Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Το Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας στη Μεσόγειο

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις άρχισαν τακτικές ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο. Εκτός από τα πλοία και τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού, στα γυμνάσια συμμετέχουν και αεροσκάφη της θαλάσσιας ακτοφυλακής και των δυνάμεων μεγάλης εμβέλειας της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας....

Το Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας συμμετέχει στις ασκήσεις με πάνω από 20 πολεμικά και βοηθητικά πλοία και τρία υποβρύχια, καθώς και 25 αεροσκάφη και ελικόπτερα της θαλάσσιας αεροπορίας. Στις ασκήσεις συμμετέχουν οι δυνάμεις και των τριών «ευρωπαϊκών» στόλων της Ρωσίας – του Βόρειου Στόλου και των στόλων της Βαλτικής και της Μαύρης θάλασσας. Κατά τη διάρκεια των γυμνασίων οι δυνάμεις θα εξασκηθούν, μεταξύ άλλων, στην αποβίβαση αγήματος σε μη οργανωμένη ακτή. Όπως είπε ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Ίγκορ Κορότσενκο, αυτές οι ασκήσεις αποσκοπούν στην επίτευξη παράλληλα μερικών στόχων:

- Ο κύριος στόχος είναι η βελτίωση της μαχητικής κατάρτισης των δυνάμεων του στόλου στην απόμακρη ωκεάνια ζώνη και η εξάσκηση στις αποβατικές ενέργειες. Όμως και από πολιτική άποψη οι ασκήσεις αποτελούν έκφραση υποστήριξης στη Συρία. Η Ρωσία επιδεικνύει την αποφασιστικότητά της να εξασφαλίσει την τήρηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου κατά την επίλυση του συριακού προβλήματος και, νομίζω, αυτό το μήνυμα η Δύση πρέπει να το λάβει υπόψη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αρκετά ενεργός συμμετοχή στις ασκήσεις των αποβατικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού – συνολικά συμμετέχουν 4 μεγάλα αποβατικά πλοία. Τονίζεται ότι τους τελευταίους δυο μήνες αυτά τα σκάφη έχουν πραγματοποιήσει επανειλημμένες διαπλεύσεις στη διαδρομή Νοβορωσσίσκ – Ταρτούς. Κατά την άποψη πολλών εμπειρογνωμόνων, ένας από τους στόχους της συγκέντρωσης στη Μεσόγειο θάλασσα της ομάδας αποβατικών πλοίων είναι η εν δυνάμει απομάκρυνση από τη Συρία των Ρώσων πολιτών σε περίπτωση όξυνσης της κατάστασης στη χώρα αυτή. Όμως, κατά την άποψη του Κορότσενκο, ο Μπασάρ Άσαντ μπορεί να θέσει υπό τον έλεγχό του την κατάσταση στη χώρα:

- Από πρακτική άποψη νομίζω ότι ο Άσαντ έχει κάθε πιθανότητα να κρατήσει την κατάσταση υπό τον έλεγχό του και να αναχαιτίσει την πίεση της διεθνούς τρομοκρατίας, την οποία παρακολουθούμε σήμερα στη Συρία. Πολύ περισσότερο που τα γεγονότα στο Μαλί και τη Συρία, κατ΄ αρχήν, είναι παρόμοια: και στις δύο χώρες η πηγή της αποσταθεροποίησης είναι η διεθνής τρομοκρατία. Όμως, εάν στο Μαλί η Δύση αγωνίζεται κατά της διεθνούς τρομοκρατίας, στη Συρία την υποστηρίζει. Πρόκειται για τυπική πολιτική «δύο μέτρων και δύο σταθμών».

Η θέση του Μπασάρ Άσαντ εξακολουθεί να παραμένει πολύ δύσκολη, όμως τα συριακά στρατεύματα τις τελευταίες εβδομάδες είχαν μια σειρά επιτυχίες στον αγώνα κατά των τρομοκρατών. Τη ζωή του Άσαντ μπορούν να ελαφρύνουν περισσότερο και τα γεγονότα στην Αφρική. Στο «μέτωπο του Μαλί» είναι αποσπασμένη τόσο η προσοχή των κορυφαίων παικτών της «τρομοκρατικής συμμαχίας», όσο και οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Πρώτ΄ απ΄όλα εννοείται η Γαλλία, για την οποία ο έλεγχος του Μαλί είναι ζωτικής σημασίας λόγω οικονομικών λόγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: