Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

«Enter» σε «Παπακωνσταντίνου», «Παπανδρέου» και «Κοζάνη»

Τις λέξεις κλειδιά «Παπακωνσταντίνου», «Παπανδρέου» και «Κοζάνη» φαίνεται πως πληκτρολόγησε ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου τα μεσάνυχτα της 30ης.9.2010, λίγες ώρες μετά την παραλαβή της λίστας Λαγκάρντ, επιχειρώντας να εντοπίσει άμεσα τραπεζικούς λογαριασμούς που θα τον έφερναν σε δύσκολη θέση.....
Όπως προκύπτει από την ενδελεχή μελέτη της πραγματογνωμοσύνης αλλά και από τις εξηγήσεις που έδωσαν στην προανακριτική επιτροπή οι άνδρες της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛΑΣ που την πραγματοποίησαν, ο κ. Παπακωνσταντίνου έσπευσε να διαπιστώσει εάν η λίστα περιλαμβάνει «τους δικούς του ανθρώπους». Πιο αναλυτικά, οι ερευνητές απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του κ. Παναγιώτη Ρήγα (ΠΑΣΟΚ) εξήγησαν ότι υπάρχει τρόπος ώστε ακόμα και σε αρχείο με την μορφή που είχε η λίστα Λαγκάρντ (σ.σ. δεν είναι ονομαστικός κατάλογος αλλά αρχεία που φέρουν κωδικούς τα οποία πρέπει κάποιος να ανοίξει για να δει το περιεχόμενό τους) να κάνει κανείς αναζήτηση με λέξεις «κλειδιά». Μελετώντας λοιπόν ένα προς ένα τα 47 αρχεία που άνοιξε ο πρώην υπουργός διαπιστώνεται ότι οι λέξεις που χρησιμοποιήθηκαν για την αναζήτηση είναι: 

- «George Papandreou». Συγκεκριμένα ο κ. Παπακωνσταντίνου φέρεται να πληκτρολόγησε αυτό το όνομα γι αυτό και στα αρχεία που άνοιξε εντοπίζονται φυσικά πρόσωπα που φέρουν το συγκεκριμένο επώνυμο αλλά και άσχετοι καταθέτες που απλά δήλωσαν ως διεύθυνση «οδό Παπανδρέου»!

- «Papakonstantinou»  πέραν της διαγραφής των 3 συγγενών του για την οποία όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι έγινε την περίοδο που την λίστα είχε στα χέρια του ο πρώην υπουργός εντοπίζονται και άλλα πρόσωπα που προφανώς τυγχάνει να φέρουν το ίδιο επώνυμο

- «Kozani». Μεταξύ των 47 λογαριασμών που «μελέτησε» ο κ. Παπακωνσταντίνου εμφανίζονται ορισμένοι που ως τόπος κατοικίας των δικαιούχων τους είναι η γενέτειρα και αρχική εκλογική περιφέρεια του πρώην υπουργού.
Επιπροσθέτως, ο κ. Παπακωνσταντίνου φαίνεται πως έσπευσε να αναζητήσει την ύπαρξη στην λίστα γνωστών επιχειρηματιών και πολιτικών του αντιπάλων.
Πέραν αυτών τα μέλη της επιτροπής, μετά και τις εξηγήσεις που έδωσαν οι ερευνητές της ΔΕΕ, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «ο κ. Παπακωνσταντίνου με το που παρέλαβε το CD το αντέγραψε άμεσα σε USB. Πιθανότατα τότε έγινε και η αλλοίωση».  

Καπερνάρος κατά Βαρβιτσιώτη και Γεωργιάδη

Εκτός όμως αυτών στην χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής σημειώθηκε  – για ακόμα μια φορά – έντονη κόντρα μεταξύ των μελών της. Ειδικότερα ο βουλευτής των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» Βασίλης Καπερνάρος ζήτησε από τους κ.κ. Αδωνη Γεωργιάδη και Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη να αυτοεξαιρεθούν από τις εργασίες της επιτροπής καθώς «συγγενικά» τους πρόσωπα περιλαμβάνονται στην λίστα. Συγκεκριμένα, για τον κ. Γεωργιάδη είπε ότι η λίστα περιλαμβάνει λογαριασμό που ανήκει στον πρώην σύζυγο της κυρίας Ευγενίας Μανωλίδου ενώ τον κ. Βαρβιτσιώτη επιχείρησε να εμπλέξει με λογαριασμό που ανήκει σε θανόντα θείο του. 

Πάντως από την πλευρά του κ. Βαρβιτσιώτη υπήρξε ανακοίνωση που αναφέρει ότι «Η δήλωση του κ. Καπερνάρου με την οποία ζητά να αποχωρήσω από την προανακριτική επιτροπή που διερευνά τον κ. Παπακωνσταντίνου σχετικά με την υπόθεση της λίστας Λαγκαρντ προσπαθεί να με στοχοποιήσει προσωπικά και να προκαλέσει εντύπωση και αποπροσανατολισμό στην υπόθεση γιατί: 1. Αντί να ασχολείται με εκείνους που διεγράφησαν από την λίστα ασχολείται με συγγενείς μου που βρίσκονται σ’ αυτή, ακόμα και με αυτούς που έχουν από καιρό αποβιώσει. 
2. Ξεχνά ότι η Βουλή διερευνά τις ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων και μόνο σε σχέση με την αλλοίωση και απόκρυψη της λίστας. 

3. Ο φορολογικός έλεγχος προσώπων που εμπεριέχονται στη λίστα ανήκει αποκλειστικά στο ΣΔΟΕ και όχι στη Βουλή. 

4. Αποδεικνύει ότι το αντίγραφο της Λίστας Λαγκαρντ που παρέλαβε, σε αντίθεση με όλους τους Βουλευτές της ΝΔ που δεν την έχουμε στα χέρια μας, τo αξιοποιεί με εμφανή κουτσομπολίστικη διάθεση και όχι ως πραγματικό πειστήριο μιας αξιόποινης πράξης. Προσπαθεί να φέρει από το παράθυρο νοοτροπίες ολοκληρωτικών καθεστώτων που ποινικοποίησαν συγγενικές σχέσεις. 
5. Κανένα από τα μέλη της επιτροπής -ούτε ο ίδιος- κατέθεσαν αίτημα εξαίρεσης μου, γιατί κάτι τέτοιο προσκρούει στο πνεύμα και γράμμα του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
 
Θα συνεχίσω, παρά τις αντίξοες συνθήκες και συνεχείς προσπάθειες αποπροσανατολισμού, το έργο μου ως μέλος της επιτροπής για την αποκάλυψη της αλήθειας και την λογοδοσία των υπευθύνων στον φυσικό τους δικαστή. 
Προσωπικά, δεν έχω τίποτα να κρύψω ούτε να φοβηθώ. Το ερώτημα είναι ποιοι και για λογαριασμό ποιών επιθυμούν να μετατοπίσουν την έρευνα και την δημόσια συζήτηση από τυχόν ευθύνες του κ. Παπακωνσταντίνου σε μια αόριστη συνομωσιολογία".

Επίσης, ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι η κυρία Μανωλίδου δεν υπήρξε ούτε διαχειρίστρια ούτε συνδικαιούχος του λογαριασμού.
 
Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: