Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

600 ονόματα-φαντάσματα στη «λίστα Λαγκαρντ»

Εξακόσια ονόματα (φαντάσματα, μέχρι στιγμής) παραπάνω, που φέρεται ότι περιέχονται στην αυθεντική λίστα Λαγκάρντ, στοιχειώνουν το πολιτικό σύστημα και απειλούν να τινάξουν στον αέρα το σκηνικό. Εάν πράγματι επιβεβαιωθούν οι καταγγελίες ότι η λίστα που παρέλαβε με αρκετές εβδομάδες καθυστέρηση το υπουργείο Οικονομικών από το αντίστοιχο γαλλικό υπουργείο δείξει ότι η αρχική ήταν «πειραγμένη», τότε προκύπτει μείζον πολιτικό ζήτημα για τους Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελο Βενιζέλο που την είχαν στα χέρια τους, και ο μεν πρώτος δήλωσε ότι την...
έχασε, ο δε δεύτερος τη θυμήθηκε μετά τον σάλο που ξέσπασε. Ο αντίκτυπος θα είναι μεγάλος και για την κυβερνητική συμμαχία, αφού η ενδεχόμενη εμπλοκή του κ. Βενιζέλου θα οδηγήσει σε μπαράζ απανωτών εξελίξεων. Το Μαξίμου, όπως και τα άλλα κόμματα, βρίσκεται σε πορτοκαλί συναγερμό, μια και οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες.

Από την περασμένη Παρασκευή το ακριβές αντίγραφο της περιβόητης λίστας Λαγκάρντ βρίσκεται στα χέρια των οικονομικών εισαγγελέων Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη. Στόχος είναι να διενεργηθεί έλεγχος για το αν υπήρξαν αλλοιώσεις και διαγραφές ονομάτων (ή ακόμα και ποσών).

Αμέσως μετά τον εξονυχιστικο έλεγχο και εφόσον διαπιστωθεί ότι η λίστα δεν έχει καμία διαφορά από την προηγούμενη, θα συνεχιστούν οι διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει τόσο από τη Δικαιοσύνη όσο και από τη Βουλή. Στην περίπτωση όμως που εξακριβωθεί ότι υπήρξε αλλοίωση και παραποίηση του περιεχομένου της, θα ξεσπάσει νέα πολιτική μάχη, αφού θα προκύψουν καυτά ερωτήματα. Ποιος πείραξε τη λίστα; Ποια ονόματα αφαιρέθηκαν, ποια είναι τα ποσά που δεν είχαν γίνει γνωστά;

Την ίδια στιγμή ήδη φουντώνει νέα πολιτική κόντρα, η οποία αναμένεται να κορυφωθει αμέσως μετά τις γιορτές. Το ΠΑΣΟΚ, βλέποντας το τσουνάμι που απειλεί τον κ. Βενιζέλο (σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι καταγγελίες), δείχνει προς την κατεύθυνση του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, λέγοντας ότι θα πρέπει άμεσα να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, δίνοντας στη δημοσιότητα το πόρισμά του. Μάλιστα, οι επιτελείς της Ιπποκράτους φροντίζουν να πετάξουν από πάνω τους το... μπαλάκι, προσθέτοντας ότι πρέπει εδώ και τώρα να διερευνηθεί εάν υπάρχουν ή όχι και άλλα ονόματα στο περίφημο έγγραφο που παρέλαβε το 2010 ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε σχέση με την πρώτη λίστα. Για να προλάβουν άλλες ερμηνείες, οι συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ισχυρίζονται ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος παρέδωσε στο Μέγαρο Μαξίμου τη λίστα που του είχε δώσει ο Ιωάννης Διώτης με την ιδιότητα του γραμματέα του ΣΔΟΕ. «Το ίδιο ακριβώς USB» αναφέρουν χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας τη δημόσια δήλωσή του ότι «ούτε καν το άνοιξε από τη στιγμή που έκρινε ότι δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί». Δηλαδή, αν έχει γίνει παρέμβαση, έχει γίνει προτού η περίφημη λίστα φτάσει σε ηλεκτρονική μορφή στα χέρια του κ. Βενιζέλου.

Ηδη από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι η αυθεντική λίστα Λαγκάρντ που παρέλαβε το υπουργείο Οικονομικών από τη Γαλλία περιλαμβάνει επιπλέον 600 ονόματα μεγαλοκαταθετών της HSBC σε σχέση με τη λίστα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Hot Doc». Αυτό αποκάλυψε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη μιλώντας στον Σκάι, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «στην καινούρια λίστα Λαγκάρντ υπάρχουν 600 ονόματα παραπάνω σε σχέση με την παλιά. Ευσταθούσαν αυτά που λέγονται ότι έγινε αντικείμενο επεξεργασίας».

Την ίδια ώρα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, Θοδωρής Δρίτσας, Σταύρος Κοντονής, Παναγιώτης Λαφαζάνης και Παναγιώτης Κουρουμπλής ζητούν από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να καταθέσει στη Βουλή όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με την υπόθεση και κατέθεσαν ερώτηση αναφορικά με την τρίμηνη καθυστέρηση ανάκτησης της πρωτότυπης λίστας από τις γαλλικές Αρχές. «Πότε ακριβώς περιήλθε στην κατοχή των ελληνικών Αρχών; Σε ποια ακριβώς μορφή παραδόθηκε, από ποιον υπάλληλο της Γαλλίας και σε ποιον Ελληνα αξιωματούχο;»

Τέλος, ο βουλευτής Ηρακλείου των ΑΝ.ΕΛ. Νότης Μαριάς, σε δήλωσή του, τονίζει μεταξύ άλλων: «Οι μνημονιακοί πολιτικοί κύκλοι, αφού επί 20 και πλέον μήνες με έκνομες μεθοδεύσεις κάλυψαν τους διάφορους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες του τόπου που εμπλέκονται στη λίστα Λαγκάρντ, βρίσκονται πλέον αυτοί και οι προστατευόμενοί τους έκθετοι ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης και του ελληνικού Κοινοβουλίου. O κύβος ερρίφθη».


Νίκος Ελευθερόγλου


Το ΣΔΟΕ κάνει διασταυρώσεις και με τον αυθεντικό κατάλογο των μεγαλοκαταθετών της HSBC

Στο ΣΔΟΕ έστειλαν για διασταυρώσεις οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης τη «λίστα Λαγκάρντ». Καταρχάς θα διασταυρωθεί αν τα κεφάλαια που τοποθετήθηκαν στο εξωτερικό ήταν αποτέλεσμα νόμιμου πλουτισμού ή όχι.

Το ΣΔΟΕ θα μελετήσει επίσης το πρωτότυπο, ώστε να συγκριθεί το περιεχόμενό του με την αρχική λίστα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν αλλοιώσεις, αν έχουν σβηστεί ονόματα κ.λπ. στο αντίγραφο, που είχε για έξι μήνες στο συρτάρι του ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και στη συνέχεια ο τέως υπουργός και σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σκοπός της έρευνας είναι να διαπιστωθεί εάν ενδεχομένως με τον τρόπο που λειτούργησαν οι Αρχές «καλύφθηκαν» άτομα που φοροδιαφεύγουν ή εάν αλλοιώθηκε το περιεχόμενό της, προκειμένου να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι αξιόποινων πράξεων, να ασκηθούν εναντίον τους ποινικές διώξεις και να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των κρατικών υπηρεσιών που έχουν εμπλακεί στην υπόθεση, στη «λίστα Λαγκάρντ» κρύβονται περίπου 20 δισεκατομμύρια που έχουν φυγαδευτεί στην Ελβετία.

Εάν οι κάτοχοί τους δεν έχουν δηλώσει την εξαγωγή συναλλάγματος και δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων, οι ελληνικές Αρχές θα μπορούν να κατάσχουν τουλάχιστον το 28% των χρημάτων της Ελβετίας (στα πρότυπα και σχετικής συμφωνίας που υπέγραψαν προ διμήνου η Αυστρία και η Αγγλία με την Ελβετία), αλλά και να δημεύσουν την περιουσία τους στην Ελλάδα μέχρι και για το 100% των ποσών που αποκαλύπτεται ότι διέφυγαν παρανόμως από τη χώρα, με βάση τους ελληνικούς νόμους για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ετσι θα μπορούσε το Δημόσιο να εξοικονομήσει μέχρι και τα 10 από τα 13,5 δισ. ευρώ που ψάχνει από φόρους, μισθούς και συντάξεις.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα στελέχη της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. εξετάζουν μαζί με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εναλλακτικούς τρόπους αξιοποίησης των «ευρημάτων» από τη «λίστα Λαγκάρντ».


Στ. Κράλογλου


Τι θα συμβεί αν προκύψει από την εξέταση ότι στο αρχικό έγγραφο είχαν παρέμβει στα στοιχεία

Μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί από τους οικονομικούς εισαγγελείς, με τη συνδρομή του ΣΔΟΕ, η σύγκριση των δύο αντιγράφων της λίστας Λαγκάρντ, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το περιεχόμενο τους ταυτοποιείται ή όχι. To αποτέλεσμα της σύγκρισης της λίστας που παρέδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος με αυτήν που έλαβαν την περασμένη Παρασκευή από το Παρίσι θα καθορίσει και τις περαιτέρω κινήσεις τους. Και αυτό διότι, εάν διαπιστωθεί ότι κάποιος ή κάποιοι, πολιτικά πρόσωπα ή μη, είχαν παρέμβει στο περιεχόμενο της λίστας Λαγκάρντ, τότε θα ανοίξει νέος κύκλος ερευνών. Ολοι εκείνοι από τα χέρια των οποίων πέρασε η περίφημη λίστα θα μπουν ξανά στο στόχαστρο της εισαγγελικής έρευνας, κάτι που σε βάθος χρόνου δεν αποκλείει και τη διαβίβαση της δικογραφίας -αν προκύπτουν στοιχεία- για δεύτερη φορά στη Βουλή. Εάν υπάρχει απόλυτη ταύτιση στο περιεχόμενό τους, τότε η προκαταρκτική εξέταση είτε θα οδεύσει προς την ολοκλήρωσή της, με την άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος των πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη και Ιωάννη Καπελέρη, είτε θα αρχειοθετηθεί.

Εφημερ´ιδα δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια: