Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Ένοχοι οι Παπαγεωργόπουλος, Λεμούσιας και Σαξώνης για την υπεξαίρεση στο δήμο Θεσσαλονίκης

Ύστερα από 5μηνη ακροαματική διαδικασία, διάστημα στο οποίο έγιναν συνολικά 50 συνεδριάσεις και εξετάστηκαν 60 μάρτυρες, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων κήρυξε ένοχους για την υπόθεση της υπεξαίρεσης από τα ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης ... τον πρώην δήμαρχο, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο για άμεση συνέργεια κατ' εξακολούθηση, καθώς και τον στενό συνεργάτη του και πρώην γενικό γραμματέα του δήμου, Μιχάλη Λεμούσια ως ηθικό αυτουργό της υπεξαίρεσης.

Ο Παναγιώτης Σαξώνης κρίθηκε ένοχος για υπεξαίρεση και πλαστογραφία, ενώ αθώος κρίθηκε για τις κατηγορίεςυπεξαίρεσης πριν το 1999.

Ένοχοι κρίθηκαν επίσης οι διευθυντές της ταμειακήςυπηρεσίας, κύριοι Γκόλας και Γκαϊτατζής

Νωίτερα το δικαστήριο είχε αποφανθεί για την αθωωότητα των τριών αντιδημάρχωνΟικονομικών, κυρίων Γερογιάννη, Αθανάσαρου και Ζορπίδη, καθώς θεωρήθηκε ότι ουδεμία ανάμειξη είχαν στην εγκληματική δραστηριότητα του ΠαναγιώτηΣαξώνη. Δεν έλαβαν χρήματα και δεν είχαν γνώση των όσων συνέβαιναν, απλώς τελούσαν τα καθήκοντά τους από τη θέση που τους είχε ανατεθεί. Αθώοι κρίθηκαν και οι υπάλληλοι του δήμου οι οποίοι, σύμφωνα με το δικαστήριο, δεν είχαν καμία λειτουργική συνάφεια με τη δραστηριότητα του Σαξώνη και δεν γνώριζαν τη δράση του. Την αθώωσή τους είχε ζητήσει και ο εισαγγελέας.

Με την ανακοίνωση της απόφασης του Εφετείου, ο ΜιχάληςΛεμούσιας ζήτησε το λόγο και είπε ότι "Χύνεται αθώο αίμαι για την κοινή γνώμη".
Η τελευατία συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων έγινε υπό έντονη αστυνομική παρουσία τόσο μέσα όσο και στην είσοδο της αίθουσας του δικαστηρίου, ενώ υπήρχαν συνεχείς έλεγχοι.

Τι είχε προτείνει ο εισαγγελέας

Κατά την προ ημερών πρότασή του, ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή του Β. Παπαγεωργόπουλου για ηθική αυτουργία στην ηθικήαυτουργία της υπεξαίρεσης, ενώ για τον άλλοτε πλέον στενό συνεργάτη του στον Δήμο, τον πρώην γενικό γραμματέα ΜιχάληΛεμούσια, ζήτησε να κηρυχθεί ένοχος για ηθικήαυτουργία στην υπεξαίρεση και για απλή συνέργεια στην πλαστογραφία, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου.

Για τον βασικό κατηγορούμενο της υπόθεσης, πρώην ταμία ΠαναγιώτηΣαξώνη, ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του για υπεξαίρεση στην υπηρεσία, για πλαστογραφία με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές πράξεις. Ο επί σειρά ετών διαχειριστής της Ταμειακής Υπηρεσίας διεκδικεί ελαφρυντικό προκειμένου να "σπάσει" τα ισόβια δεσμά.

Ο εισαγγελέας έχει προτείνει την ενοχή των δύο διευθυντών της Ταμειακής Υπηρεσίας.


http://www.thousandnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: