Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Μόλις έπεσε ο Καραμανλής, το «Mega» πήρε δάνειο 50 εκατ. ευρώ...Άλλος ένας λόγος που ήθελαν να τον ρίξουν οι νταβατζήδες !

Πρώτο το Ολυμπία χθες τους ξεβράκωσε εδώ...

Διαρροές εγγράφων αποκαλύπτουν ότι μόλις κέρδισε τις εκλογές του 2009 ο Γ. Παπανδρέου, η εταιρεία «Τηλέτυπος» συνήψε ομολογιακό δάνειο με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους, τους οποίους δεν μπορεί να τηρήσει


Του Λουκιανού Κάλλιμπαν από το Newsbomb.gr


Πέρα από το πολιτικό και εσωτερικό παρασκήνιο στο τρίγωνο Τηλέτυπος (Mega) – Πήγασος Εκδοτική – ΔΟΛ φαίνεται πως κάποιοι έχουν χάσει την ψυχραιμία τους μετά το θόρυβο που προκάλεσε η ανακοίνωση της 3ης Ιανουαρίου για το δάνειο – μαμούθ των 98 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία «Τηλέτυπος», που είναι η ιδιοκτήτρια του “Mega Channel”, ανακοίνωσε στο Χρηματιστήριο Αθηνών «τη σύναψη ομολογιακού δανείου ύψους 98 εκατ. ευρώ». Κι επειδή δεν προσπαθούμε να κάνουμε οποιαδήποτε ερμηνεία διαβάσαμε παρακάτω: «Το προϊόν του ομολογιακού δανείου θα χρησιμοποιηθεί για την αναχρηματοδότηση του συνολικού υφιστάμενου δανεισμού, καθώς και για τη χρηματοδότηση γενικών επιχειρηματικών σκοπών της εταιρείας».

Μετά το θόρυβο που ξέσπασε και τις αντιδράσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για την προσπάθεια του δημοσιογράφου κ. Γιάννη Πρετεντέρη να απαλλάξει από τυχόν ευθύνες σχετικώς με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο υπάρχει μια νέα ανακοίνωση.

Παραβλέπουμε τη φήμη που συμπεριλαμβάνει στέλεχος της εταιρείας «Τηλέτυπος» στα ονόματα των Ελλήνων καταθετών που έβγαλαν λεφτά στην Ελβετία και διαβάζουμε στην ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες το μεσημέρι: «Διευκρινίζεται ότι εκ των 98 εκατ. ευρώ μόνο 10 εκατ. ευρώ αφορούν αναχρηματοδότηση του προϋφισταμένου ισόποσου τραπεζικού δανεισμού της εταιρείας».

Διαρροές εγγράφων

Την πρώτη απάντηση μας δίνουν έγγραφα που διέρρευσαν από την εταιρεία ορκωτών λογιστών «Μουρ Στήβενς» και αναφέρονται στις ενδιάμεσες συνοπτικές, ενοποιημένες και εταιρικές οικονομικές καταστάσεις, όπως εκδόθηκαν στις 30 Σεπτεμβρίου 2012. Μέρος τους δημοσιεύεται σήμερα στο “Olympia.gr”.

Τι μας απασχολεί λοιπόν; Τα ομολογιακά δάνεια που έχει συνάψει η εταιρεία «Τηλέτυπος» και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, σύμφωνα με την διευκρινιστική ανακοίνωση – απάντηση στο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά της εταιρείας.

Στο κεφάλαιο 23 παράγραφος 1 του εγγράφου λοιπόν αποκαλύπτεται το… «μέγα» μυστικό. Τρεις μήνες μετά την πτώση της κυβέρνησης του κ. Κώστα Καραμανλή, ο οποίος πολεμήθηκε λυσσαλέα από το “Mega Channel”, η εταιρεία «Τηλέτυπος» συνήψε ομολογιακό δάνειο ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ για την αποπληρωμή του οποίου τρέχει σήμερα και δεν φθάνει.

Το δάνειο εγκρίθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2009, όταν ο κ. Γιώργος Παπανδρέου ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος στο πολιτικό σκηνικό και όταν προετοιμαζόταν το κλίμα για να ενταχθεί η Ελλάδα στο «Μηχανισμό Στήριξης». Εκείνο το διάστημα πολλοί έτρεξαν να υποστηρίξουν την υπαγωγή της χώρας σε καθεστώς Μνημονίου του ΔΝΤ.

Υπάρχουν τα σχετικά ντοκουμέντα δηλώσεων του κ. Στρος Καν για τις παρασκηνιακές επαφές που είχε με τον κ. Παπανδρέου ήδη από την πρώτη βραδιά της νίκης του ΠΑΣΟΚ, το 2009.

Το κλίμα και το δάνειο χωρίς εγγυήσεις

Σύμφωνα με δήλωση της κ. Βάσως Παπανδρέου στο αρμόδιο ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ, όταν πήγε την ίδια εποχή στο γραφείο του τότε υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου για να του πει πως η πορεία της οικονομίας απαιτούσε τη λήψη άμεσων μέτρων εκείνος την παρακολουθούσε αμήχανος. Λίγο αργότερα η κυβέρνηση άρχισε να αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει αλλά τα αντιμετώπιζε με τη διαμόρφωση κλίματος μέσω των καναλιών.

Τρανό παράδειγμα θεωρείται το ομολογιακό δάνειο των 50 εκατ. ευρώ προς το “Mega” χωρίς εγγυήσεις! Ολόκληρος ο ελληνικός λαός μπήκε στον εφιάλτη του Μνημονίου ώστε οι «ολιγάρχες», όπως τους έχει αποκαλέσει ο κ. Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, να εκχωρήσουν ό,τι έχει απομείνει από την εθνική κυριαρχία στο όνομα μιας υποτιθέμενης επιχείρησης σωτηρίας του τραπεζικού συστήματος, η οποία δοκιμάστηκε σε υποθέσεις όπως αυτή του κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη αλλά και στους χειρισμούς του κ. Προβόπουλου σε σειρά υποθέσεων όπως λ.χ. η μελέτη του κόστους κλιματικής αλλαγής και της “Unigestion”.

Όσον αφορά στο δάνειο του “Mega”, ο θόρυβος προφανώς γίνεται γιατί κάποιοι ζορίζονται με όσα ευνοϊκά προς εκείνους έχουν συμφωνηθεί για τον τρόπος εξόφλησης του κεφαλαίου από τις τράπεζες.

Σύμφωνα με το έγγραφο είχαν συμφωνηθεί τέσσερις ετήσιες δόσεις που άρχιζαν από το 2012 ενώ το δάνειο χορηγήθηκε το 2009! Η πρώτη δόση ήταν στις 30 Νοεμβρίου 2012 κι έπρεπε να καταβληθούν 10 εκατ. ευρώ. Γι’ αυτό και οι ζυμώσεις μεταξύ των μεγαλομετόχων κ.κ. Φώτη Μπόμπολα και Σταύρου Ψυχάρη, ώστε να γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και όσα έχουν επακολουθήσει.

Μόνο που υπάρχει μια αναντιστοιχία που έρχεται να ενισχύσει την αίσθηση πως υπάρχει ιδιαίτερα ευνοϊκή μεταχείριση προς την «Τηλέτυπος». Παρά την καθημερινή φιλομνημονιακή κατήχηση του “Mega Channel” από τους σχολιαστές των δελτίων ειδήσεών του, το κανάλι δεν επιδεικνύει συνέπεια προς τις υποχρεώσεις του.

Ενώ η εταιρεία έχει συμφωνήσει με τις τράπεζες να δέχεται αξιολόγηση κάθε έτος και κάθε εξάμηνο για την τήρηση των χρηματοοικονομικών δεικτών, στις 30 Ιουνίου 2012 διαπιστώθηκε ότι δεν επιτεύχθηκαν οι δείκτες που ορίσθηκαν στη σύμβαση του ομολογιακού δανείου. Παρ’ όλα αυτά το δάνειο δεν έγινε απαιτητό αλλά βρέθηκε η καλύτερη λύση.

Κι όταν προκύπτει το ερώτημα ποιος από τους δυο μεγαλομετόχους βγαίνει πιο κερδισμένος από την εξέλιξη της υπόθεσης τι μπορεί να δει κανείς; Στην ανακοίνωση – απάντηση προς τον ΣΥΡΙΖΑ γράφει: «Μετά τη παρακράτηση των προμηθειών το εκταμιευθέν ποσό ύψους 8,5 εκατ. ευρώ έχει ήδη αχθεί σε εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών της εταιρείας προς προμηθευτές και λοιπές υποχρεώσεις».

Προμηθευτές θεωρούνται εταιρείες παραγωγής όπως λ.χ. τα «Στούντιο ΑΤΑ» και η «Άνωση», στις οποίες συμμετέχει ο κ. Φώτης Μπόμπολας, ο οποίος -για να μην ξεχνιόμαστε- συναντήθηκε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, συνοδευόμενος από τον διευθυντή του «Έθνους» κ. Θανάση Τσεκούρα στο εστιατόριο του ξενοδοχείου «Χίλτον» κι είπαν πολλά και ενδιαφέροντα.

http://www.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: