Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Νέα προγνωστικά για την υπερθέρμανση του πλανήτη

Το επόμενο έτος 2013 θα είναι το πιο ζεστό τα τελευταία 160 και πάνω χρόνια των παρακολουθήσεων. Όπως προβλέπεται από το βρετανικό Μετεωρολογικό Γραφείο (Met Office) η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τον μεσαίο δείκτη κατά μισό και πάνω βαθμό Κελσίου. Σε περίπτωση που η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί και στο μέλλον, θα αρχίσουν ήδη αυτό τον αιώνα καταστροφικές αλλαγές στον πλανήτη μας....


Εξάλλου, ορισμένοι ερευνητές φοβερίζουν τους απλούς κατοίκους με άλλα προγνωστικά. Από το 2014, κατά τη γνώμη τους, η θερμοκρασία θα αρχίσει να πέφτει και μετά θα ακολουθήσει μία νέα εποχή- η εποχή των παγετώνων.

Μέσα στα πλησιέστερα μερικά χρόνια, κατά τη γνώμη των επιστημόνων, θα παρατηρείται μια γενική τάση, η οποία στο μέλλον μπορεί και να μην επιβεβαιωθεί. Τι θα πρέπει να περιμένουν οι κάτοικοι της Γης - το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική ή αντίθετα, το πάγωμα του ρεύματος του Κόλπου (GulfStream); Πιθανόν θα συνεχιστεί η αργή αναβάθμιση της θερμοκρασίας,- είπε ο Αντρέι Σμάκιν, επικεφαλής του εργαστηρίου Κλιματολογίας του Ινστιτούτου Γεωγραφίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

- Στην καθημερινή ζωή η αναβάθμιση αυτή είναι σχεδόν απαρατήρητη. Φαίνεται μόνο από τα στατιστικά στοιχεία. Αν τα κοιτάξουμε, θα ξεχωρίσουμε μια τάση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το κάθε νέος έτος θα είναι πιο ζεστό από το προηγούμενο – κάθε άλλο. Μόνο από τα στατιστικά στοιχεία φαίνεται ότι υπάρχει τάση προς την αύξηση της θερμοκρασίας.

Κάτω από την επίδραση των ανθρώπων στην ατμόσφαιρα της Γης άλλαξε τελευταία η κυκλικότητα των περιόδων ψύξης και θέρμανσης. Αυτό που συντελόταν κατά τη διάρκεια 1000 χρόνων, σήμερα συντελείται μέσα σε μερικά χρόνια,- βεβαιώνει ο Βιτάλι Τσούπροφ, υπεύθυνος για το ενεργειακό πρόγραμμα «Greenpeace Russia».

- Η συχνότητα των επικίνδυνων φαινομένων αυξάνεται επειδή ο άνθρωπος προκάλεσε αυτή την ανισορροπία. Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι μόνο δείκτης αυτής της ανισορροπίας. Η θερμοκρασία αυξάνεται, ίσως και όχι τόσο γρήγορα, όπως είχαν προβλέψει οι επιστήμονες. Όμως ο πλανήτης, δυστυχώς δεν θα επανέλθει πια στην κατάσταση στην οποία βρισκόταν πριν.

Οι ειδικοί της Παγκόσμιας Τράπεζας έκαναν προβλέψεις, σύμφωνα με τις οποίες ως την αρχή του επόμενου αιώνα η μέση θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά τέσσερις βαθμούς Κελσίου, κάτι που θα έχει ανεπανόρωτες συνέπειες σε μορφή μείωσης των παγκόσμιων αποθεμάτων τροφίμων, της καταστροφής των οικοσυστημάτων και της ανόδου της στάθμης του Παγκόσμιου Ωκεανού. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν έχουν χαθεί ακόμη όλα. Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να γίνει είναι ο καθορισμός αποτελεσματικού προγράμματος για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.Το πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να αντικαταστήσει το παλαιωμένο πρωτόκολλο του Κιότο. Εκτός απ’αυτό, όπως λένε οι ειδικοί, χρειάζεται να αναπτύσσεται η λεγόμενη «πράσινη ενέργεια» και να σταματήσει η βάρβαρη κοπή των δασών που παρατηρείται σε διάφορα μέρη του κόσμου. Είναι επίσης απαραίτητο να τελειοποιηθούν τα συστήματα καθαρισμού των λυμάτων. Στο κάτω-κάτω αν θα δρούμε συνετά και ενεργά, η ανθρωπότητα θα έχει στο ορατό μέλλον αρκετά μεγάλη ευκαιρία να έχει λίγο-πολύ καλό καιρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: