Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Θερμικός «χάρτης» του σύμπαντος επιβεβαιώνει τη θεωρία του «Μπιγκ Μπανγκ»

Ο πιο λεπτομερής μέχρι σήμερα χάρτης του σύμπαντος, που προκύπτει από την καταγραφή της λεγόμενης «κοσμικής μικροκυματικής ακτινοβολίας υποβάθρου», έγινε πραγματικότητα χάρη στο επιστημονικό διαστημικό τηλεσκόπιο «Πλανκ» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), όπως ανακοίνωσε χθες ο τελευταίος....

Ο χάρτης έρχεται να επιβεβαιώσει το βασικό μοντέλο της κοσμολογίας, τη θεωρία της «Μεγάλης Έκρηξης» (Μπιγκ Μπανγκ) για την καταγωγή και εξέλιξη του σύμπαντος. Ταυτόχρονα, βελτιώνει τις μέχρι σήμερα γνώσεις των επιστημόνων για τη δομή και τη σύνθεση του σύμπαντος (κατανομή ύλης-ενέργειας), αλλά επίσης για πρώτη φορά αποκαλύπτει τρεις απρόσμενες και μυστηριώδεις ανωμαλίες που αναζητούν εξηγήσεις.

Οι βασικότερες διαπιστώσεις από τις μετρήσεις του τηλεσκοπίου «Πλανκ», το οποίο επεκτείνει το σχετικό έργο των προηγούμενων δορυφόρων COBE και WMAP της NASA, είναι συνοπτικά οι εξής:

* Το σύμπαν έχει ηλικία 13,82 δισεκατομμυρίων ετών, κατά 50 έως 100 εκατ. χρόνια μεγαλύτερη από τις έως τώρα εκτιμήσεις. Η νέα εκτίμηση βασίζεται στην αναθεώρηση του ρυθμού με τον οποίο επεκτείνεται το σύμπαν (γνωστή και ως «σταθερά του Χαμπλ») στα 67,15 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο ανά μεγαπαρσέκ (ένα μεγαπαρσέκ είναι περίπου 3 εκατ. έτη φωτός).

* Το σύμπαν περιέχει περισσότερη ύλη (ορατή και σκοτεινή) και λιγότερη σκοτεινή ενέργεια από ό,τι θεωρούσαν έως τώρα οι επιστήμονες. Η νέα ακριβέστερη εκτίμηση έχει ως εξής: η κανονική ύλη πλανητών, άστρων και γαλαξιών είναι 4,9% (από 4,6%) και η σκοτεινή ύλη 26,8% (από 24%). Συνεπώς συνολικά η συμπαντική ύλη είναι 31,7%, ενώ η μυστηριώδης σκοτεινή ενέργεια που ευθύνεται για την αέναη διαστολή του σύμπαντος, αποτελεί το 68,3% (από 71,4%).

* Οι νέες μετρήσεις δείχνουν τρεις μυστηριώδεις ανωμαλίες στο σύμπαν: Η πρώτη είναι ότι οι διακυμάνσεις της κοσμικής μικροκυματικής ακτινοβολίας υποβάθρου σε πολύ μεγάλες κοσμικές κλίμακες είναι πιο μικρές από αυτές που παρατηρούνται στις μικρότερες κλίμακες του σύμπαντος. Η δεύτερη είναι ότι υπάρχει μια ασυμμετρία των μέσων θερμοκρασιών, με συνέπεια το νότιο ημισφαίριο του ουρανού να είναι ελαφρώς πιο θερμό από το βόρειο, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την κυρίαρχο κοσμολογικό μοντέλο που προβλέπει ότι το σύμπαν είναι ομοιόμορφο. Τέλος, η τρίτη ανωμαλία είναι ο εντοπισμός ενός απρόσμενα μεγάλου κρύου σημείου στον συμπαντικό χάρτη, το οποίο βρίσκεται στην κατεύθυνση του αστερισμού του Ηριδανού. Οι ανωτέρω ανωμαλίες θα αναγκάσουν τους επιστήμονες να αναθεωρήσουν τα θεωρητικά μοντέλα τους, αναζητώντας νέες εξηγήσεις.

ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: