Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

ΑΙΣΧΟΣ...Πέθανε το 34 ημερών μωρό από τη Λέρο

Δυστυχώς αυτή είναι η θλιβερή είδηση της ημέρας που σημαδεύει την Ελλάδα του 2013, ένα παιδί που δεν πρόλαβε να ζήσει καν να πεθαίνει από ασιτία... ΦΤΟΥ ΜΑΣ !

Έζησε μόνο 34 ημέρες. Το άτυχο βρέφος από τη Λέρο, έφυγε από τη ζωή το μεσημέρι στο νοσοκομείο Ηρακλείου.
Το μωρό είχε γεννηθεί στις 15 Δεκεμβρίου και ζύγιζε περίπου 3,5 κιλά. Όμως κατά τη διάρκεια των ιατρικών εξετάσεων διαπιστώθηκε πως το βάρος του δεν ξεπερνούσε τα 3 κιλά....

Το βρέφος κατέληξε από πολυοργανική ανεπάρκεια, ενώ από το απόγευμα της Δευτέρας είχε παρουσιάσει και συμπτώματα σήψης.

Παρά τις προσπάθειες των γιατρών, το βρέφος δεν άντεξε και άφησε την τελευταία του πνοή το μεσημέρι στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ όπου νοσηλευόταν.

Το  βρέφος είχε μεταφερθεί με συμπτώματα ασιτίας από τη Λέρο στο Ηράκλειο και νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο. Εκτός από συμπτώματα ασιτίας παρουσίαζε και συμπτώματα υποθερμίας και σήψης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές και άλλες πηγές, το βρέφος είχε γεννηθεί στις 15η Δεκεμβρίου 2012 και ζύγιζε περίπου 3,5 κιλά. Όμως, κατά τη διάρκεια των ιατρικών εξετάσεων, διαπιστώθηκε ότι το βάρος του δεν ξεπερνούσε τα 3 κιλά.

Αγώνα δρόμου για τη σωτηρία βρέφους μόλις τριάντα τριών ημερών, που κινδύνευε να χάσει τη ζωή του από ασιτία, έδωσαν  οι γιατροί στο νοσοκομείο του Ηρακλείου Κρήτης. Το συγκλονιστικό γεγονός με το νεογέννητο που πάλευε με τον θάνατο λόγω υποσιτισμού έχει σοκάρει τους τοπικούς φορείς, αλλά και τους δικαστικούς και τους κοινωνικούς λειτουργούς που έχουν εμπλακεί στην πρωτοφανή υπόθεση.

Το αγοράκι, που χαροπάλευε εδώ και τρεις μέρες στο ΠΑΓΝΗ, μεταφέρθηκε από τη μητέρα του αρχικά στο νοσοκομείο Λέρου ετοιμοθάνατο, με δύσπνοια, έχοντας θερμοκρασία σώματος μόλις 32 βαθμούς (!), ενώ ήταν βρόμικο και γεμάτο πληγές με πύον. Οι γιατροί του νοσοκομείου, που έμειναν άφωνοι στο θέαμα, ανέλαβαν δράση προκειμένου να σώσουν το αθώο αγγελουδάκι. Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής του ο διοικητής και ο παιδίατρος του νοσοκομείου έκριναν άμεση την ανάγκη να διακομιστεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας άλλου νοσοκομείου κι εκείνη τη στιγμή διαθέσιμη υπήρχε μόνο στο ΠΑΓΝΗ του Ηρακλείου.
Ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ανέλαβε τη μεταφορά του βρέφους -συνοδεία της 24χρονης μητέρας του- στην Κρήτη, ύστερα από έγκριση της εισαγγελικής αρχής, και το μωρό από το βράδυ του Σαββάτου δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. Το αγοράκι γεννήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου του 2012 και σύμφωνα με τα στοιχεία του μαιευτηρίου, ζύγιζε κατά τη γέννησή του περίπου 3,5 κιλά. Ωστόσο, όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, το βάρος του δεν ξεπερνούσε τα 3 κιλά!

«Το παιδί, που γεννήθηκε στη Λέρο, ήταν σε άσχημη κατάσταση. Γι' αυτό και κάναμε την αεροδδιακομιδή» λέει στην «Espresso» ο διοικητής του νοσοκομείου Λέρου Δημήτρης Καρανικόλας. «Επειδή μας ενδιαφέρει η υγεία του κάθε ασθενούς, δεν ριψοκινδυνεύουμε να κρατήσουμε ένα περιστατικό που θεωρούμε ότι θα δημιουργήσει επιπλοκές που ίσως δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε. Το μωράκι το συνόδευσε στο Ηράκλειο η μητέρα του, η οποία δεν είναι από το νησί μας, αλλά διαμένει εδώ τους τελευταίους μήνες. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να πούμε ότι τα 24ωρα που έχουν ήδη περάσει αποτελούν ένδειξη για το ότι το βρέφος διέφυγε τον κίνδυνο, αφού αυτό το “παράθυρο χρόνου” που ισχύει για τους ενήλικες, δεν ισχύει για τα νεογνά». Το ίδιο επιφυλακτικοί εξάλλου για την πορεία της υγείας του βρέφους ήταν σε επικοινωνία τους με την «Espresso» και οι υπεύθυνοι του ΠΑΓΝΗ.

Οπως τονίζει ο κ. Καρανικόλας, ο παιδίατρος του νοσοκομείου τού κατέστησε σαφές ότι έστω και μία μέρα να μείνει νηστικό ένα βρέφος λίγων ημερών θα έχει συμπτώματα ασιτίας. Η όλη κατάσταση του παιδιού ωστόσο και το πολύ χαμηλό του βάρος καταδεικνύουν ότι έχει μείνει νηστικό για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.


«Πρόκειται για εγκληματική αμέλεια, να αναλάβει η Δικαιοσύνη»

Συγκλονισμένος μίλησε στην «Espresso» ο δήμαρχος Λέρου Μιχάλης Κόλιας: «Επειδή είχα πρόβλημα με τη μητέρα μου, εκείνη τη μέρα έτυχε να βρίσκομαι στο νοσοκομείο. Με κάλεσαν οι γιατροί στην Παιδιατρική Κλινική, όπου η μάνα με τον σύντροφό της είχαν πάει το παιδί. Οι εικόνες που αντίκρισα όταν οι γιατροί με οδήγησαν στη θερμοκοιτίδα πραγματικά με σόκαραν. Είδα ένα νεογέννητο που είχε ακριβώς την εικόνα που έχουν τα υποσιτισμένα βρέφη της Αιθιοπίας. Ηταν σε πολύ άσχημη κατάσταση, γεμάτο πληγές με πύον, γιατί το δερματάκι του άρχισε να σκάει από την ασιτία, και άπλυτο. Αμέσως ενημερώθηκε ο εισαγγελέας της Κω, ενώ έσπευσε και η αστυνομία που πήρε καταθέσεις. Προσωπικά θεωρώ πως πρόκειται για καθαρή αμέλεια, εγκληματική» επισήμανε εξοργισμένος ο κ. Κόλιας και πρόσθεσε: «Η μητέρα ζούσε στη Λέρο μαζί με τον στρατιωτικό σύντροφό της που υπηρετεί στο νησί, χωρίς κανείς από τους δύο να είναι από τη Λέρο. Μάλιστα, στην αρχή έλεγε ότι γέννησε πρόωρα τον γιο της, στους έξι μήνες, αλλά το παιδί ζύγιζε 3,5 κιλά, γεγονός που τη διαψεύδει. Πρόκειται για μια τραγική κατάσταση και η Δικαιοσύνη επιβάλλεται να αναλάβει την υπόθεση». Πληροφορίες κάνουν λόγο για πλήρη παραμέληση του μωρού από τη νεαρή γυναίκα, η οποία φέρεται να μην έχει ασχοληθεί καθόλου με το παιδί, αφήνοντάς το ατάιστο και χωρίς να του αλλάζει τις πάνες. Η τοπική κοινωνία της Λέρου συζητεί συγκλονισμένη το περιστατικό και όπως τόνισε ο δήμαρχος, οι κάτοικοι περίμεναν αφού σωθεί το αγγελούδι, να αναλάβει η Δικαιοσύνη προκειμένου να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι της πρωτοφανούς αυτής σκληρότητας απέναντι σε ένα παιδί που δεν πρόλαβε καλά-καλά να αντικρίσει τον κόσμο.

 Espresso

Δεν υπάρχουν σχόλια: