Σάββατο, 19 Ιανουαρίου 2013

Νέα δημοσκόπηση Metron Analysis ισοπαλία Ν.Δ ΣΥΡΙΖΑ

Το Σάββατο η εφημερίδα ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ παρουσιάζει μια νέα δημοσκόπηση που η Ν.Δ και ο ΣΥΡΙΖΑ από θέμα ποσοστόν παίζουν στα ίσια,σε δημοσκόπηση της ίδιας εταιρίας πριν 5 εβομάδες ο ΣΥΡΙΖΑ προηγούνταν με 2,2% αν αυτό λέει κάτι.
Σύμφωνα με όσα δημοσιεύει η εφημερίδα "Επενδυτής" στην πρόθεση ψήφου, χωρίς αναγωγή,...

ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 0,1% και συγκεντρώνει το 18,8% (-3,2% από τις 7 Δεκεμβρίου) των ερωτώμενων.

Ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία σε απόσταση μηδαμινή με 18,7% (-1,1%).

Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 7,2% (από 9%), ΠΑΣΟΚ με 5,2% (+0,2%), Ανεξάρτητοι Ελληνες στο 4,3% (από 6%), ΔΗΜΑΡ με 3,8% (-0,7%) και ΚΚΕ με 3,6% (-0,5%).
Προβάδισμα κάτω από το όριο του στατιστικού λάθους

 Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα ανεπαίσθητο προβάδισμα μόλις 0,1% στην πρόθεση ψήφου έναντι της Ν.Δ., ενώ η «ισοπαλία» αυτή αποτυπώνεται και στην εκτίμηση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων: ΣΥΡΙΖΑ πρώτος με 28%, Ν.Δ. δεύτερη με 27,8%.Επίσης, στην έρευνα διακρίνεται μια αίσθηση υπέρβασης των αδιεξόδων και της κρισιμότητας των περιστάσεων για τη χώρα. Για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η κρίση, το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι η χώρα θα αποφύγει την χρεοκοπία, είναι ισχυρά πλειοψηφικό με 62% (σχεδόν δύο στους τρεις) παρουσιάζοντας σημαντική άνοδο δέκα ποσοστιαίων μονάδων από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η συμφωνία του Δεκεμβρίου φαίνεται ότι αποδίδει καρπούς σταθερότητας και ασφάλειας ως προς την προοπτική της χώρας.

 "Μηδέν" εμπιστοσύνη στο κοινοβούλιο από 4 στους 10!

 Από την άλλη πλευρά η εικόνα του κομματικού και ευρύτερα του πολιτικού συστήματος, συνεχίζει να επιδεινώνεται. Η πολιτική εμπιστοσύνη (η οποία μετράται με την εμπιστοσύνη προς τον ύψιστο θεσμό της Δημοκρατίας, το Κοινοβούλιο) πέφτει και πάλι (μέση τιμή στην κλίμακα 0-10, μόλις 2.6). Είναι χαρακτηριστικό ότι το 37% των ερωτηθέντων, βαθμολογούν την εμπιστοσύνη που νοιώθουν για το Κοινοβούλιο με 0 (μηδέν), δηλαδή με τη χειρότερη δυνατή βαθμολογία.

 Πρώτος αλλά με φθίνουσα τροχιά!

 Τέλος, δεν καταγράφονται σημαντικές ανακατατάξεις στις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών σε σχέση με τη δημοσκόπηση του Σεπτεμβρίου. Ο Φώτης Κουβέλης διατηρεί την πρωτιά (46% θετικές γνώμες), αλλά σε σταθερά φθίνουσα τροχιά, και ανάλογη τροχιά ακολουθούν όλοι οι αρχηγοί, με εξαίρεση την γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα που εμφανίζει καλύτερη επίδοση σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. 
Το 14,8% απαντά ότι δεν θα ψηφίσει, ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων αγγίζει το 6,8%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: