Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Νεες αποκαλύψεις για το έγκλημα στις Σκουριές

Πριν  από δέκα περίπου χρόνια ξεκίνησε το δράμα στις Σκουριές Χαλκιδικής. Και δεν μιλαμε μόνο για το έγκλημα  που συντελείται στο οικοσύστημα  της περιοχής.Το ζήτημα είναι, πως  οι επίδοξοι επενδυτές, έβαλαν στο χέρι τεράστιες εκτάσεις στη Χαλκιδική, που κρύβουν στα σωθικά τους απίστευτους φυσικούς πόρους, χωρίς να πληρώσουν το Ελληνικό Δημόσιο, ούτε ένα ευρώ....

Ναι, καλά ακούσατε, το Ελληνικό Δημόσιο  δεν πήρε φράγκο. Ας δούμε όμως πως  έχει η ιστορία.Όλοι νομίζουν, ότι το ελληνικό δημόσιο παραχώρησε στην εταιρεία 300.000 στρέμματα αρχέγονου δάσους με το εξευτελιστικό αντίτιμο αποικιακού τύπου των 11 εκ ευρώ. Δεν έχουν όμως ακριβώς έτσι τα πράγματα.
Στα τέλη του 2003, η τότε κυβέρνηση του  ΠΑΣΟΚ με υπουργό Ανάπτυξης τον Ακη Τσοχατζόπουλο, υφυπουργό τον Χρήστο Πάχτα και υπουργό Οικονομικών τον Νίκο Χριστοδουλάκη, μεσολάβησε για να μεταβιβαστούν τα Μεταλλεία Κασσάνδρας από την καναδική εταιρεία TVX στη νεοσυσταθείσα, το Δεκέμβριο του 2003, εταιρεία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., συμφερόντων της κατασκευαστικής Ακτωρ της οικογένειας Γ. Μπόμπολα.
Η μεσολάβηση του Δημοσίου έγινε διότι  είχε εμπλακεί σε δικαστικές περιπέτειες  με την TVX. Η καναδική εταιρεία διεκδικούσε  αποζημιώσεις από το Δημόσιο, θεωρώντας  το υπεύθυνο διότι δεν προχωρούσε η επένδυση. Από την πλευρά του το Δημόσιο διεκδικούσε αποζημιώσεις από την TVX, διότι οι Καναδοί δεν υλοποιούσαν τα συμφωνηθέντα.
Με  τον νόμο 3220, που δημοσιεύτηκε στο  ΦΕΚ στις  28.1.2004, τα µεταλλεία χρυσού της Χαλκιδικής περνούν στην ιδιοκτησία της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ (European Goldfields και Ελλάκτωρ). Η νεοσύστατη τότε εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ δίνει 11.000.000 ευρώ. Στο ελληνικό δηµόσιο; Οχι. Το τίµηµα των 11.000.000 ευρώ δόθηκε στην TVX από το ελληνικό δηµόσιο για την αγορά των δικαιωµάτων, αφού η TVX ήταν η προκάτοχος των δικαιωµάτων εξόρυξης της περιοχής. Κατά συνέπεια το όφελος από την αγοραπωλησία για το ελληνικό δηµόσιο ήταν µηδενικό! Και όχι μόνο αυτό.
Το  δημόσιο προέβη στην μεταβίβαση χωρίς  προηγούμενη εκτίμηση των στοιχείων ενεργητικού και χωρίς ανοιχτό διαγωνισμό.
Επίσης, με τη σύμβαση παραχώρησης η «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.» ιδιοκτησίας της Καναδικής Eldorado Gold SA και ΑΚΤΩΡ ΑΕ του Μπόμπολα, απαλλάσσεται από οποιοδήποτε φόρο μεταβίβασης ή άλλο φόρο και από  οποιεσδήποτε οικονομικές υποχρεώσεις από τη λειτουργία των μεταλλείων. Δηλαδή όφελος για το κράτος 0!
Πάμε  τώρα λίγα χρόνια μετά. Στις 26 Ιουλίου  του 2011, ο Γίωργος Παπακωνσταντίνου, έχοντας μόλις αναλάβει τα καθήκοντά  του ως υπουργός Περιβάλλοντος, υπογράφει  τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (που δεν υπέγραφε µε τίποτα η προκάτοχός του Μπιρµπίλη) που κατέθεσε η «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.» και αφορά στη µεταλλευτική περιοχή των 317.000 στρεµµάτων της Β. Χαλκιδικής, η οποία περιήλθε στην κατοχή της µε την σύµβαση που έγινε µε το ελληνικό δηµόσιο τον ∆εκέµβριο του 2003 και κυρώθηκε από την Βουλή τον Ιανουάριο του 2004.
Στην όλη υπόθεση πρωταγωνιστεί και πάλι, ο Χρήστος Πάχτας, νύν δήμαρχος Αριστοτέλη, ο οποίος ως πρών υφυπουργός Οικονομίας, είχε βάλει την υπογραφή του στη Σύμβαση, ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και την ΕΛΛΗΝΙΚΌΣ ΧΡΥΣΌΣ. Εύλογα, λοιπόν, υποστηρίζει την επένδυση στην περιοχή.
Από εκείνο το σημείο και μετά, το δράμα  στις Σκουριές Χαλκιδικής αρχίζει να κορυφώνεται. Μαζί του και ένα άγριο παιχνίδι κερδοσκοπίας.
Οι  αρχικοί μέτοχοι της Ελληνικός  Χρυσός Α.Ε. αντάλλαξαν τις μετοχές  τους με μετοχές του επενδυτικού  οχήματος, τον ρόλο του οποίου έπαιξε μία προϋπάρχουσα εταιρεία συμμετοχών με την επωνυμία European Goldfields.Έτσι, η European Goldfields έγινε μέτοχος σε ποσοστό 95% της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός Α.Ε και οι μέτοχοι της Ελληνικός Χρυσός έγιναν μέτοχοι με 35% της European Goldfields. Το 5% της Ελληνικός Χρυσός παρέμεινε από τότε μέχρι σήμερα στην κατοχή της Ελλάκτωρ.
  Τον Οκτώβρη του 2011,όπως ανακοίνωσε η διοίκηση της Ελλάκτωρ (µέτοχος της “Ελληνικός Χρυσός”), η εταιρεία Aktor Construction International (100% θυγατρική της Ακτωρ ΑΤΕ) προέβη σε συµφωνία πώλησης 13 εκ. µετοχών της εταιρείας European Goldfields στην Qatar Holding, δηλαδή ποσοστού 7,07% του µετοχικού της κεφαλαίου, συνολικής αξίας 130 εκ. δολαρίων Καναδά. Το ποσοστό συµµετοχής της Aktor Construction International LTD στη European Goldfields, µετά τη συναλλαγή, διαµορφώνεται σε 12,2% του µετοχικού κεφαλαίου, ενώ η Qatar Holding διατηρεί δικαίωµα προαίρεσης για απόκτηση επιπλέον 9.373.390 µετοχών µε 13 δολάρια Καναδά ανά µετοχή.
Δηλαδή, με άλλα λόγια, το 7,07%  μόλις των  εξορυκτικών δικαιωµάτων πωλήθηκε από τον Όμιλο Μπόμπολα προς 130.000.000 δολάρια Καναδά, δηλαδή 101.562.500 € µε σηµερινές τιµές ισοτιµίας ∆ολαρίου Καναδά προς Ευρώ, όταν η μεταβίβαση 300.000 στρεμμάτων, , κόστισε μόλις 11 εκατ. ευρώ, και μάλιστα χωρίς να εισπράξει τίποτα το Ελληνικό Δημόσιο, και χωρίς να κατοχυρώσει ποσοστιαία δικαιώµατα,επί του εξορυσσοµένου µεταλλεύµατος!
Τι  θα βγάλει τώρα η εταιρία;  Το μεταλλείο  στις Σκουριές προβλέπεται να λειτουργήσει 21 χρόνια και τα συνολικά αποθέματα  υπολογίζονται σε 191 εκατ. τόνους, με 3,9 εκατ. ουγγιές χρυσού και 790.000 τόνους χαλκού.Έχει υπολογιστεί, ότι η εταιρεία θα πραγματοποιούσε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ κέρδη άνω του 1 εκατ δολάρια, με την πλήρη εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.
Προσέξτε  όμως και κάτι άλλο.Στις 26 Φεβρουαρίου  του 2011, η η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με απόφασή της,έκρινε ότι το εξαιρετικά χαμηλό τίμημα των 11 εκατομμυρίων ευρώ που πλήρωσε η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας (που δεν πήγαν στο Ελληνικό Δημόσιο αλλά στην προηγούμενη εταιρεία TVX) ισοδυναμούσε με παράνομη κρατική ενίσχυση. Το ποσό της παράνομης ενίσχυσης υπολογίστηκε από την Επιτροπή στα 15,4 εκατ. ευρώ, τα οποία έπρεπε η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ να επιστρέψει στο Δημόσιο.
Και όμως, στις 28 Απριλίου του 2011, το Ελληνικό Δημόσιο  προσέφυγε στο Γενικό Δικαστήριο, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης της Επιτροπής για την παράνομη επιδότηση της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, παρά το γεγονός, ότι οι ευρωπαϊκές Αρχές είχαν κρίνει, ότι ότι η Ελλάδα πώλησε τα Μεταλλεία Κασσάνδρας χωρίς ανοικτή, διαφανή και άνευ όρων διαδικασία υποβολής προσφορών σε τιμή πολύ κατώτερη της αγοραίας!

Art.tv

Δεν υπάρχουν σχόλια: