Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Ερώτηση Χατζημαρκάκη στο ευρωκοινοβούλιο για τους λανθασμένους χειρισμούς του ΔΝΤ

Ερώτηση στην Κομισιόν και τον Επίτροπο Όλι Ρεν για το δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή, που χρησιμοποίησε λανθασμένα το ΔΝΤ, με αποτέλεσμα να αποτύχουν οι προβλέψεις του για την Ελλάδα, κατέθεσε ο ελληνικής καταγωγής Γερμανός ευρωβουλευτής, Γιώργος Χατζημαρκάκης....

Ο ευρωβουλευτής ζητά να μάθει εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει πως οι αρνητικές επιπτώσεις που βιώνει η Ελλάδα, μπορεί να οφείλονται στη λανθασμένη πρόβλεψη του Ταμείου, καθώς κι αν σκοπεύει, ως μέρος της Τρόικα, να αναλάβει συγκεκριμένη δράση, για να αποσαφηνιστεί πλήρως το θέμα και να υπάρξουν υποστηρικτικές δράσεις υπέρ της χώρας.

«Λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα, η οποία έχει επιδεινωθεί, δεν μπορεί ο Έλληνας πολίτης να έχει το αίσθημα ότι κάποιοι τεχνοκράτες έκαναν ένα λάθος στην Ουάσινγκτον, το οποίο μπορεί να είναι καθοριστικό για τη ζωή του. Πρέπει προφανώς να αποσαφηνιστεί πλήρως το τεχνοκρατικό ζήτημα, οι συνέπειες του οποίου δεν είναι αντιληπτές όχι μόνο στο μέσο πολίτη, αλλά και στους πολιτικούς ακόμα. Ζητώ λοιπόν από την Επιτροπή να ξεκαθαρίσει αν η λανθασμένη εκτίμηση οδήγησε σε αρνητικές εξελίξεις για τους Έλληνες και ποια δράση θα αναληφθεί για να διορθωθούν» δήλωσε ο κ. Χατζημαρκάκης.

Σημειωτέον ότι στο έγγραφο εργασίας του ΔΝΤ (WP/13/1), το οποίο δημοσιεύθηκε από το Τμήμα Έρευνας τον Ιανουάριο του 2013, με τίτλο «Λανθασμένη πρόβλεψη για την ανάπτυξη και δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής», οι συγγραφείς, Olivier Blanchard και Daniel Leigh, αναφέρουν πως «οι προβλέψεις υποτίμησαν σημαντικά την αύξηση της ανεργίας και την ταυτόχρονη μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, αλλά και των επενδύσεων, τα οποία συνδέονται με τη δημοσιονομική εξυγίανση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: