Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Σαμαράς: Θέλουμε να ανακτήσουμε τη φερεγγυότητά μας

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ MüNCHNER MERKUR

Αισιόδοξος ότι η χώρα θα βιώσει μία ανάκαμψη περίπου στο τέλος του ερχόμενου έτους εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξή του που παραχώρησε στην εφημερίδα Münchner Merkur η οποία δημοσιεύεται σήμερα. «Έρχομαι ως φίλος», διαμηνύει ενόψει της επίσκεψής του στο Μόναχο δηλώνει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ενόψει της επίσκεψής του στην Βαυαρία και της συνάντησής του με τον Χορστ Ζεεχόφερ, πρωθυπουργό του κρατιδίου.
Ο κ. Σαμαράς προβλέπει ακόμη αρχή της ανάκαμψης από το τέλος του 2013 και διαβεβαιώνει για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων....


Προλογίζοντας τη συνέντευξη, η εφημερίδα κάνει λόγο για τον άνθρωπο «με την πιο δύσκολη δουλειά στον κόσμο», ενώ στην λεζάντα της φωτογραφίας του πρωθυπουργού επισημαίνεται ότι ο κ. Σαμαράς «με σιδερένια γροθιά κατευθύνει την ανήσυχη χώρα δια μέσου μιας ιστορικής κρίσης, απολαμβάνοντας την εμπιστοσύνη της καγκελαρίου Μέρκελ».

Ερωτηθείς για το λόγο της επίσκεψής του στο Μόναχο, ο κ. Σαμαράς απάντησε: «Εμείς οι Ευρωπαίοι πιστεύουμε στον διάλογο και στην απευθείας συνομιλία. Και είμαι αισιόδοξος ότι η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και Αρχηγό του CSU θα βελτιώσει την κατανόηση μεταξύ μας. Είμαστε εταίροι, μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και ιδεώδη. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε ο ένας από τον άλλο, έχουμε να κερδίσουμε πολλά, εάν μιλούμε μεταξύ μας περισσότερο. Έρχομαι στο Μόναχο ως φίλος, ανοιχτός, ειλικρινής και δίκαιος. Γνωρίζω ότι οι Γερμανοί φίλοι μας εκτιμούν αυτά τα χαρακτηριστικά. Προσβλέπω σε ένα νέο ξεκίνημα στις σχέσεις μας».

Σχετικά με τη φοροδιαφυγή, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «η κυβέρνηση δεν διαχωρίζει τους πολίτες με βάση τον πλούτο τους. Και πλούσιοι – σε περίπτωση οποιουδήποτε παραπτώματος - ήδη διώκονται ποινικά. Είναι πολύ εύκολο, να υπονοεί κανείς ότι η φοροδιαφυγή αφορά μόνο έναν αριθμό πλουσίων Ελλήνων. Η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα είναι ευρέως εξαπλωμένη. Το 35% της οικονομίας μας είναι παραοικονομία. Δεν εμπλέκονται μόνο πλούσιοι σε αυτό. Ανθρώποι από όλες τις τάξεις επωφελούνται από την παραοικονομία. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την φοροδιαφυγή, διότι είναι ένα μεγάλο διαρθρωτικό πρόβλημα».

Ο δημοσιογράφος σημειώνει ότι Έλληνες έχασαν σε αυτή την κρίση κατά μέσο όρο το ένα τρίτο του εισοδήματός τους. Πολλοί δεν βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ. Ο ριζοσπάστης σοσιαλιστής Αλέξης Τσίπρας κερδίζει στις δημοσκοπήσεις. Πόσο μπορεί να κρατηθεί η κυβέρνησή σας;, ρωτά τον κ.Σαμαρά

«Ήδη κατά την διάρκεια του επόμενου χρόνου οι μεταρρυθμίσεις για την υπέρβαση της ύφεσης θα κινητοποιήσουν την οικονομία και θα οδηγήσουν στην υπέρ κάλυψη των μέτρων λιτότητας για τη μείωση του ελλείμματος. Για αυτό η ύφεση θα μειωθεί αισθητά και θα καταλήξει στο τέλος του 2013 σε μια ανάκαμψη. Το αργότερο τότε η πλειοψηφία των Ελλήνων θα δει φως στην άκρη του τούνελ. Αλλά ήδη προηγουμένως θα δούμε μια ανακούφιση».

«Η ψυχολογία ήδη αλλάζει! Αυξάνονται πχ πάλι οι τραπεζικές καταθέσεις, κινητοποιούνται την οικονομία μέσω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μας και του συμψηφισμού με οφειλές του κράτους στην ιδιωτική οικονομία. Και τα δυο είναι σημαντικά για να ξεκινήσουμε μια ανάκαμψη. Και τα δύο είναι συμφωνημένα με την τρόικα. Με άλλα λόγια, καταφέραμε να δημιουργήσουμε μια νεα ισορροπία μεταξύ περικοπών και μέτρων τα οποία κινητοποιούν την οικονομική δραστηριότητα. Αυτό το νέο μίγμα θα ανατρέψει την καθοδική τάση. Και η επίδραση θα ενισχυθεί και μέσω της επιστροφής των καταθέσεων στις τράπεζες, μέσω της αποδέσμευσης ευρωπαϊκών κονδυλίων, τα οποία ως τώρα δεν είχαν αξιοποιηθεί από την Ελλάδα και πρωτίστως μέσω νέων επενδύσεων από το εξωτερικό. Αυτό αλλάζει την κατάσταση ριζικά. Κάποια από αυτά γίνονται πολύ γρήγορα, κάποια σταδιακά. Αλλά όλα μαζί θα βελτιώσουν αποφασιστικά τις προοπτικές για την ελληνική οικονομία αλλά και την ψυχολογία της αγοράς. Σε ό,τι αφορά την ιδεολογία τύπου Κάστρο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αυτήν δεν θα την σχολιάσω. Αλλα είμαι πεπεισμένος ότι όταν η οικονομία μας θα πάρει πάλι μπρος, ο λαϊκισμός θα διαλυθεί», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο νέου κουρέματος, ο κ.Σαμαράς διευκρίνισε ότι ξεκάθαρος στόχος της κυβέρνησης είναι να αποφευχθεί μια χρεοκοπία. «Θελουμε να ανακτήσουμε ως κράτος την πιστωτική μας φερεγγυότητα - πολιτικά και οικονομικά. Αυτός είναι ένας σκληρός αγώνας, αλλά θα τον κερδίσουμε, θα γίνει μια ιστορία επιτυχίας για την Ελλάδα και για ολόκληρη την Ευρώπη. Εν τω μεταξύ είναι υποχρέωσή μας να αποδειχθούμε αξιόπιστοι από κάθε πλευρά. Το παίρνουμε αυτό πολύ σοβαρά. Αυτό είναι όλο που μπορώ να πω σχετικά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Αναξιόπιστο και επικίνδυνο» χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την συνέντευξη, ενώ απαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, δήλωσε ότι «επικίνδυνο είναι να υπονομεύεις την χώρα σου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: