Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Σαμαράς: Τέλος στην περίοδο αγωνίας – Στη χώρα θα μείνουν τα 40 δισ.

Σαμαράς: Τέλος στην περίοδο αγωνίας - Στη χώρα θα μείνουν τα 40 δισ. Μήνυμα ότι η Ελλάδα αλλάζει σελίδα εξέπεμψε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός αναλύοντας τα οφέλη της απόφασης του Eurogroup. Στην συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε από κοινού με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, ο κ. Σαμαράς εξειδίκευσε την κατανομή της δόσης – μαμούθ των 52,5 δισ., ευχαρίστησε με θέρμη τους δύο κυβερνητικούς εταίρους και επιτέθηκε σε όσους καταλόγισαν έλλειψη διαπραγμάτευσης στην κυβέρνηση.
Φανερά ικανοποιημένος από την απόφαση, η οποία ελήφθη κατόπιν συνεδρίασης – εξπρές και μετ’ ευσήμων από ΕΕ, ΔΝΤ και Αγκελα Μέρκελ- ο κ. Σαμαράς σημείωσε: ....

«Σήμερα τελειώνει μια μεγάλη και δύσκολη περίοδος αγωνίας για την Ελλάδα. Τελειώνουν οι φήμες, οι εκβιασμοί και οι πιέσεις για έξοδο της χώρας μας από το ευρώ.
Μίλησε για «δικαίωση της πολιτικής των τριών κομμάτων που πίστεψαν στην αναγέννηση και όχι στην καταστροφή της χώρας» και ευχαρίστησε τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη: «Θέλω από καρδιάς να ευχαριστήσω τούτη την ώρα τον κ. Βενιζέλο, τον κ. Κουβέλη και τους βουλευτές τους που δώσαμε μαζί τις μάχες και τα τρία κόμματα και τις κερδίσαμε μαζί».
Κατανέμοντας τα υπό εκταμίευση ποσά είπε: «Ουσιαστικά μέσα στους επόμενους μήνες θα πάρουμε 52,5 δισεκατομμύρια (…) Απ’ αυτά τα 40 περίπου θα μείνουν μέσα στη χώρα. (…) Από τα υπόλοιπα, τα 11 σβήνουν 20 δισεκατομμύρια χρέους».
Δεσμεύθηκε δε για τα εξής:
  • Οτι μέσα στους επόμενους μήνες το Ελληνικό Δημόσιο θα ξεχρεώσει όλα όσα χρωστάει στους Έλληνες.
  • Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες που έχουν κυριολεκτικά παραλύσει εδώ κι ένα χρόνο.
Στρέφοντας τα πυρά του στην αντιπολίτευση είπε: «Κάποιοι δεν πίστευαν ότι θα γίνει τίποτε από αυτά. Κάποιοι θεωρούσαν βέβαιο ότι θα μας πετάξουν έξω από το ευρώ. Κάποιοι πίστευαν ότι δεν διαπραγματευθήκαμε τίποτα. (…) Κάποιοι όλα αυτά τα είχαν αμφισβητήσει. Και τώρα δεν ξέρω τι θα πουν, αλλά μάλλον ούτε και εκείνοι ξέρουν…
Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο των δηλώσεων Σαμαρά
Στουρνάρας: Διαψεύστηκαν πολλοί
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας εξήγησε ότι από τα συνολικά 52,5 δις (49,1 του EFSF + 3,4 δισ από το ΔΝΤ).
- Τα 34,3 δισεκατομμύρια που θα δοθούν μέχρι τη Δευτέρα, τα 16 δισεκατομμύρια θα πάνε στις τράπεζες, 7 δισεκατομμύρια θα πάνε για τον προϋπολογισμό και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τα 11,3 δισεκατομμύρια για την επαναγορά χρέους.
- Επίσης, στην περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου θα δοθούν για τις τράπεζες άλλα 7,2 δισεκατομμύρια και άλλα 11 δισεκατομμύρια για τις ανάγκες του προϋπολογισμού και επίσης τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Ο κ. Στουρνάρας στάθηκε ιδιαίτερα στον όγκο του απομειούμενου χρέους κατά 20 δισεκατομμύρια. «Άρα, στην ουσία το δεύτερο μεγάλο δάνειο των 109 δισεκατομμύρια στην ουσία γίνονται 109 συν ένα- ας το πω έτσι- δώρο 20 δισεκατομμύρια».
Κατέληξε λέγοντας: «Η Ελλάδα σήμερα πήρε μια πολύ μεγάλη ανάσα. Κέρδισε χρόνο ώστε να μπορέσει να μεταστρέψει την τάση της Ελληνικής οικονομίας, να φρενάρει την ανεργία και την ύφεση και να μπει στο δρόμο της ανάκαμψης και των πρωτογενών πλεονασμάτων. Διαψεύστηκαν πάρα πολλοί, ήδη διαβάζω στις εφημερίδες ότι τα hedge funds που είχαν ποντάρει στην κατάρρευση της Ελλάδα έχουν χάσει χρήματα. Και, επίσης, αντίστροφα όσοι πίστεψαν στην Ελλάδα και στις δυνατότητες της σήμερα νιώθουν δικαιωμένοι. Δικαιωμένοι μεν αλλά όχι εφησυχασμένοι.
Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο των δηλώσεων Στουρνάρα
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63752997

Δεν υπάρχουν σχόλια: