Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Σχέδιο επαναπατρισμού Βρετανών που ζούν στην Κύπρο

Μυστικό σχέδιο άμεσου επαναπατρισμού των Βρετανών που ζουν στην Κύπρο εφόσον το απαιτήσουν οι συνθήκες έχει καταρτίσει η βρετανική κυβέρνηση, αναφέρει σε δημοσίευμα της η κυριακάτικη Mail....
Επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, η ταμπλόιντ εφημερίδα αναφέρει ότι εάν η κρίση στην Κύπρο βγει εκτός ελέγχου, τότε θα προσφερθούν από το Λονδίνο στους βρετανούς κατοίκους εισιτήρια επιστροφής στη χώρα τους.
Μάλιστα, η εφημερίδα αναφέρει ότι υπάρχει η πρόβλεψη μεταφοράς στο αεροδρόμιο για όσους το χρειαστούν, πιθανότατα από βρετανούς στρατιώτες που υπηρετούν στις βάσεις.
Με ένα νέο μπαράζ δημοσιευμάτων, αναλύσεων και ανταποκρίσεων για την Κύπρο κατακλύζονται και τα αμερικανικά ΜΜΕ, συνδυάζοντας τις όλες εξελίξεις στον οικονομικό τομέα με μια σειρά άλλων ζητημάτων της περιοχής, προβάλλοντας πλήθος σεναρίων για εμπλεκόμενες χώρες και συμφέροντα.
Στα δημοσιεύματα και στις ραδιοτηλεοπτικές αναφορές, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται ο ανταγωνισμός για τα πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, σημειώνοντας τόσο την εμπλοκή της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy, τις ρωσικές επιδιώξεις, τις προσπάθειες της Ευρώπης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια, τις τουρκικές απειλές, καθώς και τη συνεργασία Κύπρου με Ισραήλ και την αντιπαράθεση Αθήνας και Άγκυρας για ζητήματα του Δικαίου της Θάλασσας.
Επίσης, στα περισσότερα δημοσιεύματα υποστηρίζεται ότι η απόφαση για το «κούρεμα» σε καταθέσεις κυπριακών τραπεζών, επαναφέρει τους φόβους για αναζωπύρωση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, ακόμη και σενάρια για ενδεχόμενη διάλυση της Ευρωζώνης.
Οι αναλυτές αναδεικνύουν τον κίνδυνο για το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα από την κατάρρευση του ταμπού του «κουρέματος» των τραπεζικών καταθέσεων.
Επίσης, διατυπώνεται η άποψη ότι η διόρθωση που προτείνεται για την κυπριακή οικονομία αναμένεται να οδηγήσει σε εκροή καταθέσεων, κυρίως ρωσικών από την Κύπρο, αλλά και σε συρρίκνωση της οικονομίας της, ενώ παραμένουν απρόβλεπτες οι εξελίξεις γενικότερα για την Ευρωζώνη, ανάλογα με τις αποφάσεις που θα ληφθούν απόψε στις Βρυξέλλες.
Πολλοί αναλυτές μιλούν για σκοπιμότητες από μέρους της Γερμανίας. Χαρακτηριστικά, το πρακτορείο Bloomberg επισημαίνει ότι «προκαλεί εντύπωση σ' αυτό το φιάσκο», όπως τονίζει, ότι οι ηγέτες της Ευρώπης είχαν σχεδόν ένα χρόνο για να σκεφτούν πώς θα αποφύγουν τη σημερινή κατάσταση στην Κύπρο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: