Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

Προανακριτική για Βενιζέλο, αλλά όχι για ΓΑΠ θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ


του Μάρκου Μουζάκη

Το επιτελείο του Αλ. Τσίπρα θεωρεί ότι η κοινή πρόταση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, με την οποία ζητείται προανακριτική αποκλειστικά για τον πρώην «τσάρο» Γ. Παπακωνσταντίνου ουσιαστικά οδηγεί στην συγκάλυψη και όχι την αποκάλυψη των ευθυνών και των ενόχων...


Εκτιμούν επίσης, ότι τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης θα εισπράξουν ακριβώς γι' αυτό το λόγο σοβαρό πολιτικό κόστος, επειδή η αίσθηση της συγκάλυψης των ευθυνών άλλων πολιτικών προσώπων και η χρησιμοποίηση του Γ. Παπακωνσταντίνου ως εξιλαστήριου θύματος θα εδραιώσει στο λαό την εικόνα της ατιμωρησίας και της συνενοχής των τριών κυβερνητικών εταίρων.

Σε αυτή τη γραμμή ο ΣΥΡΙΖΑ θα «παίξει» πολύ το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, θα καταθέσει την πρότασή του –για προανακριτική- δια της οποίας θα ζητά τη διερεύνηση ευθυνών όχι μόνο του Παπακωνσταντίνου, αλλά και του διαδόχου του στο υπουργείο Οικονομικών και νυν αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, του Β. Βενιζέλου.

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ –αντίθετα με τα όσα λέγονται και γράφονται- δεν θα περιλάβει στο «κάδρο» της αναζήτησης ευθυνών τον Γ. Παπανδρέου.

Αυτό επειδή στην Κουμουνδούρου θεωρούν «too much» την στοχοποίηση του πρώην πρωθυπουργού ειδικά γι' αυτό το θέμα, αφού ο ΓΑΠ μπορεί νε έχει τεράστιες μεν πολιτικές ευθύνες, αλλά «μέχρις εκεί».

Αντίθετα ο Β. Βενιζέλος, κατά το επιτελείο του Αλ. Τσίπρα, έχει όχι μόνο πολιτικές ευθύνες, διότι:

• Στην ουσία υπεξαίρεσε το περιβόητο «στικάκι», το κρατούσε στο γραφείο του (όπως ο ίδιος έχει ομολογήσει» και το παρέδωσε μόνο όταν το όλο θέμα έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

• Ήταν (σύμφωνα επίσης με δική του ομολογία, με δηλώσεις του και συνέντευξη που έδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA) της άποψης, ότι δεν ήταν δυνατή η αξιοποίηση των στοιχείων που περιλαμβάνονταν στη λίστα, για... νομικούς λόγους!

• Το «στικάκι» δεν το παρέδωσε στο διάδοχό του στο υπουργείο, τον Φ. Σαχινίδη, ως όφειλε, αλλά συνέχισε να το κρατά στο γραφείο του.

• Οι (και) πρόσφατες δηλώσεις του τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Διώτη είναι ουσιαστικά καταπέλτης για τις ευθύνες του Βενιζέλου.

Για τους παραπάνω λόγους ο ΣΥΡΙΖΑ θα περιλαμβάνει στην πρότασή του για προανακριτική και τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. Εκτιμά μάλιστα, ότι η βεντέτα που έχει ανοίξει ο Βενιζέλος με τον ΣΥΡΙΖΑ ευνοεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δυσχεραίνει –και επικοινωνιακά και πολιτικά- τη θέση τόσο του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, όσο και του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, ο οποίος για να μην καταρρεύσει η συγκυβέρνηση είναι «υποχρεωμένος» να τον καλύπτει, αλλά και του Φ. Κουβέλη.

Επιπλέον σε μια ψηφοφορία μυστική είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν εκπλήξεις και για τον Βενιζέλο και για την συγκυβέρνηση, τέτοιες που να ανατρέπουν σημερινά δεδομένα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: