ήθελαν να ανατρέψουν την ενεργειακή πολιτική, μεταχειριζόμενοι όχι πολιτικά, διπλωματικά ή οικονομικά μέσα, αλλά τη φυσική εξόντωση του «στόχου» με «επίθεση». Ειδικότερα, το σχέδιο «Πυθία 1» περιλάμβανε τέσσερα σημεία:
1. Πολιτική αποσταθεροποίηση που υλοποιείται με την υπόθεση Βατοπαιδίου.
Σημειώνουμε ότι η υπόθεση αυτή, ενώ βρισκόταν εν εξελίξει αρκετά χρόνια, είδε το φως της δημοσιότητας το καλοκαίρι του 2008, σηματοδοτώντας την αρχή του τέλους της κυβέρνησης Καραμανλή.
2. Επιχειρηματική αποσταθεροποίηση που υλοποιείται με την καθ’ οιονδήποτε τρόπο υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. Στην εν λόγω μορφή αποσταθεροποίησης περιλαμβάνονται και οι απαγωγές επιχειρηματιών.
Υπενθυμίζουμε τις απαγωγές του Γιώργου Μυλωνά (Ιούνιος 2008) και του Περικλή Παναγόπουλου (Ιανουάριος 2009).
3. Κοινωνική αποσταθεροποίηση που υλοποιείται με διάφορες μορφές κοινωνικής αναταραχής, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι τρομοκρατικές ενέργειες.
Το Δεκέμβριο του 2008 η Αθήνα μετετράπη σε πεδίο μάχης με πυρπολήσεις καταστημάτων, περιουσιών ανύποπτων πολιτών από τους γνωστούς-άγνωστους. Στο παρασκήνιο των συγκεκριμένων γεγονότων είχε γίνει πολύς λόγος για την εμπλοκή και «ξένων υπηρεσιών».
4. Διάφορα προβλήματα στην εξωτερική πολιτική.
Καμία θετική έκβαση και δήλωση για τα εθνικά μας ζητήματα, ακόμη και για το ήσσονος, συγκριτικά, σημασίας γεγονός κατάργησης της βίζας για την επίσκεψη Ελλήνων πολιτών στις ΗΠΑ.
Όλες οι πληροφορίες που εμπεριέχονται στο συγκεκριμένο έγγραφο των μυστικών υπηρεσιών προέρχονται από ρωσικές πηγές, και πιο συγκεκριμένα από Ρώσο αξιωματούχο. Ο ίδιος περιγράφει αναλυτικά όλα τα γεγονότα και τη δράση της «ομάδας Εργασίας» της FSB, η οποία, όπως προκύπτει, κράτησε από το Μάρτιο έως και το τέλος του 2008, με τον κ. Καραμανλή να ενημερώνεται για όλα όσα διαδραματίστηκαν το προηγούμενο διάστημα, τόσο κοντά του και τόσο μακριά του συνάμα, μόλις στις 5 Φεβρουαρίου του 2009. Όπως προκύπτει με βάση το συγκεκριμένο έγγραφο και με δεδομένο ότι όλα αυτά απηχούν την πραγματικότητα, αβίαστα βγαίνει το συμπέρασμα ότι οι Αμερικανοί αλλά και πολλοί από τους λοιπούς συμμάχους μας όχι μόνο ήταν ενοχλημένοι από τη στάση της κυβέρνησης Καραμανλή στην ενεργειακή πολιτική, αλλά και γενικότερα από την εξωτερική και οικονομική πολιτική που ασκούσε. Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η κρίση του δημόσιου χρέους θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί εντελώς διαφορετικά, καθώς τα οικονομικά της χώρας ήταν γνωστά παγκοσμίως και μέχρι το τέλος του 2009 η Ελλάδα δανειζόταν με πολύ χαμηλά επιτόκια, καθώς τα spreads βρίσκονταν μόλις στις 130-140 μονάδες. Εξάλλου, οι οικονομικές συμμαχίες που είχαν τότε προωθηθεί επέτρεπαν στη χώρα να απευθυνθεί για βοήθεια σε ανταγωνίστριες δυνάμεις (Ρωσία, Κίνα), πετυχαίνοντας σε κάθε περίπτωση καλύτερους όρους χρηματοδότησης από το μνημονιακό μονόδρομο.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει η ΕΥΠ μέσω του ενημερωτικού δελτίου της, η εγκυρότητα των συγκεκριμένων πληροφοριών δεν μπορεί να ελεγχθεί, ενώ δεν αποκλείει το γεγονός οι πληροφορίες να εντάσσονται στο πλαίσιο της επιχειρούμενης παραπληροφόρησης των κρατικών Αρχών της χώρας μας, με στόχο την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων σκοπιμοτήτων.
Μυστικές υπηρεσίες
και τρομοκρατία
Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι όμως όλα όσα φέρεται να υποστηρίζουν οι Ρώσοι για την τρομοκρατία, δίνοντας με τα στοιχεία που παρουσιάζουν μία διαφορετική οπτική γύρω από τη δράση των τρομοκρατικών ομάδων στη χώρα μας. Σύμφωνα με το έγγραφο, οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι η σημερινή γενιά τρομοκρατών είναι ελεγχόμενη από τις Δυτικές Υπηρεσίες. Η «ομάδα Εργασίας» της FSB κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα, μέσα από τη «χαρτογράφηση» των ελληνικών τρομοκρατικών ομάδων, τις οποίες και κατατάσσει σε δύο κατηγορίες: Σε αυτές που ασκούν αντάρτικο πόλεων και σε αυτές που ειδικεύονται σε ληστείες και απαγωγές, σημειώνοντας ότι θεωρούνται άριστοι χειριστές όπλων και μέσων μετακίνησης και έχουν πάντα σχέδιο διαφυγής, ενώ πιθανολογούν και τους χώρους απόκρυψής τους. Αν και αυτά είναι αληθή, τότε επιβεβαιώνονται οι ισχυρισμοί πολλών περί συγκοινωνούντων δοχείων μεταξύ τρομοκρατίας, κοινού εγκλήματος και ξένων μυστικών υπηρεσιών...
Tα «Επίκαιρα» είχαν αποκαλύψει το «ενεργειακό πραξικόπημα»
Στο 77ο τεύχος των «Επικαίρων» (7/4/2011) αποκαλύψαμε το «ενεργειακό πραξικόπημα» των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Φέραμε στο φως της δημοσιότητας το τηλεγράφημα του τότε υφυπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ κ. Μάθιου Μπράιζα προς τον Έλληνα πρέσβη στην Ουάσιγκτον κ. Αλέξανδρο Μάλλια, όπου χαρακτηριστικά αναφέρεται: «Πρόκειται για μια ολέθρια ενέργεια του πρωθυπουργού Καραμανλή. Δεν συνεργαζόμαστε στα ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας; Αν ναι, τότε δεν έπρεπε τουλάχιστον να μας είχατε στείλει μια προειδοποίηση;». Και συνέχιζε στον ίδιο άκρως ενοχλημένο και απειλητικό τόνο ο κ. Μπράιζα στο τηλεγράφημά του: «Τι συμβαίνει; Αποφάσισε η Ελλάδα να ρίξει λευκή πετσέτα ως προς τον [αγωγό] TGI και να σφυρηλατήσει στρατηγική συνεργασία με τη Ρωσία για το φυσικό αέριο, με συνέπεια το μερίδιο της Gazprom στην αγορά φυσικού αερίου στην Ελλάδα να συνεχίσει να είναι 100%;». Το τηλεγράφημα καταλήγει: «Βρισκόμαστε σε σύγχυση». Ήταν 17 Δεκεμβρίου 2007, τρεις μήνες μετά την ανανέωση της εκλογικής εμπιστοσύνης στην προηγούμενη κυβέρνηση. Στο ίδιο τεύχος αποκαλύπταμε έγγραφο, της ίδιας εποχής, του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα κ. Ντάνιελ Σπέκχαρντ, που δημοσιοποιήθηκε στο WikiLeaks, αλλά και έγγραφο της Νο 2 της αμερικανικής πρεσβείας κυρίας Ντέμπορα Μακάρθι, που αναφέρουν ότι εργάζονται για να «ακυρώσουν» τόσο τη συμφωνία αγοράς τεθωρακισμένων από τη Ρωσία όσο και τη συμφωνία για τον αγωγό South Stream. Υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση Καραμανλή, εκτός από τον προγραμματισμό κατασκευής του αγωγού South Stream που αποκαλύφθηκε στην Κωνσταντινούπολη σε κατ’ ιδίαν συνάντηση του τότε πρωθυπουργού με τον τότε πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε ενεργοποιήσει και τις διαδικασίες για την κατασκευή του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη που επί έτη βρισκόταν μόνο στα χαρτιά. Με τους δύο αυτούς ενεργειακούς αγωγούς, η Ρωσία παρέκαμπτε την Τουρκία και έβρισκε διέξοδο στη Μεσόγειο και άρα στις χώρες της Νότιας Ευρώπης. Η κορύφωση της ενόχλησης των Αμερικανών και των άλλων συμμάχων ήρθε με τη στάση του πρώην πρωθυπουργού στις 2 Απριλίου 2008 στο Βουκουρέστι, όταν, αψηφώντας τη θέληση του Τζορτζ Μπους, έθεσε βέτο για την είσοδο των Σκοπίων (FYROM) στο ΝΑΤΟ.
Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Επίκαιρα: 16/06/2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου