Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Αποκάλυψη : ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ: Είχαν μοιράσει μεταξύ τους μέχρι και ταυπουργεία!

Προσέγγιση ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Ελληνες: μια ιστορία με παρελθόν. «ΤΑ ΝΕΑ» αποκαλύπτουν ότι Τσίπρας και Καμμένος έκαναν προχωρημένες συζητήσεις για κυβερνητική συνεργασία ήδη από την εποχή των διερευνητικών εντολών...

Ενα καλοκαιρινό βράδυ του περασμένου Ιουνίου οι 4 συνομιλητές του Πάνου Καμμένου, κορυφαία στελέχη των ΑΝΕΛ, κόντεψαν να στραβοκαταπιούν τα καλαμαράκια που τους είχε φιλέψει ο πρόεδρος όταν κουβεντιάζοντας στο μπαλκόνι έμαθαν ότι το κόμμα τους είχε έρθει πολύ κοντά με την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ηταν ένα καλοκαιρινό βράδυ του περασμένου Ιουνίου. Στο ευρύχωρο μπαλκόνι του πολιτικού αρχηγού, οι τέσσερις συνομιλητές του, όλα κορυφαία στελέχη του νέου κόμματος, άκουγαν με προσοχή όσα πολύ ενδιαφέροντα τούς έλεγε εκείνος για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις. Το τελευταίο που περίμεναν να ακούσουν όμως ήταν ότι το κόμμα τους, το οποίο τοποθετούνταν στον χώρο της λαϊκής και πατριωτικής Δεξιάς, ήταν σε… προχωρημένες συνομιλίες με την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που εξέρχονταν ενισχυμένη με φουλ ριζοσπαστικό, αντιμνημονιακό αέρα μετά τις δύο αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις. Ορισμένοι μάλιστα αιφνιδιάστηκαν τόσο που στραβοκατάπιαν το φρέσκο καλαμαράκι που είχε φέρει ο οικοδεσπότης από την Ικαρία για να τους περιποιηθεί!

Η συνάντηση του Πάνου Καμμένου με τον Αλέξη Τσίπρα πριν από μία εβδομάδα μπορεί να δημιούργησε αίσθηση και μεγάλη μουρμούρα στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου, όμως δεν ήταν εξέλιξη της τελευταίας στιγμής. Οπως αποκαλύπτουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ», ήδη από την εποχή των διερευνητικών εντολών οι δύο πολιτικοί αρχηγοί είχαν έρθει σε επαφή και προχωρημένες συζητήσεις για κυβερνητική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με τους Ανεξάρτητους Ελληνες στην περίπτωση που το κόμμα του κ. Τσίπρα καταλάμβανε την πρώτη θέση.

ΜΕΣΑΖΟΝ Ο Ν. ΠΑΠΠΑΣ. Οπως πληροφορήθηκαν οι συνδαιτυμόνες του Πάνου Καμμένου εκείνο το βράδυ στο μπαλκόνι του προέδρου, ρόλο ενδιάμεσου στις επαφές είχε ο εξ απορρήτων διευθυντής του γραφείου του κ. Τσίπρα Νίκος Παππάς, ενώ οι συνομιλίες είχαν φτάσει σε επίπεδο «μοιράσματος υπουργείων». Οπως έγινε αντιληπτό, η πλευρά των ΑΝΕΛ ενδιαφέρονταν ιδιαίτερα για τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας, Εξωτερικών και Δημόσιας Τάξης - αίτημα το οποίο ευχαρίστως συζητούσε η άλλη πλευρά, καθώς η γενική εκτίμηση ήταν πως ο δικός τους χώρος ούτε έχει ούτε καίγεται να αποκτήσει το βάρος της διαχείρισής τους.

Το καλαμαράκι όμως στάθηκε στον λαιμό και για έναν ακόμα λόγο. Την ώρα που τα κορυφαία στελέχη του αντιμνημονιακού δεξιού κόμματος άκουγαν το σχέδιο «ΣΥΡΙΖΕΛ», το πολιτικό σκηνικό ήταν ήδη υπό την επήρεια της έντονης κόντρας μεταξύ του κ. Καμμένου και του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια για το περίφημο νον πέιπερ του πρώτου, με το οποίο έδινε το πλαίσιο της συνεργασίας των ΑΝΕΛ με τη… Νέα Δημοκρατία. Ενα νον πέιπερ το οποίο η πλευρά Καμμένου διέψευσε ότι υπήρξε.

«ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ». Η επικοινωνία των κ.κ. Τσίπρα - Καμμένου όμως φαίνεται πως εκτός του Νίκου Παππά και του Νότη Μαριά (από την πλευρά ΑΝΕΛ) ήταν σε γνώση και άλλων κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και της μειοψηφίας (πλευρά Λαφαζάνη) η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, αντιμετώπισε με «ανεκτικότητα» την ιδέα στη λογική σχηματισμού κυβέρνησης «εθνικής ανάγκης». Εκτοτε βέβαια, η Αριστερή Πλατφόρμα δεν είδε με καμία συμπάθεια το σχέδιο αυτό, με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να δηλώνει σταθερά ότι η μόνη προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ «δεν είναι η κεντρο-αριστερο-δεξιά» αλλά σκέτη κυβέρνηση της Αριστεράς μόνο με ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Ο κ. Τσίπρας λέγεται από τους μυημένους στα ενδότερα της Κουμουνδούρου ότι ποτέ δεν ταίριαξε ως χημεία με τον κ. Καμμένο. Απλώς υιοθέτησε μια συγκεκριμένη στρατηγική που εμπνεύστηκε το ιερατείο του κόμματος προκειμένου να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στο θέμα των συμμαχιών και να δοθεί μια απάντηση στο εύλογο ερώτημα «με ποιους θα κάνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ», από τη στιγμή που το ΚΚΕ είχε κλείσει την πόρτα και η ΔΗΜΑΡ τα είχε βρει με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Η στρατηγική αυτή η οποία προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί ρήγματα στο εσωτερικό και των δύο κομμάτων μέχρι σήμερα βρήκε πρόσφορο έδαφος και στην ηγεσία των ΑΝΕΛ. Οπως παρατηρούν πρώην - σήμερα - στελέχη του κόμματος, «αρχίσαμε να παρατηρούμε ότι μετά από εκείνο το βράδυ, ο πρόεδρός μας ξαφνικά άρχισε να μιλάει για "ανθρωπιστική κρίση", για "δημοκρατικό τόξο" και "αντιμνημονιακές δυνάμεις"», ενώ μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είχαν αντιληφθεί ότι ο Νότης Μαριάς «ενημερώνονταν για τις τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ πριν ακόμη κατατεθούν».

Οι στενές επαφές ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ οδήγησαν τελικά στην έξοδο κορυφαία στελέχη των δεύτερων (Κώστας Μαρκόπουλος, Χρήστος Ζώης, Γ. Κουράκος και Μιχ. Γιαννάκης).

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ δηλώσεις υπέρ της δημιουργίας μιας «πλατιάς λαϊκής συμμαχίας με σκοπό την κατάργηση του Μνημονίου» έχουν κάνει στελέχη με μεγάλη επιρροή στην ηγετική ομάδα, όπως ο Νίκος Βούτσης, ενώ θετικά εκφράζεται η πλευρά της Πλατφόρμας 2010 (Δ. Παπαδημούλης, Ρένα Δούρου, Γ. Μπαλάφας).

Στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ το ζήτημα των συμμαχιών
Το θέμα των συμμαχιών αναμένεται να τεθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η Αριστερή Πλατφόρμα μετά τη χλιαρή αντίδραση στο σχέδιο Τσίπρα - Καμμένου για «ΣΥΡΙΖΕΛ» αντιπαραθέτει τη συμπαράταξη με δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Επιφυλάξεις για το σχέδιο των δύο ηγεσιών εκφράζουν και πλευρές συνιστωσών, οι οποίες όμως ακόμα δεν έχουν τοποθετηθεί δημοσίως ούτε στα όργανα του κόμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: