Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Κρέας αλόγου σε κεφτεδάκια του ΙΚΕΑ

Σάλο προκαλεί η αποκάλυψη ότι στην Τσεχία βρέθηκε κρέας αλόγου στα κεφτεδάκια του ΙΚΕΑ.
Ήδη, το Κρατικό Κτηνιατρικό Ινστιτούτο ανέφερε τα ευρήματά του στο Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για την Ασφάλεια των Τροφίμων (RASFF) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετέδωσε το τσεχικό πρακτορείο ειδήσεων CTK....
Όλα αυτά ενώ το διατροφικό σκάνδαλο εξαπλώνεται παγκοσμίως.

Στη Σλοβενία υπήρξε και δεύτερο κρούσμα όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων και Προστασίας των Καταναλωτών.

Πρόκειται για τορτελίνια, με την επωνυμία" Tortellini Spar gourmet", που αποσύρθηκαν από τα ράφια των καταστημάτων λιανικής πώλησης Spar, διότι περιείχαν κρέας αλόγου και όχι βόειο κρέας, όπως αναγραφόταν στην ετικέτα του προϊόντος.

Τα προϊόντα παράχθηκαν από εταιρεία στο Λίχτενσταϊν για λογαριασμό της Spar, τόνισε η Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων της Σλοβενίας. Δείγματα προϊόντων στα οποία ανιχνεύθηκε DNA αλόγου ελήφθησαν από τα καταστήματα της αλυσίδας στη Μούρσκα Σόμποτα και γι' αυτόν τον λόγο, η αλυσίδα λιανικής πώλησης απέσυρε – μετά από εντολή των αρμόδιων αρχών - το προϊόν από την αγορά.

Το εθνικό ινστιτούτο κτηνιατρικής στη Λιουμπλιάνα έκανε ελέγχους και σε άλλα 28 προϊόντα τροφίμων, τα οποία κυκλοφορούσαν στην αγορά με σήμανση "βόειο κρέας", τα οποία, όπως αποδείχθηκε, ήταν ασφαλή για κατανάλωση.

Από την πλευρά της, η Spar ανακοίνωσε ότι σε κανένα από τα προϊόντα δεν υπάρχει κρέας αλόγου και, μάλιστα, για να απορρίψει κάθε κατηγορία, δημοσίευσε τα αποτελέσματα ελέγχων που έκανε αυστριακό εργαστήριο, από τα οποία προκύπτει ότι τα προϊόντα της είναι ασφαλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: