Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Κάτω από τις 1.000 μονάδες τα spreads των ελληνικών ομολόγων

Να και ένα καλό νέο...

Σε χαμηλό δύο ετών περίπου, κάτω από τις 1.000 μ.β., υποχωρεί την Τετάρτη το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων εν μέσω κλίματος αισιοδοξίας στις αγορές μετά και την αναβάθμιση της Ελλάδας από την S&P.
Το ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα, οι θετικές εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων γύρω από την...
Ελλάδα που έχουν μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από το ευρώ αλλά και το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές λόγω της προόδου που σημειώνεται στις διαπραγματεύσεις στις ΗΠΑ για την δημοσιονομική πολιτική, έχουν συμβάλλει στην αξιοσημείωτη ενίσχυση της διάθεσης για ανάληψη κινδύνου.
Η S&P αναβάθμισε την Τρίτη την αξιολόγηση της Ελλάδας στην κλίμακα B- από SD, που την είχε υποβαθμίσει ενόψει της επαναγοράς ομολόγων, με σταθερές προοπτικές επικαλούμενη την ισχυρή αποφασιστικότητα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να κρατήσουν την χώρα εντός της ευρωζώνης.
«Η σταθερή προοπτική αντικατοπτρίζει την αποφασιστικότητα των κρατών της ευρωζώνης να βοηθήσουν ώστε να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ και την δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για προώθηση δημοσιονομικής και διαρθρωτικής προσαρμογής», αναφέρει ο οίκος.
Σε αυτό το κλίμα, το spread των δεκαετών ελληνικών ομολόγων σημειώνει αυτή την ώρα κάθετη πτώση της τάξης των 141 μ.β. στις 997 μ.β., καταγράφοντας χαμηλό από τις 21 Μαρτίου του 2011. Η τιμή των δεκαετών ομολόγων ενισχύεται κατά 11% στα 50,8 σεντς ανά μετοχή, ενώ η απόδοση διαμορφώνεται στο 11,4%.

Το πρόσφατο μπαράζ θετικών ειδήσεων γύρω από την Ελλάδα δίνει επίσης ώθηση στα ομόλογα των υπολοίπων αδύναμων χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας με την απόδοση του ιταλικού δεκαετούς να υποχωρεί σε επίπεδα κοντά στα χαμηλά δύο ετών.

Παρά του ότι η Ελλάδα δεν αναμένεται να βγει στις αγορές στο κοντινό μέλλον, η αναβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας θεωρείται σημαντική καθώς αντικατοπτρίζει την αισιοδοξία πως οι υπεύθυνοι χάραξης της πολιτικής στην ευρωζώνη έχουν αρχίσει να θέτουν υπό έλεγχο την κρίση χρέους στην περιοχή μετά από δύο μισή χρόνια αντιπαραθέσεων και διαφωνιών.

Όπως σημειώνει το Dow Jones Newswires, οι πολύ χαμηλοί όγκοι συναλλαγών μετά την επαναγορά ομολόγων ύψους 31,9 δις. ευρώ του ιδιωτικού τομέα, διογκώνουν τις κινήσεις των αγορών.


Capital.gr





Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: