Μάχη με τον χρόνο δίνει η κυβέρνηση, προκειμένου να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να δημιουργήσει τις συνθήκες για τη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας.
Το προσεχές τρίμηνο χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα κρίσιμο, καθώς οι εξελίξεις σε πολλά και διαφορετικά μέτωπα θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια. Στο Μέγαρο Μαξίμου, αν και αναγνωρίζουν το μέγεθος των δυσκολιών και την ένταση των προβλημάτων που καλούνται να διαχειρισθούν, εμφανίζονται αισιόδοξοι. Εκτιμούν μάλιστα ότι ...
στο τέλος Ιουνίου, όταν και θα γίνει ένας πρώτος απολογισμός, το ισοζύγιο θα είναι θετικό και ταυτόχρονα θα σημάνει την αντίστροφη μέτρηση για να τεθεί η χώρα σε ανοδική τροχιά. «Αν φθάσουμε ως εκεί χωρίς σοβαρές απώλειες, θ' ανοίξει ο δρόμος ώστε αυτή η κυβέρνηση να μακροημερεύσει» υποστηρίζουν οι πλέον αισιόδοξοι, ενώ βάζουν ψηλά τον πήχη των προσδοκιών τους, μέχρι το... φθινόπωρο του 2014! Με το σκεπτικό ότι η θερινή περίοδος θα κυλήσει χωρίς σοβαρές κοινωνικές εντάσεις, οι πιέσεις των δανειστών θα έχουν αμβλυνθεί και ότι τα αυξημένα έσοδα από τον τουρισμό θα «αιμοδοτήσουν» την εθνική οικονομία. Ευελπιστούν, παράλληλα, ότι αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές θα τεθούν επί τάπητος τόσο το θέμα των αλλαγών στο πρόγραμμα που υλοποιεί η χώρα μας, όσο και το ζήτημα ενός νέου «κουρέματος» του χρέους. Το πρώτο εξάμηνο του 2014 η Ελλάδα θα έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο διάστημα αυτό το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες θεωρείται απαγορευμένο. Οπότε... Τις εκτιμήσεις αυτές συμμερίζεται σε μεγάλο βαθμό, όπως λέγεται, κι ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ο οποίος δεν τρέφει ψευδαισθήσεις και στις κατ' ιδίαν συνομιλίες του τονίζει ότι «θα περάσουμε διά πυρός και σιδήρου». Γνωρίζει πολύ καλά ότι αν δεν πληρωθούν οι αναγκαίες συνθήκες, όλα τα παραπάνω θα παραμείνουν στις διαστάσεις ενός πολιτικού μυθιστορήματος, πόσω μάλλον όταν ο χρόνος που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση είναι εξαιρετικά περιορισμένος. Οι επόμενοι τρεις-τέσσερις μήνες είναι, όπως προαναφέραμε, ιδιαίτερα κρίσιμοι, αφού στο διάστημα αυτό θα πρέπει να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα σε βασικούς τομείς της οικονομίας. Πρώτα και κύρια στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, όπου η κυβέρνηση οφείλει να ολοκληρώσει την ιδιωτικοποίηση ενός τουλάχιστον μεγάλου κρατικού φορέα και να ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες για τους αμέσως επόμενους. Κατ' αυτόν τον τρόπο θα κάμψει τις πιέσεις των δανειστών για τον περιορισμό του κράτους, ενώ θα «αναχαιτίσει» και τις απαιτήσεις τους για τη λήψη νέων μέτρων προκειμένου να εισπραχθούν έσοδα. Παράλληλος στόχος, η διαμόρφωση κατάλληλου κλίματος για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα συμβάλουν στην ανάπτυξη. Τον στόχο αυτό υπηρετεί ο νέος νόμος που κατατέθηκε στη Βουλή, καθώς προβλέπει επιτάχυνση των διαδικασιών για την αδειοδότηση νέων επιχειρηματικών προσπαθειών. Θα ακολουθήσει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που αφενός θα αντιμετωπίζει πιο δραστικά τη φοροδιαφυγή και αφετέρου θα διαμορφώνει συνθήκες σταθερότητας για τους υποψήφιους επενδυτές. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχουν δρομολογηθεί δύο τουλάχιστον μεγάλες ξένες επενδύσεις επί ελληνικού εδάφους.
Τρίγωνο
Στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι, ο δρόμος δεν θα είναι σπαρμένος με λουλούδια. Ανεργία, ύφεση και οικονομική δυσπραγία συνθέτουν ένα απειλητικό «τρίγωνο των Βερμούδων» και θα θέσουν σε δοκιμασία την κοινωνική συνοχή στη χώρα. Στην πλειονότητά τους οι πολίτες έχουν περιέλθει σε εξαιρετικά δυσχερή θέση, λόγω της παρατεταμένης σκληρής λιτότητας. Αντιμετωπίζουν οξυμμένα, πολλές φορές ανυπέρβλητα, προβλήματα, σε τέτοιον βαθμό που μια «έκρηξη» δεν πρέπει να θεωρείται πλέον μακρινό ενδεχόμενο. «Είμαι κι εγώ μέρος αυτής της κοινωνίας, γνωρίζω τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνομιλία του με βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, επιχειρώντας έτσι να αποκρούσει τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι «ζει στην ασφάλεια και στην άγνοια του πρωθυπουργικού μεγάρου». Περισσότερο οξύ είναι το πρόβλημα της ανεργίας, ιδίως στους νέους, γεγονός που υποχρέωσε τους κυβερνητικούς εταίρους να σχεδιάσουν άρον άρον μέτρα και παρεμβάσεις με στόχο να φρενάρουν τους φρενήρεις ρυθμούς με τους οποίους αυξάνεται ο αριθμός εκείνων που μένουν εκτός παραγωγικής διαδικασίας. Τα αποτελέσματα δεν θα είναι άμεσα κι είναι αυτό κάτι που ανησυχεί έντονα τα κυβερνητικά στελέχη, που αναμένουν με αγωνία την έναρξη της τουριστικής σεζόν. Η αναμενόμενη αύξηση των ξένων επισκεπτών στη χώρα μας δημιουργεί προοπτικές για αύξηση του αριθμού των απασχολούμενων στον τομέα του τουρισμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου