Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Μετά τον Στρός Κάν ετοιμάζουν την Λαγκράντ;; έρευνα εισαγγελέα στο σπίτι της !

Έρευνα στο διαμέρισμα της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, στο Παρίσι πραγματοποιούν αυτή την ώρα οι γαλλικές αρχές, σχετικά με την υπόθεση του γάλλου επιχειρηματία και προσωπικού  φίλου του προέδρου Νικολά Σαρκοζί, Μπερνάρ Ταπί, στην οποία ενεπλάκη όσο ήταν υπουργός....
Οι εισαγγελικές αρχές κατηγορούν τη Λαγκάρντ ότι καταχράστηκε την εξουσία της επειδή το 2008, προκειμένου να επιταχύνει τη διαδικασία και να ξεκαθαρίσει μια παλιά αντιδικία που αφορούσε την πώληση από την τράπεζα Credit Lyonnais του ομίλου Adidas, που ανήκε στον Μπερνάρ Ταπί, η Λαγκάρντ είχε εγκρίνει ένα διακανονισμό ύψους 285 εκατομμυρίων ευρώ υπέρ του επιχειρηματία.

Τότε η ίδια, ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας. Ο Ταπί υποστήριζε ότι η πρώην κρατική τράπεζα τον είχε εξαπατήσει το 1993 κατά την πώληση των μετοχών του στην εταιρεία αθλητικών ειδών Adidas. Είχε χάσει τη δίκη που έγινε το 2006 και η υπόθεση βρισκόταν στη διαδικασία της έφεσης το 2007, όταν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές ο προσωπικός του φίλος Νικολά Σαρκοζί.

Τον Αύγουστο του 2011 ξεκίνησε έρευνα σε βάρος της Λαγκάρντ ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου (CJR), του μοναδικού δικαστηρίου στη Γαλλία που μπορεί να δικάζει υπουργούς για τις ενέργειές τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, ώστε να διαλευκανθεί ο ρόλος της στην υπόθεση αυτή.

Πάντως, ο δικηγόρος της «σιδηράς κυρίας» του ΔΝΤ, έσπευσε να δηλώσει πως η κυρία Λαγκάρντ δεν έχει τίποτα να κρύψει.

«Αυτή η έρευνα θα βοηθήσει να αποκαλυφθεί η αλήθεια, που θα συμβάλει στο να απαλλαγεί η πελάτiσσά μου από οποιαδήποτε ποινική ενοχή»  είπε στο Reuters ο Ιβ Ρεπικέ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, η  γαλλική αστυνομία ερεύνησε τις οικίες του Μπερνάρ Ταπί αλλά και του πρώην συνεργάτη της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, Στεφάν Ρισάρ, στο πλαίσιο της έρευνας για το ρόλο της στην υπόθεση όταν ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας (2007 - 2011).

Δεν υπάρχουν σχόλια: