Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Εξεταστική ή προανακριτική για τη λίστα Λαγκάρντ θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Πρόταση για σύσταση εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θεωρεί ότι υπάρχουν βαρύτατες πολιτικές και ποινικές ευθύνες για όσους επεξεργάστηκαν ή διαχειρίστηκαν το συγκεκριμένο υλικό.
Σε αυτό συνηγορεί και η φράση «είμαστε διατεθειμένοι να φθάσουμε την υπόθεση έως το τέλος» της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η οποία έχει αναλάβει τον χειρισμό εκ μέρους του κόμματος.
Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη μετά την εξέλιξη στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όταν η πλειοψηφία των μελών της (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και Χρυσή Αυγή) αποφάσισε να μην μετατραπεί σε Εξεταστική, διακόπτοντας έτσι την ουσιαστική έρευνα που είχε ξεκινήσει τον περασμένο Νοέμβριο. 

Όπως άλλωστε έχει γράψει το protothema.gr, ο αρχικός σχεδιασμός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προέβλεπε μια κλιμακωτή διαχείριση της υπόθεσης.

Πιο αναλυτικά, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι «πρώτος στόχος είναι να συνεχιστούν οι έρευνες στην επιτροπή Θεσμών. Αν η πλειοψηφία το αρνηθεί τότε θα προχωρήσουμε με συγκεκριμένη πρόταση στην Ολομέλεια για περαιτέρω διερεύνηση. Σε κάθε περίπτωση, το κάθε κόμμα θα αναγκαστεί να δείξει εάν επιθυμεί ή όχι να διαλευκανθεί το σκάνδαλο».

Με δεδομένο λοιπόν ότι η επιτροπή Θεσμών αρνήθηκε να αναλάβει την εξέταση της υπόθεσης, οι μόνες επιλογές που μένουν στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η κατάθεση συγκεκριμένης πρότασης στην Ολομέλεια της Βουλής. Πρόταση που σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται εντός του Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου.

Ζ. Κωνσταντοπούλου «Θα αποδοθούν οι ευθύνες για την λίστα Λαγκάρντ»

Την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να εξαντλήσει όλα τα νόμιμα μέσα προκειμένου να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» και να «αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που ανήκουν» επιβεβαιώνει η κυρία Ζωη Κωνσταντοπούλου.

Η βουλευτής σε ανακοίνωσή της αναφορικά με την απόφαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας να διακόψει τις σχετικές έρευνες για τους χειρισμούς όσων υπουργών είχαν στα χέρια τους το σημαντικό υλικό, ασκεί σκληρή κριτική σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και Χρυσή Αυγή λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν επιθυμούν την διαλεύκανση των ευθυνών για την απόκρυψη και συγκάλυψη της λίστας Λαγκάρντ και εξαντλούν κάθε μέσο παρέλκυσης της διερεύνησης».

Ειδικότερα, η βουλευτής αναφέρει πως «Ο ελληνικός λαός δικαιούται να μάθει όλη την αλήθεια και να πληροφορηθεί ποια συμφέροντα ενεργοποιούνται για την συσκότιση της υπόθεσης, ποια πρόσωπα εξυπηρετούνται από τη συγκάλυψη που εξασφαλίζεται μέχρι σήμερα και, βεβαίως, πόσα χρήματα έχει απολέσει το Ελληνικό Δημόσιο από την μη είσπραξη φόρων σε αυτή την όζουσα υπόθεση» και προσθέτει «Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η διερεύνηση του θέματος είχε ξεκινήσει από τις αρχές Οκτωβρίου.

Μέσα από πολλές και πολύωρες συνεδριάσεις προέκυψαν συνταρακτικά στοιχεία για την αδιαφανή διαχείριση αυτής της λίστας και για την εξωθεσμική συμπεριφορά προσώπων που άσκησαν εξουσία από ανώτατες θέσεις πολιτικής και υπηρεσιακής ευθύνης. Η διερεύνηση σε καμία περίπτωση δεν ολοκληρώθηκε. Τα στοιχεία ήδη οδηγούν σε πρόσωπα και γεγονότα που χρήζουν περαιτέρω εξέτασης.

Παρ’ όλα αυτά 7 από τα 13 μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής (βουλευτές της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και της Χρυσής Αυγής) ψήφισαν να σταματήσει η έρευνα της υπόθεσης από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, τη μόνη Επιτροπή της Βουλής που έχει μέχρι σήμερα επισήμως επιληφθεί του θέματος».

Τέλος,  εξηγεί πως «Οι προφάσεις και τα προσχήματα έχουν εξαντληθεί. Το ίδιο και η αντοχή του Ελληνικού λαού, που υφίσταται νέα ακραία φορο-επιδρομή από εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που συνεχίζουν να υποθάλπουν την φοροδιαφυγή μεγάλης κλίμακας» και τονίζει «Ο ΣΥΡΙΖΑ-Ε.Κ.Μ. θα εξαντλήσει όλα τα νόμιμα μέσα για διαφάνεια, κοινωνική δικαιοσύνη και απόδοση ευθυνών εκεί όπου ανήκουν».

Εν αναμονή της γνήσιας λίστας Λαγκάρντ


Από την άλλη πλευρά πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου δεν επεξεργάζεται αυτή την στιγμή κάποιο σενάριο. Άλλωστε, από την πρώτη στιγμή αντέδρασε ακαριαία, στέλνοντας άμεσα το stick του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στο ΣΔΟΕ και τους οικονομικούς εισαγγελείς. Πέραν αυτών, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ζήτησε επισήμως από τις γαλλικές αρχές να ξαναστείλουν το γνήσιο αρχείο.

Υπό αυτά τα δεδομένα, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πρέπει πρώτα να έρθει το υλικό, να σταλεί στο ΣΔΟΕ και την Δικαιοσύνη, να διαπιστωθεί «το πραγματικό  εύρος και το βάθος της υπόθεσης» και στην συνέχεια να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: