Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Ο κ. Ψυχάρης θέλει την Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι

γράφει ο Ναπολέων Λιναρδάτος

Ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη (ΔΟΛ) έχει ενορχηστρώσει μια πρωτοφανή επιχείρηση προπαγάνδας υπέρ του αντισυνταγματικού νόμου Ραγκούση. Όπως πάντα το πρώτο θύμα είναι η αλήθεια.
 Εάν είσθε αναγνώστης του Βήματος και των Νέων τις τελευταίες εβδομάδες η σκέψη σας θα είχε βομβαρδιστεί με τα παρακάτω δημοσιεύματα....

 20 Ιανουαρίου, Το Βήμα, τίτλος: «Γεννημένοι Έλληνες» χωρίς ταυτότητα. Ένα δακρύβρεχτο “ρεπορτάζ” του Βήματος όπου μαθαίνουμε το πόσο πολύ Έλληνες αισθάνονται ο Μποντιγκάο, η Μάινα-Κίνιουα και ο Μοχάμεντ Αμπουλέλα. Οι ιστορίες πάντα είναι προσωπικές και πάντα έχουν επιλεχθεί τα καλύτερα παιδιά με τις πιο αξιολάτρευτες φωτογραφίες που νομίζεις ότι ήρθαν από κατάλογο διαφημιστικής εταιρίας. Παρεμπιπτόντως, στο ρεπορτάζ μαθαίνουμε και ένα στοιχείο, με το νόμο Ραγκούση μπορούσαν να αποκτήσουν την ελληνική υπηκοότητα 200.000 με 250.000 μετανάστες. Λεπτομέρειες.

31 Ιανουαρίου, Τα Νέα, τίτλος: Τριγμοί για τις αλλαγές στην απόκτηση ιθαγένειας. Εδώ οι φωτογραφίες των νεαρών εφήβων έχουν αντικατασταθεί με φωτογραφίες χαμογελαστών παιδιών - για ακόμα πιο δακρύβρεχτα “ρεπορτάζ”. Στο “ρεπορτάζ” υπάρχουν και δηλώσεις του πρώην υπουργού Γιάννη Ραγκούση. «Πόσο εθνικά και κοινωνικά παραδεκτό είναι να παραδίδεις αυτά τα παιδιά ομήρους στη Χρυσή Αυγή για τα 18 πρώτα χρόνια της ζωής τους.» Και «ιθαγένεια στα 18 είναι σενάριο ακροδεξιό». Ειλικρινά δεν γνώριζα ότι η Χρυσή Αυγή ήθελε να ελληνοποιήσει όλους τους μετανάστες στα 18. Όμως αυτή η δήλωση Ραγκούση φαίνεται ότι θα αποτελέσει την εκδοτική γραμμή των επόμενων «ρεπορτάζ». Για τον κ. Ραγκούση, Τα Νέα και Το Βήμα, η πάσα διαφωνία με τον νόμο Ραγκούση ή με την ιδέα να γίνονται όλα τα παιδιά που έρχονται ή γεννιούνται στην Ελλάδα αυτομάτως “Έλληνες”,  σημαίνει απαραιτήτως ότι είσαι ρατσιστής, χρησαυγίτης και γενικά μισαλλόδοξος.

3 Φεβρουαρίου, Το Βήμα, τίτλος: «Είμαστε Έλληνες, τέλος». Στο “ρεπορτάζ” «Ενας γεροδεμένος νεαρός με μαύρο δέρμα, γύρω στα δύο μέτρα, ετοιμάζεται να κατηφορίσει τις σκάλες στον σταθμό του μετρό στα Σεπόλια  ...«Your papers, please» («Τα χαρτιά σας, παρακαλώ») αναφωνεί το όργανο της τάξης, αλλά η απάντηση του πιτσιρικά, που έχει μόλις απελευθερωθεί από τον δυνατό ήχο της μουσικής, είναι αποστομωτική: «Ελληνας είμαι. Πηγαίνω στην προπόνηση». Ακολουθούν στιγμές αμηχανίας, ο αστυνομικός απολογείται και απομακρύνεται...»
Τραυματική η εμπειρία πράγματι για τον «γεροδεμένο νεαρό με μαύρο δέρμα», με τον αστυνομικό που απολογείται και απομακρύνεται.

6 Φεβρουαρίου, Τα Νέα, τίτλος: Πόσο Ελληνόπουλα είναι αυτά τα παιδιά; Αυτή τη φορά ο κ. Ψυχάρης τα δίνει όλα βάζοντας το “ρεπορτάζ” στην πρώτη σελίδα συνοδεύοντας το, πάλι στην πρώτη σελίδα, από το κύριο άρθρο «Τα παιδιά μεταναστών και το στοίχημα.» Το θέμα καλύπτεται, φυσικά από την πολύ συγκεκριμένη οπτική, στις πρώτες πέντε σελίδες τις εφημερίδας! Σημειωτέον δε, ότι όλες αυτές τις μέρες που το Βήμα και τα Νέα “καλύπτουν” το θέμα δεν έχει προκύψει καμία είδηση από τότε που βγήκε η απόφαση του ΣτΕ. Απλά ο κ. Ψυχάρης επιλέγει τα “ρεπορτάζ” καθαρά για λόγους επηρεασμού της κυβέρνησης ενόψει του νέου νόμου για την ιθαγένεια.

9 Φεβρουαρίου, Τα Νέα, τίτλος: Σωστή ή λάθος η απόφαση του ΣτΕ. Για αυτό το σκοπό τα Νέα ρωτούν τέσσερις ανθρώπους που όλοι κατά διαβολική σύμπτωση έχουν την ίδια άποψη. Ο συγγραφέας Μάρκαρης που τον ανησυχεί «η διανοητική μας μιζέρια», η Τάμιλα Κουλίεβα, ηθοποιός, που αναρωτιέται «ποιος είναι Έλληνας;», ο γνωστός Σταμάτης Κραουνάκης που πιστεύει ότι «Έλληνες είναι όσοι ζουν ή δουλεύουν εδώ» και ο Πύρρος Δήμας ο οποίος και αυτός κρίνει την απόφαση του ΣτΕ ως λανθασμένη. Ή δεν υπάρχουν άλλες απόψεις επί του θέματος, ή τα Νέα και το Βήμα δημοσιεύουν μόνο τις εκδοτικά επιτρεπόμενες. Επιλέξτε ποια εκδοχή σας φαίνεται η πιο πιθανή.

Χθες, 10 Φεβρουαρίου, Το Βήμα, τίτλος: Πόλεμος για την ιθαγένεια σε κυβέρνηση και κόμματα. Αν δεν διαβάσετε αυτό το “ρεπορτάζ” τουλάχιστον μπορείτε να δείτε περί τίνος πρόκειται από τον τίτλο στο πάνω αριστερό μέρος της σελίδας, «Η Ελλάδα της Ξενοφοβίας». Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται το θέμα του οποίου η ουσία είναι ότι αν η Νέα Δημοκρατία δεν κάνει παρά κάποιες μικρο-αλλαγές στα τυπικά κριτήρια του νόμου Ραγκούση, τότε ασφαλώς έχουμε να κάνουμε με την πλήρη ταύτιση της με την Χρυσή Αυγή.

Στο ίδιο δισέλιδο αφιέρωμα του Βήματος φιλοξενείται και άρθρο του αντιπροέδρου της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ), Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Εδώ να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη ΜΚΟ φαίνεται να έχει ιδιαίτερους δεσμούς με τον ΔΟΛ του κ. Ψυχάρη. Όπως μαθαίνουμε αυτές οι πολύ καλά προετοιμασμένες φωτογραφίες που επί μέρες χρησιμοποιούν τα Νέα με τους γεμάτους φωτογένεια νεαρούς και παιδιά, προέρχονται από την ίδια ΜΚΟ και είναι μέρος της καμπάνιας της που έχει ως σκοπό την ελληνοποίηση όλων όσων μπαίνουν ή γεννιούνται στην Ελλάδα. Η συγκεκριμένη ΜΚΟ έχει δύο βασικούς σκοπούς όπως μαθαίνουμε στην ιστοσελίδα της, α) την ντε φάκτο νομιμοποίηση όλων όσων εισβάλουν στην Ελλάδα και β) το διαχωρισμό του κράτους με την ορθόδοξη εκκλησία.

Δεν γνωρίζω πόσους κώδικες δημοσιογραφικής δεοντολογίας έχει παραβιάσει ο ΔΟΛ του κ Ψυχάρη με το να γίνει φερέφωνο μιας ακροαριστερής ΜΚΟ. Θυμάμαι πάντως την αγωνία του συγκροτήματος τον Νοέμβριο όταν ο διορισμός ξένων επιτρόπων στις ελληνικές τράπεζες απείλησε προς στιγμήν τα θαλασσοδάνεια του ΔΟΛ και άλλων επί της ουσίας χρεοκοπημένων ΜΜΕ. Τότε στους πρωτοσέλιδους τίτλους του Βήματος διαβάζαμε ότι «Η ασφυκτική εποπτεία στις τράπεζες απειλεί με αφελληνισμό.»

Εκείνον τον Νοέμβριο ο όρος αφελληνισμός έκανε την εμφάνιση του μετά από πολύ καιρό σε καθεστωτικά ΜΜΕ. Βέβαια στην πλειάδα “ρεπορτάζ” των Νέων και του Βήματος για τον νόμο Ραγκούση δεν θα μπορούσε να γίνει αναφορά σ΄αυτόν τον όρο, θα ήταν σύμπτωμα της «Ελλάδας της Ξενοφοβίας.» Από όλα αυτά τα “ρεπορτάζ” λείπουν ορισμένα βασικά ερωτήματα: πότε ακριβώς οι Έλληνες πολίτες αποφάσισαν να έχουν εκατοντάδες χιλιάδες ξένους σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς; Πόσα μας κοστίζουν; Αν υπάρχει λογική στην αθρόα εισβολή χιλιάδων λαθρομεταναστών κάθε χρόνο, αν όλα αυτά είναι προς το συμφέρον του Έλληνα πολίτη και αν θέλουμε μια αφελληνισμένη κοινωνία.

Προϋπόθεση για να θέσει κάποιος αυτά τα ερωτήματα είναι ότι αναγνωρίζει την ύπαρξη και συνέχεια ενός ελληνικού έθνους. Φαντάζομαι, όλοι καταλαβαίνουμε την έμμεση πλην σαφή απάντηση των Νέων και του Βήματος του κ. Ψυχάρη επί τους θέματος αυτού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: