Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Δεν είναι μόνο η λίστα Λαγκράντ ...Πού «θάφτηκαν» οι λίστες Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργου και Λονδίνου;

Όλα τα φώτα έχουν πέσει στη Λίστα Λαγκάρντ -και πολύ σωστά, από τη στιγμή που αποτελεί μέγα πολιτικό σκάνδαλο η μη αξιοποίησή της από τον φωστήρα του Γιώργου Παπανδρέου, τον Παπακωνσταντίνου, ο οποίος είχε κλειδώσει σε κάποιο συρτάρι του το CD που του είχε παραδώσει το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών και...
μούχλιαζε, προς μεγάλη ανακούφιση όλων εκείνων που είχαν αποκαλυφθεί να κλέπτουν οπώρας-, όμως λέξη δεν ακούγεται για τις λίστες Λιχνεστάιν και Λουξεμβούργου, οι οποίες βρίσκονται στα χέρια του υπουργείου Οικονομικών από τον Μάιο του 2009, η πρώτη επί υπουργού Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου και από το 2012 (πριν από τις εκλογές του Μαΐου) η δεύτερη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από απόλυτα έγκυρες πηγές, και οι δύο λίστες έχουν παραληφθεί έπειτα από αίτημα διοικητικής συνδρομής που είχε υποβληθεί προς τις ελβετικές αρχές. Συγκεκριμένα, το 2008 είχαν γίνει επαφές, ύστερα από ενημέρωση που έγινε από μυστικές υπηρεσίες για την ύπαρξη της λίστας Λιχνεσταϊν, στην οποία περιλαμβάνονταν και ονόματα ελλήνων καταθετών, από τις οποίες προέκυψε ότι αν η λίστα ζητηθεί επίσημα, θα δοθεί. Τότε η Διεύθυνση Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΔΟΣ) του υπουργείου Οικονομικών έστειλε επιστολή στην ανάλογη Διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών του Λιχνεστάιν, με το αίτημα της χορήγησης επίσημου αντίγραφου της λίστας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την επιστολή συνυπέγραφε και ο τότε υφυπουργός Οικονομικών κ. Αντώνης Μπέζας, θέλοντας να υπογραμμίσει τη σοβαρότητα του αιτήματος και ότι αποτελεί πολιτική επιλογή.

Υπήρξε θετική ανταπόκριση και σύντομα τη λίστα Λιχνεστάιν παρέλαβε επίσημα το υπουργείο Οικονομικών με πρωτόκολλα παράδοσης και παραλαβής και καταγραφής στο πρωτόκολλο του υπουργείου Οικονομικών (πράγμα που δεν έκανες εσύ, κ. Παπακωνσταντίνου, για τη λίστα Λαγκάρντ) και στη συνέχεια πέρασε στα χέρια του ΣΔΟΕ, πάλι με πρωτόκολλα παράδοσης και παραλαβής. Η λίστα περιείχε μόνο τα ονόματα ελλήνων καταθετών. Ήταν εννέα (9), οι οποίοι είχαν δεκαεπτά (17) λογαριασμούς, που σημαίνει ότι κάποιοι από τους εννέα είχαν από δυο, ίσως, λογαριασμούς.

Η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε και για την αναζήτηση της λίστας Λουξεμβούργου και το σχετικό αίτημα που υπέβαλε το υπουργείο Οικονομικών, πάλι με τη διαδικασία της διοικητικής συνδρομής, ευοδώθηκε και η λίστα αυτή αποτελεί από τις αρχές του 2012 κτήμα του υπουργείου Οικονομικών και, φυσικά, πολύτιμο στοιχείο του ΣΔΟΕ για την άντληση εσόδων. Ο αριθμός των Ελλήνων που περιλαμβάνονται στη λίστα Λουξεμβούργου ανέρχεται σε εκατό (100).

Ως προς το ύψος των καταθέσεων του κάθε λογαριασμού των ελλήνων καταθετών που υπάρχουν στις λίστες Λιχνεστάιν και Λουξεμβούργου, δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα απολύτως τίποτε γνωστό. Για το τι απέδωσαν οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ, αν μπήκαν χρήματα και πόσα στο δημόσιο ταμείο. Αν τα ποσά των καταθέσεων των Ελλήνων που αναφέρονται στις δυο λίστες έχουν δηλωθεί στις φορολογικές τους δηλώσεις, αν έχουν φορολογηθεί, αν προέρχονται από νομίμως αποκτηθέν εισόδημα και, στην αντίθετη περίπτωση, ποιος ήταν ο καταλογισμός σε βάρος τους και τι ποσά εισπράχθηκαν. Θα πρέπει επομένως ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης να ανακοινώσει το αποτέλεσμα που υπήρξε για το ελληνικό Δημόσιο από τις δύο αυτές λίστες.

Και λίστα Λονδίνου…
Αίνιγμα όμως παραμένει και το τι απέγινε με τη λίστα Λονδίνου, που περιήλθε στα χέρια του υπουργείου Οικονομικών επί υπουργού Ευάγγ. Βενιζέλου. Η λίστα αυτή αφορούσε Έλληνες που είχαν αγοράσει ακίνητα σε ακριβές περιοχές της αγγλικής πρωτεύουσας. Και οι πληροφορίες που είχαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου ήταν ότι τα χρήματα με τα οποία αγοράστηκαν τα ακίνητα δεν είχαν δηλωθεί. Επομένως το Δημόσιο πρέπει να είχε έσοδα. Πόσα, κ. Μαυραγάνη;

Και η λίστα με τους 1.750
Υπάρχει όμως και άλλη μια λίστα, που αποκαλείται «Η λίστα με τους 1.750 μεγάλου πλούτου». Πρόκειται για 1.750 Έλληνες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια που, έπειτα από ελέγχους και διασταυρώσεις που έγιναν την άνοιξη του 2011, θεωρήθηκαν ως ύποπτοι απόκρυψης εισοδημάτων από εμπορικού χαρακτήρα πωλήσεις ακινήτων. Για την υπόθεση αυτή είχε καταθέσει ερώτηση στις 15 Νοεμβρίου 2012 προς τον υπουργό Οικονομικών ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών και βουλευτής Θεσπρωτίας της ΝΔ Αντώνης Μπέζας, με την οποία ρωτούσε «πότε θα ολοκληρωθούν οι φορολογικοί έλεγχοι και πότε θα βεβαιωθούν τα χρηματικά ποσά που θα προκύψουν από τους ελέγχους αυτούς».

Φοροδιαφυγή 18.371.367 ευρώ!
Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 49 Ειδικά Συνεργεία Ελέγχου συγκροτήθηκαν για τον φορολογικό έλεγχο του εισοδήματος από πώληση ακινήτων αποκτηθέντων με αγορά ή ανέγερση των 1.750, αποκαλύπτει ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης στην απάντησή του προς τον κ. Μπέζα.

Από τους ελέγχους εντοπίστηκε μεγάλη φοροδιαφυγή και επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 18.371.367,22 ευρώ, όπως σημειώνει στην απάντησή του ο κ. Μαυραγάνης, και από αυτό έχουν ήδη εισπραχθεί 5.886.570,40 ευρώ. Φαίνεται όμως ότι η ιστορία έχει και συνέχεια, όπως προκύπτει από την απάντηση του υφυπουργού στην ερώτηση του Αντώνη Μπέζα: «Στις ελεγχθείσες υποθέσεις περιλαμβάνονται πλήθος υποθέσεων που αφορούν συζύγους και ανήλικα τέκνα των 1.750 φορολογουμένων, καθώς και νομικά πρόσωπα»!

Παρόν

Δεν υπάρχουν σχόλια: