Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Ο Προβόπουλος τοποθέτησε τον “Ανδρίκο” Παπανδρέου στην “πράσινη” επιτροπή της Τράπεζας της Ελλάδος, λίγο μετά την ίδρυση του fund της Unigestion!

 

Ολυμπία

28/1/2009. Η Unigestion ανακοινωνε ότι το νέο Fund ανακοίνωνε ότι θα επενδύσει σε “ισχυρούς Managers” του “Sustainability Sector”, συνυπολογίζοντας τα Πολιτικά και Νομοθετικά ρίσκα! Αμέσως μετά παρουσίαζαν το όνομα του Ανδρέα Α. Παπανδρέου, ως μέλος της Κυβερνητικής επιτροπής για την “Sustainability”!! Ο κύριος Παπανδρέου, ουδέποτε “διαμαρτυρήθηκε” για την εμφανώς ανήθικη χρήση του ονόματος του σε....
επενδυτικό έντυπο, που έκλεινε σαφώς το μάτι στους “πελάτες”. Μα ποιά είναι αυτή η “κυβερνητική επιτροπή” την οποία αναφέρει η επενδυτική εταιρεία, χωρίς να διαψευστεί; Είχε μαντικές ικανότητες η Unigestion; Ή εξαπατούσε το επενδυτικό κοινό με την μυστηριώδη ανοχή του κυρίου Παπανδρέου;
Δύο μήνες μετά την ανακοίνωση από την Unigestion για την ίδρυση του επενδυτικού σχήματος με τον “Ανδρίκο” Παπανδρέου σε περίοπτη θέση, ο Γιώργος Προβόπουλος τον τοποθέτησε στην “Επιτροπής Μελέτης των Επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής” της ΤτΕ! Της ελεγκτικής αρχής δηλαδή που συνηγόρησε στους πακτωλούς τραπεζικού χρήματος που διατέθηκαν για επενδύσεις στην “πράσινη ανάπτυξη”, την ίδια στιγμή που η τραπεζική στρόφιγγα έκλεινε για την υπόλοιπη αγορά…
Στο βιογραφικό του που παρατίθεται εως και σήμερα, δεν αναφέρονται πουθενά οι διεθνείς δραστηριότητες του “Ανδρικου” Παπανδρέου, η εταιρεία στην Ελβετία, ή η συμμετοχή στον στρατηγικό σχεδιασμό Private Equity που επένδυε στην πράσινη ανάπτυξη! Δείτε τα στοιχεία:
Στις 28 Ιανουαρίου του 2009, η εταιρεία “Unigestion”, ανακοινώνει στο επενδυτικό κοινό την ίδρυση δύο νέων επενδυτικών σχημάτων, σκληρών μάλιστα τύπου “Private Equities”.
unigestion ethos announcement
Σε αυτή την ανακοίνωση, φαίνεται παρουσιάζεται ως “ισχυρό χαρτί” για το επενδυτικό προϊόν η παρουσία του “Ανδρίκου” Παπανδρέου ο οποίος αναφέρεται ονομαστικά, ως μέλος της αρμόδιας επιτροπής που έχει συστήσει η Ελληνική κυβέρνηση! Political and Regulatory risks είναι οι παράγοντες που το fund θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα.
unigestion papandreou political regulatory risks
Και όπως είναι αναμενόμενο, ο διευθύνων σύμβουλος της Unigestion για τα Private Equities, είναι φανερά ενθουσιασμένος για τις προοπτικές των νέων επενδυτικών σχημάτων…
unigestion managing director enthusiast
Λίγες εβδομάδες μετά, τον Μάρτη του 2009, ο Γιώργος Προβόπουλος ανακοινώνει την δημιουργία της αρμόδιας επιτροπής. Η οποία -ω τι απρόβλεπτο- αποτίμησε σε οικονομικά μεγέθη το κόστος της κλιματικής αλλαγής για την Ελλάδα: “Με πρωτοβουλία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γεωργίου Α. Προβόπουλου, το Μάρτιο του 2009, συστήθηκε Επιτροπή από διακεκριμένους επιστήμονες, στην οποία ανατέθηκε το έργο της εκπόνησης μελέτης σχετικά με τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα. Μετά από μελέτες και έρευνες 26 μηνών, σε Έκθεση που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2011, η Επιτροπή αποτίμησε το κόστος της κλιματικής αλλαγής για την ελληνική οικονομία, το κόστος της τυχόν αδράνειας καθώς και το κόστος των μέτρων άμβλυνσης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής τα οποία θα ληφθούν στο πλαίσιο των σχετικών πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.”
Στην επιτροπή βεβαίως μετέχει ο Ανδρέας Α. Παπανδρέου. Το βιογραφικό του όμως που παρατίθεται, δεν μπορεί να θεωρηθεί “πλήρες”. Απουσιάζει η οποιαδήποτε αναφορά στις λοιπές δραστηριότητες του, στην συνεργασία του με το επενδυτικό σχήμα της Unigestion στον συγκεκριμένο τομέα, στην Ελβετική του εταιρεία κλπ. Απουσιάζει όμως και κάτι άλλο: Η συμμετοχή του στην “κυβερνητική επιτροπή” για την Sustainability, που παρατίθεται ξεκάθαρα στην παρουσίαση της Unigestion! Τι συμβαίνει;
Μα αναφορά συμμετοχής σε ανάλογη “κυβερνητική επιτροπή” απουσιάζει και από το βιογραφικό του κυρίου Α. Παπανδρέου στην Wikipedia!.
Τι συμβαινει λοιπόν; Γνώριζε η Unigestion την πρόθεση του κυρίου Προβόπουλου να τοποθετήσει σε μία τέτοια επιτροπή τον Α. Παπανδρέου; Πως;
Απλώς εξαπατούσαν το επενδυτικό κοινό λέγοντας ψεύδη για να αποδείξουν ότι “Ελέγχουν πολιτικά και νομικά ρίσκα” έχοντας στον στρατηγικό σχεδιασμό κάποιο μέλος “Κυβερνητικής επιτροπής στο αντικείμενο”; Γιατί τότε ο κύριος Παπανδρέου ουδέποτε διαμαρτυρήθηκε σε αυτή την αήθη χρήση του ονόματος του από κερδοσκόπους;
Πολλώ δε, όταν αυτό επαναλαμβάνεται με πιο προκλητικό τρόπο, στις 8 Ιουνίου 2011 πάλι σε ανακοίνωση της εταιρείας όπου ο Ανδρέας Παπανδρέου παρουσιάζεται ως το ισχυρό χαρτί του fund. Με αστερίσκο και αναφορά του ονόματος του στην πρώτη θέση. Με τον ενθουσιασμό για μελλοντικά κέρδη στους επενδυτές να είναι πλέον διάχυτος! Οι τραπεζικοί κρουνοί στην Ελλάδα είχαν κατευθυνθεί αφειδώς στις επενδύσεις της “πράσινης ανάπτυξης”, γεγονός βεβαίως που μπορεί να είναι συμπτωματικό και να μην συνδέεται καθόλου με την εν λόγω επενδυτική δραστηριότητα. Πάντως οι άνθρωποι ήταν χαρούμενοι και δεν το έκρυβαν.
unigestion 8.6.2011
unigestion 8.6.2011 2
unigestion 8.6.2011 3
Και για να τελειώνουμε, οι άνθρωποι έχουν κάθε δίκιο να είναι ενθουσιασμένοι. Το Fund στόχευσε σε πακτωλό χρημάτων. Δικαιώνοντας έτσι την ρήση του πρώην πρωθυπουργού, του μεγάλου, αδικημένου στοχαστή: “Λεφτά υπάρχουν, αν τα διεκδικήσεις”.
unigestion ethos 150 mil
Η συνέχεια εάν και εφ’ οσον υπάρξει κάποιος για να διερευνήσει την νομική διάσταση της ηθικής αυτής συμπεριφοράς. Το “ηθικό” ενίοτε μπορεί να μην είναι και “νόμιμο”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: